6 проблема със здравето към които са предразположени Бурманските котки

Бурманска котка Снимка: iStock

Т ези очарователни мъркащи животни произхождат от Бирма (сега Мианмар), където са живели по границата между Тайланд и Бирма. Тези котки могат да се открият в голямо разнообразие от цветове и модели и имат забавен, приятелски и игрив темперамент. За съжаление, те също са склонни да развиват различни здравословни проблеми, също както всяко едно живо същество.

1. Хронична бъбречна недостатъчност

Това заболяване се развива, когато бъбреците не могат да функционират достатъчно ефективно, за да поддържат тялото здраво и силно. Бъбреците изпълняват няколко функции, но основно служат за отстраняване на отпадъчните продукти. За съжаление, няма лек за бъбречна недостатъчност, но ако се хване достатъчно рано, лечението може да помогне за удължаване на живота на котката и подобряване на нейното здраве. 

2. Астма

Котешка астма засяга до 5% от популацията на котките и изглежда засяга особено Бурманските котки. Повечето здравни специалисти смятат, че котешка астма се причинява от вдишване на алергени, които свръхстимулират имунната система. След като имунната система реагира прекомерно на алерген, се произвеждат антитела, така че всеки път, когато котка вдишва тези алергени отново, вероятно ще се случи алергичен отговор.

3. Диабет

Бурманските котки могат да развият диабет точно както хората. Това се случва, когато в организма липсва инсулин. Затлъстяването и липсата на движение могат да увеличат риска от диабет за котка, но други фактори са и генетичната история или, ако налице са проблеми с панкреаса. Симптомите на диабет включват прекомерна жажда и уриниране, загуба на тегло и летаргия.

Dogsandcats.bg

Бурманска коткаСнимка: iStock

4. Сърдечно заболяване

Както вродените, така и придобитите сърдечни заболявания могат да засегнат породи котки като Бурманците. Докато наследствените сърдечни заболявания са по-редки, най-често срещаният вид придобито сърдечно заболяване при гальовните животни се нарича кардиомиопатия. Това е налице, когато тъканта на сърдечния мускул се удебелява или отслабва и затруднява сърцето да се свива правилно и да изпомпва кръв в тялото.

5. Деформация на главата

Това е наследствено състояние, което причинява малформации на черепа и челюстта. Ако котките наследят един-единствен засегнат ген, те могат да бъдат по-малко засегнати, но тези с две копия на гена имат вродени дефекти, които за съжаление са пагубни. Хубавото е, че е наличен е генетичен тест за откриване на тези гени.

6. Пика

Пика е състояние, характерно за котки и кучета, и представлява хранене с нехранителни продукти. При Бурманските котки това изглежда е друга наследена черта в някои семейни линии. Бурманите често проявяват интерес към плат и предимно вълна. 

Можем да кажем, че Бурманските котки като цяло са здрави, но има няколко състояния, на които са податливи. Ако сте собственик на такъв мъркащ приятел е добре да сте информирани. Някои здравословни състояния са генетични, така че вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да определите дали проблемът е налице в ранна възраст. Това ще ви помогне да гарантирате, че състоянието може да бъде правилно лекувано и управлявано с течение на времето.

Виж още