6 причини, поради които котките скачат от мебелите ви

котка върху мебели Снимка: iStock

К отките са забавни и всеки собственик на мъркащ домашен любимец може да го потвърди. Трудно минава ден без който котката да не ни разсмее с необичайното си поведение. Особено когато котката ни влезе в режим „бясно тичане“, можем просто да извадим пуканките и да се надяваме, че котката ни няма да ги събори. Котките често използват мебелите ни, за да скочат върху тях, за да спят,  а често и за паркур. В тази статия ще ви представим шест забавни причини, поради които гальовните животни използват така умело нашия интериор.

1. Това е знак за щастие

Котките са много изразителни животни и тези изражения се виждат по лицето, опашката и тялото. Когато вашето коте подскача наоколо, то показва удоволствието си. Може би е намерило нова играчка или е открило начин най-накрая да стигне до онзи висок рафт, който винаги сте му казвали, че е забранен.

котка върху мебелиСнимка: iStock

Каквато и да е причината, котките са щастливи, когато вдигат шум и скачат.

Dogsandcats.bg

2. Може да бъде декларация за територия

Всички знаем, че гальовните животни могат да маркират мебелите ни (и нас) с аромата си. Това може да се случи с търкане в самия предмет, но и с драскане и най-неприятното - с урина.

Когато котките скачат на високи места, те не само играят (или ловуват плячка), но и маркират териториите си. Те позволяват на другите котки и животни да разберат, че те управляват. Скачането върху маси, плотове или високи рафтове е подобно на маркирането с урина или надраскване по повърхност - това е доказателство, че това място им принадлежи.

3. Преценяват разстояния

Котките са много любопитни същества. Когато скачат, те не само играят или маркират своята територия, но също така искат да знаят колко далеч могат да скочат. Ако котката ви има високо котешко дърво, тя вероятно гледа през прозореца от време на време. Една от причините, поради които котките скачат, е да преценят разстоянието, на което трябва да скочат, за да стигнат до този прозорец.

Да, котките имат много добро чувство за баланс и могат да преценят разстоянията, но няма начин да разберат колко висок е прозорецът или колко точно трябва да скочат, за да стигнат до него. Като скачат нагоре и надолу от котешкото си дърво, те могат да преценят разстоянието, което трябва да скочат, за да стигнат до прозореца.

4. Те загряват мускулите си

котка върху мебелиСнимка: iStock

Мяукащите приятели са много пъргави животни и скачането е голяма част от тяхната ловна рутина. Когато котките скачат високо, те не само загряват мускулите си за лов, но и за скачане и приземяване. Когато котките се приземяват, те го правят по безшумен (през повечето пъти) и елегантен начин, за да не може потенциалната плячка или хищник да ги чуе.

Когато котките скачат от по-високи места, те се подготвят за тази грация и позиция за приземяване. Като скачат от високи места, те могат да коригират баланса си и да се приземят в правилната позиция.

5. Котките практикуват лов и преследване на плячка

котка върху мебелиСнимка: iStock

Мъркащите животни са месоядни и по природа са ловци. Котките също са много търпеливи и хитри същества и могат лесно да чакат с часове плячката им да се приближи достатъчно, за да убиват. Скачането от високи места е важна част от ловния ритуал за котките.

Когато те скачат от високи места, те симулират движенията и скоковете, които правят, когато ловят плячка. Това им помага да усъвършенстват ловните си умения.

6. Самозащита

Мъркащите приятели могат да бъдат много териториални и ако по-голямо животно (може би куче) дойде в близост до вашето коте, те може да почувстват нужда да се защити. Един от начините, по който правят това, е като скачат. Котките могат да скачат високо във въздуха и, ако са на високо рафт или друго високо място, могат да скочат надолу и да атакуват всяка потенциална заплаха.

котка върху мебелиСнимка: iStock

Подскачането от мебел на мебел е нормално котешко поведение и част от играта и тренировката на ловните умения. Трудно можем да забраним на котка да се катери по определени места, освен ако не възпрепятстваме пътя до тях, не изпозваме репелент (безопасен за котки) или просто ограничим това пространство. И все пак котките са изобретателни и винаги ще измислят как да стигнат до забранената зона. Но не можем да отречем, че това е чарът им.

Виж още