7 интересни факта за Американските късокосмести котки

Американска късокосместа котка Снимка: iStock

А ко търсите коте, което ще бъде нежен спътник и пълноправен член на семейството, Американската късокосместа котка би била чудесно попълнение!

Има много причини, поради които Американските късокосмести са любима порода котки в цял свят. С дълга история, датираща от основаването на Съединените щати, е разбираемо защо те са вкоренени в сърцата на американците навсякъде, а по-късно и по цял свят. Въпреки популярността им, повечето хора знаят малко неща за тази порода. В тази статия ви представяме няколко любопитни факта за тези мъркащи приятели, които ще ви се сторят любопитни.

1. Те са една от най-популярните породи котки

Нека започнем с популярността на тази порода. Според Асоциация на любителите на котки Американските късокосмести са класирани като 8-та най-популярна порода котки през 2021 г. Тази порода не е загубила нищо от очарованието си през няколкото века, откакто съществува.

Американска късокосместа коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Американските късокосмести неизменно се класират в топ 10 на популярните породи котки в света през последните години. Така че, ако откриете, че сте влюбени в тази порода, не сте сами, защото много хора я обичат.

През 1995 г. Американската късокосместа котка печели CFA's Best in Show, побеждавайки повече от 1300 други котки. Американската късокосместа котка винаги е оставяла своя отпечатък на национално и международно ниво на котешки изложби.

2. Срещат се в много различни комбинации от цветове и шарки

Американската късокосместа е една от многоцветните породи котки. Има повече от 80 известни комбинации от цветове на Американските късокосмести котки. Козината на всяка котка е уникална с фини шарки, но включва комбинации от нюанси на кафяво, сиво, черно, бяло и др.

Един от най-разпространените и популярни е сребърното таби. Така че, ако цветът е качеството, което цените при котките, Американската късокосместа не е една от породите, които ограничават вашите възможности.

3. Американските късокосмести са много интелигентни

Американските късокосмести са интелигентни породи котки. Те са много наблюдателни към заобикалящата ги среда, което е едно от нещата, които ги прави толкова добри ловци. Поради това е важно да ги поддържате активно ангажирани за общото им благосъстояние и щастие.

Лакомствата и интерактивните играчки са чудесен начин да занимавате ума им. Те са отлични другари и могат лесно да бъдат обучени на някои команди точно поради своята интелигентност.

Американските късокосмести са приятелски настроени, адаптивни, енергични, гъвкави и интелигентни. Не е изненадващо, че те печелят награди на котешки състезания по целия свят.

4. Американските късокосмести преди са били известни като домашни късокосмести

Американска късокосместа коткаСнимка: iStock

Американската късокосместа котка е порода котки, която произлиза от европейски котки. Първите имигранти, донесени в Северна Америка, за да пазят ценни стоки от гризачи и плъхове. През 1966 г. името на котката е променено от „Домашна късокосместа“ на „Американска късокосместа“, за да се подчертае нейният произход и да се разграничи от бездомните улични котки.

Американските късокосмести се различават от домашните. Те може да имат подобен външен вид и имената им често се използват взаимозаменяемо, но Американските късокосмести са чистокръвни котки. Домашните късокосмести често имат непроследимо потекло.

5. Американските късокосмести са самостоятелни и лесни за отглеждане

Американската късокосместа е се справя отлично сама в грижите за себе си и изисква малко ваша помощ в разресването. В сравнение със Сиамските и Абисинските котки, Американските късокосмести не се нуждаят от много внимание, за да бъдат щастливи. Поради тази причина те са отличен избор за заети хора, които отсъстват от вкъщи поради работа.

По характер те са спокойни, отпуснати и нежни с децата. Те също така са склонни да се държат добре и да са тихи. Ако притежавате Американска късокосместа котка, трябва да планирате редовно време за игра, за да осигурите умствени и физически упражнения.

6. Американските късокосмести имат мек характер

Известно е, че Американските късокосмести ценят своята независимост. Те са известни като мили, нежни, непринудени и дружелюбни с кучета и други домашни любимци, което ги прави перфектните семейни спътници. Те се наслаждават на спокойствието и често не обичат да бъдат гушкани и вдигани, така че уважавайте личното им пространство.

Поради техния като цяло нежен и зрял характер, Американските късокосмести често са отлични другари за деца и други домашни любимци, включително кучета и други котки.

Американска късокосместа коткаСнимка: iStock

7. Американските късокосмести са използвани за борба с вредителите

Американските късокосмести са добри ловци поради тяхната активна природа и дребно телосложение.

Те са били отглеждани в началото, за да елиминират инвазивни паразити като плъхове и мишки. След това се разпространяват сред новодошлите в Северна Америка. Техните умения за улавяне на плъхове са били високо ценени, тъй като плъховете бързо да разпространят болести, които са били смъртоносни по това време.

Както можете да видите, Американската късокосместа котка е универсална и привързана котка с очарователна история. Разбираемо е защо хората по света ги смятат за верни и обичани спътници.

Американската късокосместа котка е една от най-известните породи по цял свят. Със своя уникален произход, непринуден темперамент и забележителен интелект, тези котки продължават да впечатляват отново и отново. Тези девет вълнуващи факта са само началото на всички красиви неща, които можем да кажем за американските късокосмести котки.

Виж още