6 причини защо изпражненията на котката миришат толкова лошо

котешки изпражнения Снимка: iStock

К олкото и да обичаме котките си, почистването на техните тоалетни едва ли е на първо място в списъка с любими задачи. Ако се случи така, че изпражненията на котката ви започнат да миришат по-лошо от обикновено, това може да направи тази работа още неприятна.

Лошата миризма на изпражненията може да е знак, че нещо не е наред с вашата котка, така че е важно да стигнете до същината на проблема. Има различни причини, поради които изпражненията на гальовния приятел може да миришат необичайно неприятно и какво следва да направите, за да облекчите ситуацията.

Първо, ако миризливите изпражнения на котката ви не са се „освежили“ след няколко дни, потърсете ветеринарен лекар. Ако лошо миришещите им изпражнения са придружени от повръщане или кръв или имат консистенция на диария - не отлагайте прегледа при ветеринар.

1. Диета

котешки изпражненияСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въвеждането на нова храна в диетата на котката ви понякога може да доведе до миризливи изпражнения, често с рехава консистенция. Ако планирате да промените диетата на мъркащия домашен любимец без конкретна медицинска причина за това, винаги трябва да се опитвате да го правите постепенно. Може да преминете към новата храна в продължение на 10 дни, като всеки ден добавяте по 10% от новата. Това ще позволи на храносмилателната система на котката ви да се адаптира към новата диета.

Възможно е домашният любимец да е изял нещо, което не е трябвало, например буболечка или насекомо, което е успял да улови. Котките са месоядни, но богатите на протеини храни също могат да причинят миризливи изпражнения. Също така гальовните животни може да развият непоносимост към зърнени храни или чувствителност към някоя от съставките в дадена формула, като и двете могат да причинят миризливи изпражнения в резултат на това.

2. Бактерии

Ако котката ви изяде нещо, което е било заразено с бактерии като E. coli или Salmonella spp., това може да причини миризливи изпражнения, както и лошо храносмилане, възпаление и диария. Някои котки обичат да ловуват за храна (дори и да нямат нужда от това!) и яденето на гризачи, буболечки, насекоми, може да ги изложи на риск от бактериална инфекция.

котешки изпражненияСнимка: iStock

3. Паразити

Някои видове чревни паразити могат да причинят прекомерно отделяне на газове, диария и миризливи изпражнения. Заразяването с Giardia, coccidia и trichomonas може да доведе до възпаление на червата на котката.

4. Храносмилателни проблеми

Ако храносмилателната система на котката ви не е в състояние да смила или усвоява мазнините и скорбялата в храната, това може да доведе до особено миризливи изпражнения. Гальовните животни могат да страдат и от специфични хранителни чувствителности и непоносимост. Всички тези храносмилателни проблеми могат да доведат до подуване на корема, газове и миризливи изпражнения.

5. Лекарства

Някои лекарства, включително хормонални медикаменти и болкоуспокояващи, могат да причинят миризливи изпражнения. Някои витаминни и минерални добавки също могат да причинят миризливи изпражнения.

котешки изпражненияСнимка: iStock

Посъветвайте се с вашия ветеринарен лекар, за да изключите възможността лекарствата да причиняват миризливи изпражнения. Повечето храни за котки в днешно време са напълно балансирани по отношение на витамините и минералите, затова никога не добавяйте добавки към храната на котката си, без да се консултирате с ветеринарния си лекар.

6. Инфекция на аналната жлеза

Ако аналните жлези на котката ви се инфектират, те може да не се отцеждат правилно. Това може да доведе до отделяне на неприятно миришещ секрет, който в крайна сметка може да покрие нейните изпражнения и дори други места!

Ако забележите неприятна миризма, която не се ограничава само до тоалетната, заведете гальовния приятел на преглед. Може да се наложи аналните жлези на котката ви да бъдат изцедени или дренирани ръчно, или да се приемат медикаменти за отстраняване на инфекция.

Ако миризливите изпражнения на котката ви имат и консистенция, подобна на диария, е е важно да я заведете на ветеринар възможно най-скоро. Продължаващата или повтаряща се диария може да е резултат от основно заболяване, като бъбречно, чернодробно, или хиперактивна щитовидна жлеза. Вашият ветеринарен лекар ще трябва да направи тестове, за да определи точната причина.

Ако миризливите изпражнения са съчетани с летаргия, липса на апетит или повръщане, спешно се обадете на ветеринарния си лекар.

котешки изпражненияСнимка: iStock

Винаги поддържайте тоалетната на гальовния приятел възможно най-чиста и следете изпражненията ѝ, за да можете бързо да разберете дали нещо не е наред. Може да усетите миризма, преди да я видите, а това винаги е знак, че нещо не е наред!

Някои проблеми с мирилезливите изпражнения могат лесно да бъдат решени чрез промяна на вида на използваната постелка за тоалетна или чрез коригиране на диетата на котката. Други може да се нуждаят от медикаменти и продължително чение. Какъвто и да е проблемът, търсенето на съвет от ветеринарния лекар е от съществено значение, а след това можете да започнете да очаквате с нетърпение една по-щастлива котка и един приятно миришещ дом отново!

Виж още