Британска късокосместа котка

Британска късокосместа Снимка: Istock

Други имена

British Shorthair

Научно име

Felis catus

Размери

30-46 см. 56-46 см.

Тегло

3 - 8 кг.

Живот

15 - 20 г.

Произход

Великобритания

История

Една от най-старите породи котки в Англия, а именно Британската късокосместа се предполага, че има римски корени. По време на експанзивния период на Римската империя, когато достига до Англия, с нахлуването си – донася и тези котки, за да защитават храната на войниците от гризачи. Съществува хипотеза, според която тези котки са дошли в Римската империя от Египет. Когато те се настаняват в Англия, се превръщат в обикновена улична котка. Тези приятели имат доста по-различен вид от Британските късокосмести, които познаваме днес, но са техни родители.

Предполага се, че тези котки са били дълги, елегантни, пясъчнокафяви или жълто-сиви на цвят и са напомняли на Абисинската котка. Възможно е предците им да са африканска дива котка (Felis silvestris lybica). Когато идват в Европа се смесват с местните европейски видове и се изменят.

В края на 1800-те години на британец на име Харисън Уиър е станал първият човек, който официално се заема да развъжда породата. Той опитомява обикновената британска улична котка и започва развъждането ѝ чрез селективно кръстосване. Както голяма част от породите в Европа – Британската късокосместа почти изчезва около войните, но след тях се „завръща“ след кръстосване на домашна късокосместа котка, Руска синя и Перскийска. В днешно време породата е известна в цял свят и е една от най-предпочитаните и в България.

Външен вид

Тези приятели са много обичани заради мекичката си козина, синия цвят и много милото изражение. Те са компактни, имат здраво тяло, къси крака и доста плътна и дебела козина. Главата им е кръгла, носът е къс, муцунката е леко сплескана, а очите са широки и кръгли. Срещат се в различни цветове, но най-популярният цвят е синьо (сиво).

Dogsandcats.bg

Характер

Ако искате да имате вкъщи котка-възглавница – това е породата. Тези приятели не се славят с акробатични изпълнения и по-скоро ще предпочетат да поспят на удобно местенце. Все пак, са активни и могат да играят с любимите си играчки или когато ги стимулирате. По характер са са мили, непринудени и харесват семейството си. Те обичат вниманието, но и ценят личното си пространство. Като цяло са спокойни, лоялни и много сладки домашни любимци.

Здраве

Благодарение на стабилния генетичен фонд, Британската късокосместа е здрава порода, която рядко страда от генетични проблеми. Въпреси това, съществува риск от хемофилия B, което се свързва с трудно кръвосъсирване. Много често срещан проблем при тези приятели е затлъстяването. Те не са твърде активни, обичат да похапват и това много често води до наднормено тегло.

Възможно е да имат проблеми със сърцето (като голяма част от породите), както и да развият инфекции на пикочните пътища.

Грижа

Тези плюшени приятели имат много по-гъста козина от всички останали. Все пак, грижата е лесна, тъй като е късокосместа. Разресването няколко пъти в седмично е достатъчно. През пролетта са склонни да губят повече козина, тъй като „свалят“ зимното си палтенце, така че се пригответе за повече косми в дома и малко по-често разресване.

Хранене

Тези котки обичат храната и могат бързо да наддават тегло, така че е важно да следите внимателно порциите им, за да сте сигурни, че не напълняват. Те са тежки котки, но теглото трябва да идва от масивните им мускулести тела, а не от мазнини. Хранете ги с висококачествена храна, богата на протеини и хранителни вещества. Насърчавайте ги да играят, за да изгарят калории!

Деца и домашни любимци

Толерантни са към деца и кучета, но не обичат да ги носят наоколо. Те са независими, задоволяват се със собствената си компания и нямат проблем да останат сами и да чакат търпеливо вашето завръщане.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Виж още

Още породи котки

Виж още