6 любопитни факта за Британската късокосместа котка

Британска късокосместа Снимка: iStock

С кръгли очи, мило изражение и плюшени на допир, Британските късокосмести котки са една от най-обичаните и известни породи в цял свят! С любопитен произход и родословие, можем да научим още за тези гальовни приятели. Представяме ми 7 факта, които със сигурност искате да знаете за тях.

1. Техните корени могат да бъдат проследени до Египет

Британските късокосмести котки, които познаваме днес, са смесена порода и се считат за едни от най-старите в света. Тяхното наследство започва, когато дружелюбни египетски котки са донесени във Великобритания, които след това се чифтосват с европейски диви котки, местни за региона, последните от които са известни с това, че са агресивни и трудни за опитомяване. Двете кръвни линии се сливат, за да създадат късокосместа котка с превъзходни ловни умения и приятелско отношение към хората и се смята за първата домашна котка в страната.

Британска късокосместаСнимка: iStock

2. Използвани са като „работни“ котки

Британските късокосмести, подобно на техните египетски предци, често са били използвани като ловци, отговорни за елиминирането на гризачи и други вредители от места като кораби, хамбари и земеделски полета. В края на 17-ти век повече котки се отглеждат като домашни любимци, а не само като „работници“, а през 1871 г. се провежда първото котешко изложение във Великобритания, включващо Британската късокосместа котка.

Dogsandcats.bg

3. Британските късокосмести имат уникална козина

Оригиналните Британски късокосмести котки се откриват само в поразителен синьо-сив цвят, което им е спечелило името „British Blue“ в началото. Днес обаче те се срещат в голямо разнообразие от цветове на козината. В допълнение към запазената им окраска, материята на косата им е изключителна за тях - за разлика от Британските дългокосмести, които очевидно имат дълга коса, късокосместите имат лъскава, къса козина, която се усеща повече като плюш, отколкото козина, което ги прави изклюмитерно меки.

Британска късокосместаСнимка: iStock

4. Тези котки са известни с това, че са големи и кръгли

Може би най-ценното нещо за Британската късокосместа котка е добрият им външен вид. С големи кръгли очи, кръгли лица и дори заоблени уши и опашки, тези гальовни приятели са безумно сладки. Въпреки че Британската късокосместа котка е естествено силна и здрава на размер, нейните стопани трябва да се погрижат за това да не затлъстява, което може да е тенденция. Редовните упражнения и правилната диета обикновено са всичко, което е необходимо, за да поддържате тези котки в тегло, което е най-подходящо за телата им. Допълнителни здравословни проблеми, които Британската късокосместа котка може да е склонна да включват кардиомиопатия, заболяване на сърдечните мускули, хемофилия и диафрагмална херния.

5. Тези котки изглеждат сякаш са винаги усмихнати

Британската късокосместа котка често има вид сякаш е усмихната. Истината е, че тези приятели изглеждат така благодарение на мястото, където където основата на мустаците лежат на лицата им, което води до надолу мустаци и извити нагоре ъгли на устата.

6. Някои Британски късокосмести може да са доста скъпи

Британска късокосместаСнимка: iStock

Въпреки че е една от най-популярните котки в света, в някой държави тези котки могат да бъдат доста скъпи. В зависимост от характеристиките като цвят на козина, родослоние или други - тези приятели настина могат да струват много.

Виж още