7 храни, които вашата котка никога не трябва да яде

котка Снимка: iStock

З а мнозина от нас котките са много повече от обикновени компаньони. Те са съществена част от нашето семейство. Естествено е да мислите, че това, което е безопасно за семейството, е безопасно и за вашия котешки приятел. Това обикновено се случва, когато дадете на котката си да опита от храната, която хапвате.

Но някои храни са вредни и опасни за здравето на котките. За да предпазите своя котешки приятел, трябва да знаете кои храни той трябва да избягва. В тази статия ще изброим храните, които в никакъв случай не бива да давате на мъркащия си приятел.

1. Бонбони и дъвки

Бонбоните и дъвките (дори и тези без захар) често се подслаждат с вещество, наречено ксилитол, което е известен токсин за котките. Това може да включва бонбони, дъвки, печива и дори някои диетични храни.

Ксилитолът може да накара тялото да увеличи количеството инсулин, циркулиращ в тялото, което може да доведе до твърде ниско ниво на кръвната захар на котката, което може да доведе до чернодробна недостатъчност.

Dogsandcats.bg

Дръжте всички предмети, които съдържат ксилитол, далеч от вашите котки. И ако подозирате, че вашият котешки приятел е погълнал бонбони, незабавно се консултирайте с вашия ветеринарен лекар.

2. Грозде и стафиди

коткаСнимка: iStock

Въпреки че точната причина, поради която те са токсични за котките, все още не е известна, има доказателство, че храненето на вашата котка с грозде и стафиди може да доведе до бъбречна недостатъчност.

Незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар, ако подозирате, че котката ви е консумирала грозде или стафиди. Не е нужно да чакате, докато видите клинични признаци, за да поискате помощ. Гроздовата токсикоза е прогресивно заболяване, така че колкото по-рано го лекувате, толкова по-добре.

3. Сурови яйца

Ако се чудите дали е добра идея да храните котките си със сурови яйца, краткият отговор е, не, не трябва да храните котките си със сурови яйца.

Даването на сурови яйца на вашите мъркащи животни крие риск от хранително отравяне, причинено от бактерии като салмонела или E. coli.

4. Алкохол

При котки и други домашни любимци алкохолът и всяка храна, съдържаща алкохол, могат да причинят диария, повръщане, затруднено дишане, намалена координация, треперене, необичайна киселинност на кръвта, кома и дори смърт.

Алкохолът има същия ефект върху черния дроб и мозъка на котката, както и върху човека. Необходимо е много малко количество за мъркащия приятел, за да му навреди. За справка - само две чаени лъжички уиски могат да доведат до кома при 5-килограмова котка, а още една чаена лъжичка може да я убие. Колкото по-голямо е количеството, толкова по-лоши са последствията. При никакви обстоятелства не трябва да давате на котката си алкохол.

Ако подозирате, че котката ви е употребила алкохол от чашата, която сте оставили случайно, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар.

5. Шоколад

коткаСнимка: iStock

Шоколадът може да бъде вреден за котките. Съдържа теобромин, химично съединение, открито в шоколада, безопасно за консумация от хората, но не и за гальовните приятели. Дори малки дози могат да доведат до отравяне с теобромин, а това води до диария, повръщане, хрипове, възбуда, неправилен сърдечен ритъм, гърчове, треперене и дори смърт.

Имайте предвид, че черният шоколад е по-опасен от млечния. Белият шоколад има най-ниско ниво на метилксантин, докато шоколадът за печене има най-много.

6. Кафе и чай

Котките изглежда са по-чувствителни към ефектите на кофеина от хората. Малко вероятно е едно или две близвания на кафе или чай да отровят повечето котки. Но поглъщането на пакетчета чай, утайка от кафе или добавки може да доведе до тежка токсичност при котките.

Според изследване са необходими само около осем чаени лъжички кафе, за да се отрови котка, която тежи 3 килограма. Симптомите на кофеинова токсичност включват диария, повръщане, хрипове, безпокойство, хиперактивност, мускулни тремори, неравномерен сърдечен ритъм, ускорен или намален сърдечен ритъм честота и повишена телесна температура.

Въпреки това, още по-плашещо е, че отравянето с кофеин може да причини гърчове, кома и смърт.

коткаСнимка: iStock

7. Чесън

Котките не трябва да ядат чесън, тъй като е токсичен за тях. Токсичните дози чесън могат да увредят червените кръвни клетки и да доведат до анемия.

Котките, които ядат чесън, могат да получат лигавене, гадене, повръщане, коремна болка и диария. Симптомите на отравяне с чесън може да отнемат няколко дни, за да се появят. Добрата новина е, че повечето мъркащи приятели няма да дръзнат да ядат чесън сами, но ако погълнат неволно заедно с вашата храна, с която сте ги почерпили - ситуацията може да стане притеснителна, затова трябва незабавно да потърсите помощ от вашия ветеринарен лекар.

Преди да дадете на котката си от вашата храна, винаги е добре да обсъдите това с вашия ветеринарен лекар. Имайте предвид, че повечето котки са любопитни същества, които обичат да изследват храната, оставена по плотовете.

Дръжте опасни или токсични храни извън обсега на вашата котка. Така ще бъдете сигурни, че вашата любопитна котка ще държи далеч нослето и лапите си от опасни за нея храни.

Виж още