6 проблема със здравето, които да имате предвид, ако притежавате Норвежка горска котка

Норвежка горска котка Снимка: IStock

Н орвежките горски котки, са големи котки с дълги, мускулести тела и пухкава козина. Те са древна порода, развила се естествено в горите на Норвегия. Техният горски произход вероятно е причината тези мяукащи животни да обичат да се катерят и да ловуват днес.

Ако притежавате една от тези впечатляващи котки, трябва да знаете, че като цяло те са здрава порода. Въпреки това, те все още са склонни към определени здравословни проблеми. Като сте наясно с тези потенциални опасности, може да сте в състояние да предотвратите бъдещи усложнения

1. Сърдечно заболяване

Норвежките горски котки са предразположени към хипертрофична кардиомиопатия. Това е най-често срещаната форма на сърдечно заболяване при гальовните животни. Сърдечният мускул се удебелява, което го кара да се уголемява, функцията му се нарушава. В тежки случаи това състояние причинява сърдечна недостатъчност или дори внезапна смърт.

2. Дисплазия на тазобедрената става

Тазобедрената дисплазия често се наблюдава при кучета, но може да засегне и котки. Големите породи като Норвежката горска са предразположени към това състояние. Това е наследено заболяване на тазобедрената става, което може да причини силна болка и затруднено ходене. Котките с наднормено тегло и тези, които се хранят лошо лошо могат да страдат от това състояние. За съжаление състоянието не е лечимо, но може да се облекчи. 

Dogsandcats.bg

3. Гликогеноза

Болестта на натрупването на гликоген е наследствено заболяване при Норвежките горски котки. Засегнатите котенца могат да умрат при раждането или в утробата. Оцелелите котки обикновено показват признаци на заболяването на около 5-месечна възраст.

Заболяването възниква, когато ензимите, които са отговорни за метаболизирането на гликогена в тялото, са дефектни. Това води до натрупване на гликоген, което може да доведе до органна недостатъчност, особено на черния дроб, бъбреците и сърцето.

4. Дефицит на пируват киназа

Норвежка горска котка ветеринарСнимка: iStock

Още едно заболяване, което се предава през поколенията. Ензимът пируват киназа спира нормалния метаболизъм на червените кръвни клетки, което може да доведе до анемия. Причинява се от генетичен дефект при раждането. 

5. Бъбречно заболяване

Поликистозата на бъбреците се наблюдава най-често при Персийските котки, но се среща и при Норвежките горски. Това е наследствено заболяване, което се причинява от генна аномалия. Всяка котка с този анормален ген ще развие заболяването и то може да засегне всички котки.

Това заболяване причинява образуването на кисти в бъбреците и те присъстват в органите от раждането. Тъй като те нарастват с времето, когато котката остарява, те ще причинят неправилно функциониране на бъбреците и може да причинят бъбречна недостатъчност.

6. Диабет

Захарният диабет може да се появи при всяка порода котки, но Норвежките горски имат генетична предразположеност към това състояние. Разбира се, котките с наднормено тегло са още по-застрашени от състоянието. 

Макар че повечето Норвежки горски се считат за здрави, те са предразположени към някои генетични заболявания. С подходящи грижи и редовни ветеринарни прегледи котката ви може да остане здрава. Всички състояния, които може да се развият, ще бъдат открити и лекувани. Най-добрият шанс на вашата котка за дълъг и здравословен живот е редовната ветеринарна грижа и вашето наблюдение на нейното здраве у дома. Ако забележите промени в поведението, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Виж още