6 здравословни начина да награждаваме котката

котка лакомство Снимка: iStock

М ного от нас са виновни, че предоставят на котките си повече лакомства, отколкото са им необходими. Колкото и да е сладък нашият мъркащ приятел, трябва да се грижим за неговото здравословно тегло и не бива да го поощряваме за всяко нещо с лакомство. Твърде много похапване, макар да изглежда приятно за нашите котки, може да не е най-доброто нещо за тяхното здраве. Всъщност прекомерно храненият домашен любимец може бързо да развие сърдечно заболяване, артрит, затлъстяване, инсулт или дори рак.

Затова ви даваме идеи как да похвалите мъркащия си спътник без задължително да го правите с лакомства.

1. Похвалете котката без да я награждавате с лакомство или храна

котка лакомствоСнимка: iStock

Котките реагират много добре на похвала, която се дава по определен начин - с висок глас, който е щастлив и развълнуван. Така че използвайте словесните си умения заедно с много любов, за да кажете на котката си „Браво!“. Мяукащите животни обикновено не обичат да бъдат прегръщани, но обичат да да бъдат гелени или да се грижим за козината им, така че има много начини, по които да ги поощрим. Играчките с коча билка или други любими предмети за забвление със сигурност ще дадат сигнал на котката ви, че е похвалена.

Dogsandcats.bg

2. Направете свои собствени лакомства за котки

Месото и повечето риби са страхотни лакомства за гальовни животни. Когато готвите за себе си - може да приготвите и малко парче месо, което да не е овкусено с никакви подправки или сол, с което да почерпите мъркащия спътник.

3. Купувайте лакомства от изпитани марки

котка лакомствоСнимка: iStock

Опитайте се да купувате лакомства за вашата котка от утвърдени марки на пазара, за да избегнете такива, които са пълни с твърде много въглехидрати и вещества, които не са полезни за мъркащите домашни любимци. Лакомствата при котките са все едно шоколадът, сладките или тестени неща, с които се храним хората. В повечето случаи рядко имат хранителни стойности, от които имаме нужда, но въпреки това искаме да си хапнем от тях.

4. Бъдете информирани относно съставките на лакомствата за котки

Колкото повече думи не разбирате в списъка със съставките на приготвеното в търговската мрежа лакомство, толкова по-лоша е храната за вашия домашен любимец. Търсете съставки, които са разпознаваеми и избягвайте консерванти и оцветители. Котешки лакомства с високо съдържание на мазнини, натрий или калории също трябва да се избягват.

5. Ограничете лакомствата, които давате на котката си

Лакомствата не трябва да съставляват повече от 10% от ежедневната диета на вашата котка, защото не са балансирани. Твърде много лакомства може да означава, че вашата котка получава твърде много калории, а в по-голямата си част те са въглехидати и твърде малко витамини, минерали и качествени протеини, от които всъщност се нуждае мяукащия домашен любимец.

6. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар

котка лакомствоСнимка: iStock

Не забравяйте, че вашият ветеринарен лекар е един от най-добрите ви източници за информация за това какви лакомства да давате на вашата котка. Със сигурност би могъл да ви препоръча по-здравословни варианти, както и да ви даде съвет колко често трябва да давате от тях на котката си.

Вижте още:

Котешките лакомства и награди: какво трябва да знаете?

Наистина ли котката ми е гладна или е просто лакома

Котките могат ли да ядат риба тон

Виж още