Безопасни ли са маслините за котките

котки и маслини Снимка: iStock

Е два ли има собственик на котка, който да не е се е учудвал на силния интерес, който има мъркащият му приятел когато се разнесе аромат на току що отворен пакет с маслини във въздуха! Колкото и да е смешно и чудно, котките много често са привлечени от тях. Някои гальовни приятели могат дори доста да ни пречат докато овкусяваме салатата си и да се опитват във всеки един момент да откраднат някоя маслина!

Най-вероятно се чудите - опасни ли са маслините за котките? Отговорът е не, дори бихте могли да споделите една или половин маслина с любопитния си приятел, за да задоволите любопитството му. Все пак има някои детайли, които е добре да знаете.

Защо котките обичат маслини

Няма научни изследвания, които да задълбават в мистериозните причини защо котките полудяват за маслини, но съществуват теории. Някои представители могат просто да харесват вкуса, тъй като е той е доста наситен. Подобно на рибата тон, която привлича силно гальовните приятели заради острата си миризма, има вероятност с маслините да се случва абсолютно същото.

Любопитното е, че маслините (особено зелените) съдържат химическото съединение, което много напомня на непеталактон. Това е органичен химикал, който се съдържа в котешката мента (коча билка). Именно той е причината, поради която мъркащите приятели да полудяват след консумация на легендарната котешка мента.

Dogsandcats.bg

Най-общо казано, този химикал взаимодейства с вомероназалния орган на мъркащите приятели, с който те са снабдени, за да улавят миризми и да търсят феромони. Предполага се, че непеталактонът стимулира тези рецептори в мяукащите животни, в резултат на което те изглеждат превъзбудени, замаяни или пък твърде спокойни след като хапнат котешка мента.

Някои котешки приятели не чувстват ефект от това съединение, но повечето се поддават.

Могат ли котките да ядат безопасно маслини

Като цяло маслините не са опасна храна за котки и се считат за безопасни, ако се консумират в много малки количества. Можете да споделите половин или цяла маслина с гальовното животинче няколко пъти в седмицата и едва ли ще има проблеми или странични ефекти. Евентуална опасност, която грози мяукащия ви приятел от консумацията на маслини би било диария или разстройство.

Няколко съвета за консумация на маслини

Ако гальовният приятел не ви оставя на мира и настоява да хапне маслина е много важно тя да не е пълненена с нещо! Голяма част от тях са овкусени или пълнени с чесън, люто, бадеми или нещо друго, а всички тези продукти са токсични за мяукащите животни! Избягвайте да давате на мяукащия приятел пълнени или мариновани маслини и отстранявайте костилките. Могат да счупят някой зъб или да предизвикат задавяне, ако се придвижат назад в устата на гальовното животинче.

Още нещо, за което трябва да следите е солеността на маслините. Много често те са прекалено солени дори за нас, а за мяукащите животни това е опасно. В допълнение, имат високи нива на натрий, които не намаляват, дори и да ги измиете с вода. Ако гальовният ви приятел има здравословни проблеми със сърцето или бъбреците - високата соленост би му навредила още повече.

Въпреки това, здравите котки обикновено могат да си похапнат ако не една, то поне половин или дори мъничко парченце маслина без да изпитват някакви отрицателни последици.

Напомняме, че човешката храна не е добър избор за мяукащите приятели и не бива да се консумира от тях в различни количества от лакомство. Дори и гальовният домашен любимец много да настоява за маслина, помнете, че не е най-здравословното нещо, което би могъл да хапне. Разбира се, ако котката ви е в отлично здраве - можете да задоволите каприза ѝ и да я почерпите с половин маслина.

Вижте още:

Кои човешки храни са опасни за котките

13 човешки храни, с които можете да храните котката си

Виж още