6 невероятни факта за белите котки, които ще се радвате да научите

Бяла котка Снимка: iStock

Д окато всички котки са невероятни и съвършени, белите котки имат своя специална магия. Някои любители на мъркащи животни твърдят, че белите котки са склонни да бъдат малко срамежливи. Други се кълнат, че те носят късмет (обратното на черните). В Русия например белите котки се свързват с пари и просперитет. Доколко тези неща са истина, може всеки да прецени сам за себе си в какво да вярва. В тази статия ви представяме няколко любопитни факта за тези очарователни мъркащи животни!

1. Различни породи котки имат бяла козина

Бялата козина е често срещана при различни породи, включително Персийски, Мейн куун. Сиамските, Турските ангорски, Норвежките горски котки и други. Докато бялото често е най-често асоциираният цвят с Турските ангорски котки, те също могат да имат черна, кафява козина (макар и по-рядко).

Бяла коткаСнимка: iStock

Белите палта са свързани със специфичен ген, който влияе върху производството на меланин, като ограничава или потиска неговата експресия. Котките с гени за бяла козина могат да произвеждат меланин, но на някои места просто не го правят.

Dogsandcats.bg

2. Те имат специфичен цвят на очите

Котешките очи се срещат в няколко цвята: оранжево, жълто, лешниково, синьо, зелено и медно. Но белите котки обикновено имат очи, които са сини, златисти или медни, а някои котки дори имат очи с различен цвят.

Всички котенца се раждат със сини очи. След това те започват да се оцветяват, преди да се развие пигментация. Очите на котенцата започват да променят цвета си, когато са на около 4 до 8 седмици. По-тъмните очи имат повече меланин и следователно отразяват по-малко светлина. Генът, който намалява производството на меланин, също влияе върху очите на котките, поради което белите котки често имат сини очи.

3. Белите котки понякога са глухи

От 65 до 85 процента от белите котки със сини очи се раждат глухи. Генът, който създава тази великолепна бяла козина, е свързан с котешка глухота. За щастие повечето глухи котки живеят щастлив и здравословен живот и често се ориентират в света доста добре, като разчитат на другите си котешки супер сетива, като обоняние и вибрации, информация лапите и мустаците им.

Бяла коткаСнимка: iStock

Глухите котки обикновено се справят по-добре у дома, тъй като липсата на слух може да ги направи уязвими за хищници, когато прекарват време на открито без надзор.

4. Белите котки могат да бъдат чувствителни към слънцето

Котките с бяла козина могат лесно да изгорят, ако прекарват твърде много време на открито на пряка слънчева светлина, като ушите и носовете са особено уязвими. Котките с бяла козина, които прекарват много време на слънце, често са изложени на повишен риск от развитие на заболявания като рак на кожата и карцином. Докато котките на открито са изложени на по-висок риск, домашните любимци на закрито могат да изгорят, ако бъдат изложени на UV лъчи през прозорците.

5. Напълно белите котки не се срещат толкова често

Повечето бели котки имат и и други цветове, но напълно белите котки съставляват само малък процент от котешкия свят. За разлика от калико и оранжевите таби котки, белите котки не са предимно мъжки или женски, а може да се срещнат и в двата пола.

6. Белите котки не са котки албиноси

Бяла коткаСнимка: iStock

Котките албиноси имат бяла козина, но всъщност не са бели котки. Състоянието е свързано с рядък рецесивен ген; и двамата родители трябва да носят поне едно копие за котенца, за да изразят чертата. Котките албиноси не могат да произвеждат меланин, особено в козината, кожата и очите си, докато производството на меланин е потиснато при белите котки.

Има и други физически разлики между двата вида котки, включително цвета на очите. Белите котки често имат златни, сини или медни очи, но светлосините и червеникавите са най-често срещаните цветове на очите при котките албиноси.

Белите котки се срещат във всякакви породи, тъй като цветът не е специфичен за нито една порода. Често се среща при Персийски котки, Мейн Куун, Британски късокосмести котки и други. Много бели котки със сини очи се раждат глухи, тъй като генът, който води до техния снежен цвят, също влияе върху слуха им. Въпреки че белите котки могат да се сблъскат с повече предизвикателства от котките с друг цвят на козината, като например риска от слънчево изгаряне, те са отлични домашни любимци и другари!

Бяла коткаСнимка: iStock

Виж още