6 ползи от осиновяване на възрастна котка

трениране на котка Снимка: iStock

Н яма спор, че всички обожаваме малките котета! Те са очарователни, но в същото време много активни и не винаги лесни за възпитание. Макар и котките генерално да не изискват толкова много грижи, мъничетата често могат да ви създадат редица главоболия докато пораснат и се възпитат. Те са много игриви и изскват доста внимание от ваша страна, което не винаги бихте могли да осигурите, ако нямате това време.

Много хора пренебрегват осиновяването на по-възрастни котки от приют, а всъщност целият процес по заживяване с пораснало животинче е много по-елементарен.

Ако си осиновите пораснал гальовен любимец той ще е научен на почти всичко и няма да прегризе пантофите ви на първия си ден. Нека да разгледаме някои причини кое ги прави отличен избор за осиновяване!

1. Знаят правилата

Тъй като повечето възрастни котки се озовават в приют, след като са били домашни в продължение на няколко години, те са научени на правилата в къщата. Знаят отлично, че трябва да ползват тоалетната си и, че няма да получат лакомство, ако си позволят своеволия.

Dogsandcats.bg

посочване на котка с пръстСнимка: iStock

Възпитани са да не драскат по мебелите, а да го правят на драскалки (в повечето случаи, разбира се). Знаят, че се хранят на определен график и, че получават награди за добро поведение. Разбира се, ние описахме идеалния случай, при който котка е възпитана перфектно. Макар и да не осиновите мъркащ приятел, който да е истински еталон на доброто поведение, със сигурност ще знае как да ползва тоалетната си, а не трябва тепърва да го учите на това, което ви спестява доста усилия.

2. Нямат нужда от внимание

Възрастните котки вече са „улегнали” и нямат нужда от особено внимание. Ако сте заети и ви няма по цял ден вкъщи - може да сте сигурни, че възрастната котка ще се свие на кравайче в някой ъгъл и ще спи през повечето време докато ви няма. В контраст с бебетата, които биха направили куп бели през това време. Отделно, тези малки животинки са много енергични и имат нужда да изразходват силите си всеки ден. Ако нямате време за това - има опасност да се насочат към деструктивни повения, тъй като ще им стане скучно. С възрастна котка няма да срещате тези предизвикателства.

3. По-добри са с децата

котка и детеСнимка: iStock

Пораснала котка е доста по-подходяща, ако имате малки деца вкъщи. Представете си да имате енергично малко коте вкъщи, наред с четиригодишното ви дете. Трябва много да внимавате и с двете, тъй като растат и не знаят кое поведение е добро или лошо.

Възрастните мяукащи любимци са по-мирни. Тъй като децата често правят грешката да възприемат домашните животни за плюшени играчки и да се опитват да ги взимат и мачкат, това може да доведе до сериозен нокът от страна на мъркащия любимец. Малкото коте би било по-склонно да реагира в такава ситуация, докато голямата котка по-скоро ще се отдалечи и ще се качи на високо място, където никой няма да я притеснява.

4. Осиновяват се по-рядко

Тъй като повечето хора предпочитат да отгледат коте от бебе, възрастните често остават с години в приютите и имат доста нисък интерес за осиновяване. Ако искате с осиновяването да направите нещо още по-добро - избирането на възрастна котка на няколко години е именно това! Помислете, че мъркащите бебета почти гарантирано ще си намерят дом, докато за възрастните е много по-трудно!

5. Все още са игриви

Въпреки че по-възрастните мъркащи приятели ще бъдат много по-спокойни от малкото, това не означава, че ще бъдат скучни и няма да помръднат по цял ден. Да, някои от тях могат и да го правят, но те също обичат да играят, така че ще са много щастливи да им отделяте внимание за забавление.

6. Те са много привързани към собствениците си

осиновяване на коткаСнимка: iStock

Мяукащите съквартиранти са независими, но въпреки това те имат нужда от вас. Порасналите домашни любимци знаят какво е да живеят с хора и знаят много добре, че могат да се сгушат в скута на собствениците си. Обикновено те са много по-лоялни и благодарни.

Каквото и по-пораснало животинче да решите да си осиновите със сигурност няма да сбъркате! Ще се сдобиете с прекрасен спътник, който много ще ви обича и забавлява всеки ден.

Вижте още:

Каква котка да си взема

Виж още