6 причини, поради които котката ви уринира на килима и как да я спрете

котка у дома Снимка: iStock

А ко вашата типично чиста и коректна котка пренебрегва своята тоалетна и уринира ва други места в дома, като изглежда, че предпочита килима, това може да се превърне в разочароващ (и миризлив) проблем за собствениците на гальовни животни. Силната миризма и постоянното почистване на килима определено могат да ви направят не особено щастливи.

Със сигурност се чудите - защо гальовният приятел е придобил този неприятен навик. Причините за нуждата му да уринира на килима могат да бъдат поведенчески или медицински. Сега ще разгледаме най-често срещаните такива и как може да подходите.

1. Опасения за здравето на котката

котка у домаСнимка: iStock

Проблемът с уринирането може да е причинен от здравословни проблеми, включително бъбречно заболяване, инфекция на пикочните пътища или диабет. Допълнителни здравословни проблеми могат да причинят на котката ви дискомфорт при използване на тоалетната. Например по-възрастните котки, които страдат от артрит, може да не могат да влязат в кутия, която има високи страни.

Dogsandcats.bg

Ако смятате, че проблемът с уринирането е свързан с възможна медицинска причина, незабавно си запишете час при ветеринарния лекар. Той може да постави правилна диагноза и да лекува проблема.

2. Мръсна тоалетна

Котките са изключително придирчиви, когато става въпрос за техните тоалетни. Ако тя не е идеално чиста, вашата котка може да се чувства неудобно да я използва.

За да поддържате котешката тоалетна чиста, не забравяйте да изгребвате мръсотията поне веднъж дневно. Може да се наложи да я почиствате по-често, ако живеете в домакинство с много котки. Имайте предвид, че обонянието на котката ви е много по-чувствително от вашето. Дори и тоалетната да изглежда чиста, тя може да мирише много силно за вашата котка и затова тя да предпочете доста по-приятния аромат на чистия килим.

3. Стрес

Вашият космат приятел може да се опитва да ви каже нещо, като уринира върху килима. Той може да е недоволен от друг домашен любимец в дома и да маркира територията си, за да я предпази от другото животно. Той дори може да смята, че е твърде опасно да използва тоалетната в присъствието на другото животно.

котка у домаСнимка: iStock

Винаги се грижете котето ви да има тихо и спокойно място, което да нарича свое. Това важи с особена сила, ако притежавате кучета. Всички други животни и хора трябва да уважават котешкото пространство.

4. Тоалетната е трудно достъпна

Проблемът с уринирането може да бъде причинен от нещо толкова просто като разположението на тоалетната. Ако котката ви е възрастна, може да има проблем с достъпа до тоалетната, особено ако е с по-високи страни.

Тоалетната винаги трябва да се държи на леснодостъпно място в домакинството. Въпреки желанието ви да държите тоалетната на по-скрито място, за да не усещате миризмата, не бива да я прибирате на такова, до което котката ви не достига лесно. Освен това, ако тоалетната е в близост до машина, която издава силни звуци, като пералня, котката ви може да я е страх.

Опитайте се да намерите място за тоалетната на гальовния приятел на място, което е комфортно и за него, и за вас. 

5. Много животни в къщата

Уринирането върху килима обикновено се случва по-често в домакинство с много котки. Това важи с особена сила за домове, в които една котка тормози друга. Винаги разполагайте с няколко тоалетни кутии, разположени в различни части на дома ви.

6. Вид на постелката за тоалетната

котка у домаСнимка: iStock

Въпреки че има разнообразие от постелки, от които да избирате, не всеки вид е идеален за всяка котка. Може да избирате между слепващи, неслепващи, ароматизирани, неароматизирани, растителни и т.н. Колкото и да ни харесва идеята за ароматизирана постелка за тоалетна - мъркащите животни обикновено не я харесват, така че винаги е по-добре да избирате неароматидиран вид. Опитайте да използвате няколко различни вида постелки, за да видите коя от тях е най-подходяща за вашия домашен любимец.

Възможно е котката ви да се отказва от своята тоалетна и да използва килима като тоалетна по редица причини. Ако смятате, че причината за проблема е медицинска, незабавно заведете котката си на ветеринарен лекар. Ако става въпрос за поведенчески проблем, трябва да проявите търпение, когато става въпрос за отстраняването му.

С течение на времето котката ви отново ще започне да използва тоалетната. Въпреки това, ако ситуацията е продължила прекалено дълго - може да искате да замените този килим или да го почистите с професионална помощ и много търкане с ензимен препарат.

Виж още