6 причини защо котката души лицето ви

котка и стопанин Снимка: iStock

В ашата котка ви обича - това е сигурно. Но чудили ли сте се някога защо котката ви упорито души лицето ви? Това не е само защото ѝ харесва как миришете. Всъщност има няколко причини, поради които котката ви не може да се насити на лицето ви и сега ще разберем защо!

Как котките използват обонянието си?

Важно е да се разбере как котката изобщо използва обонянието си. Обонянието на гальовните животни е 14 пъти по-добро от това на човека.

Котката има около 200 милиона обонятелни рецептори в носа си в сравнение с едва 5 милиона рецептори, които има човек. Това означава, че котката може да разпознава миризмите много по-точно от нас.

котка и стопанинСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Интересно е, че гальовните животни имат и втори набор от обонятелни рецептори в устата си, наречен вомероназален орган. Той работи повече с феромони, които разказват повече за чифтосването, територията и настроението. Това позволява на мъркащите животни да усетят вкуса на миризмите освен да ги помиришат.

И така - защо котката души лицето ви? Надяваме се да откриете причината в този списък!

1. Котката се запознава с вас

Когато мяукащие приятели се приближават до някой нов човек, те се опитват да го опознаят. Като подушват лицето му, те могат да уловят феромони и миризми, които могат да им кажат много за даден човек. Тази информация им помага да определят дали някой е приятел или враг.

Затова следващия път, когато котката ви подуши лицето ви, помислете, че това е нейният начин да ви каже „Здравей!“ и да ви опознае по-добре.

2. Да ви поздрави

Друга теория гласи, че котките помирисват лица, за да се поздравят. Когато срещнат друга котка, те често започват да си душат взаимно дупето или лицето. Това им позволява да обменят информация като „имената си“, къде живеят и какво са правили.

Така че, когато се приберете вкъщи и котката ви се приближи, за да помирише лицето ви, тя просто ви казва "Добре дошли у дома"!

3. За да споделят миризмата си с вас

Котките имат ароматни жлези на лицата си, така че когато търкат главата си срещу вас, те всъщност ви маркират като своя територия. Те правят това и с други котки, затова често ги виждате да си душат взаимно дупетата си.

Търкането на лицето също е форма на обгрижване. Когато котките се облизват, те разпространяват собствения си аромат по цялото си тяло. Но когато облизват лицето ви, те по същество ви „къпят“ и ви покриват със своята миризма.

4. За да ви проверят

котка и стопанинСнимка: iStock

Когато котката ближе лицето ви, тя се опитва да провери здравословното ви състояние. Котките имат много силно обоняние и могат да уловят определени химикали, които се отделят, когато човек е болен. Така че, ако котката ви стои близо до вас и ви изучава, това може да е защото се опитва да провери дали се чувствате добре!

Разбира се, има и други причини, поради които котките обичат да подушват нещата. Те може просто да са любопитни за вашия аромат или да ви проверяват за потенциални източници на храна.

5. За да ви събудят

Няма нищо по-хубаво от това да се събудим с мокрия нос на котка, притиснат към лицето ни! Носът на котката е хладен на допир, защото тя няма потни жлези на това място. Поради това носът на котето е идеалното средство да събуди своя човек, когато иска храна!

Когато котката леко ви души по лицето сутрин, това е един от многото ѝ начини да ви каже, че има нужда да се събудите, за да я нахраните. Много котки могат да се притеснят, че ще бъдат нахранени, и ще ви събудят много преди будилника ви. Ако случаят е такъв, дръжте ги извън спалнята през нощта, въведете редовен график за хранене или купете автоматична купичка за хранене.

6. Търсят начин да се успокоят

котка и стопанинСнимка: iStock

Котките имат изострено обоняние и го използват, за да намалят нивата си на стрес. Когато подушват лицата ни, те възприемат познатия ни аромат. Това им помага да се чувстват по-спокойни и сигурни. Успокояващо е да знаете, че котката ви гледа към вас, за да намали стреса и да се чувства по-сигурна.

Сега вече знаете защо котката ви помирисва лицето ви! За щастие всички причини, поради които котката ви ще прави това, са положителни и помагат за укрепване на силната връзка между вас и котката ви. Така че следващия път, когато котката ви помирише лицето ви, помислете за това като за знак на привързаност. Те се опитват да ви кажат, че се чувстват комфортно около вас - и това е нещо хубаво!

Виж още