6 начина, по които котките могат да ви направят по-здрави

домашна котка Снимка: iStock

К отките имат репутацията на отдалечени, малко сдържани и много, много придирчиви и това е стереотип, който носи малко истина в себе си. Мъркащите приятели са биологично устроени да бъдат соло ловци в джунглата. Но само защото котките не се „нуждаят“ от хора толкова много, колкото кучетата, ако ги сравняваме с тях, това не означава, че те не са привързани, любящи и лоялни по своя собствен красив котешки начин. Всеки истински стопанин или фен на котките може да потвърди това.

Въпреки че котките може да не се нуждаят твърде много от своите човешки спътници, оказва се, че има много начини, по които всъщност ние имаме нужда от тях, поне що се отнася до по-здравите човешки същества. Точно така – притежаването на котка всъщност може да ви направи по-здрави. Нека да разгледаме как и защо притежаването на мъркащ приятел може да е от полза за нашето здраве.

1. Намаляване на стреса

домашна коткаСнимка: iStock

Галенето на котка (или куче) всъщност може да помогне за намаляване на стреса. Как? Изследователите смятат, че успокояващият ефект от галенето на котка може да понижи нивата на кортизола. Кортизолът е хормон, който често се отделя по време на периоди на силен стрес и помага за регулирането на много важни функции в тялото.

Dogsandcats.bg

Въпреки това, при по-високи нива, кортизолът може да наруши основните функции на тялото като потискане на имунната система и регулиране на кръвната захар. Така че извикайте котката си в скута си и започнете да я галите - добре е за вас и за нея!

2. Помага за понижаване на кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт

Осъзнавате ли, че притежаването на котка е добро за сърцето ви? Разбира се, домашните любимци ни учат как да обичаме безусловно, но става дума и за физическата сила на сърцето ви и не само. Също и на мозъка и кръвоносната система.

Притежаването на котка показва пряка връзка с намален риск от инсулт с до една трета, както и инфаркт на миокарда и общи случаи на сърдечно-съдови заболявания. Защо? Изследователите не са сигурни, но някои смятат, че това може да е цялостното разтоварващо въздействие от притежаването на котка.

3. По-добър сън

домашна коткаСнимка: iStock

Много от нас са наясно с един неоспорим факт: котка, която спи в леглото ви, ще заеме девет пъти повече място, отколкото си мислите, че е способно нейното малко тяло. Но познайте какво? Домашен любимец, който спи в леглото ви, всъщност може да помогне на собственика си да получи по-добър, по-малко разстроен сън от някой, който спи сам.

Това е така, защото много собственици на котки изпитват чувство на лекота, когато техният домашен любимец е наоколо, което може да помогне на телата им да се установят в по-дълбоки, по-спокойни цикли на сън. Опитайте се да запомните това следващия път, когато се събудите посред нощ с любимата си котка, мъркаща любящо, докато спи до вас.

4. Мъркането може да помогне за заздравяването на костите и тъканите

домашна коткаСнимка: iStock

Една от основните причини изследователите да смятат, че котките мъркат е, че този резонанс е на ниво, което може да помогне за заздравяването на костите и меките тъкани в тялото им. Но мъркането може да е възстановително не само за котката, но и за хората около нея.

Мъркането на котка резонира между 25 и 150 херца, честота, която учените откриха, че може да помогне на хората да се излекуват след травма и нараняване. Когато котката ви се гушка в скута ви и мърка с малкото си сърце, това може просто да помага на тялото ви да се излекува по начини, които дори не осъзнавате.

5. Намаляват риска от алергии

домашна коткаСнимка: iStock

Проучвания установяват, че децата, които живеят в домакинства с две или повече котки или кучета в ранна детска възраст, са статистически много по-малко склонни да развият алергии, отколкото техните връстници, които не живеят с домашни любимци.

Ранното излагане на домашен любимец помага за предпазване не само от алергии към домашни любимци, но и от други често срещани алергени като от прахови акари и треви.

6. Намаляване на самотата и депресията

Притежаването и грижата за котка може да бъде перфектната противоотрова за облекчаване на самотата и за предотвратяване или облекчаване на депресията. Тайната на тази суперсила за повдигане на настроението? Хормони.

домашна коткаСнимка: iStock

В проучване на Националния център за биотехнологична информация изследователте установяват, че когато стопани прекарват време с домашен любимец, нивата на окситоцин се повишават. Окситоцинът е хормон, който помага на хората да се чувстват по-спокойни с по-силно чувство за сигурност и щастие. Освен това, играта или галенето на котка може да помогне за повишаване на нивата на допамин и серотонин, два от химикалите на щастието, които помагат за регулиране на настроението ни и предпазват от депресия.

Освен това отговорността за грижата за вашата котка може да бъде мотиватор в дните, в които се чувствате изморени и без желание за действие. Колкото и да ви се иска да останете свити в леглото, винаги ще има космато малко мъркащо носле, което ви подканва да станете, да го почешете и, в името на всичко, да напълните вече купичката му с храна .

Виж още