7 неща, които трябва да знаете за автоматичните котешки тоалетни

Котешка тоалетна Снимка: IStock

В днешно време можем да открием огромно разнообразие от котешки тоалетни - различни форми, размери, открити, закрити, самопочистващи се, автоматични, стандартни и разбира се - в различни цветове. Напредъкът в технологиите не пропуска и котешките тоалетни, така че можем да се възползваме от улеснението при вършенето на това ежедневно толкова важно задължение. 

Както подхождате с всеки уред, следва добре да проучите възможностите, преди да инвестирате в автоматична котешка тоалетна, тъй като да си го кажем направо - тези тоалетни определено изискват да имате бюджет за тях и би било добре да сте наясно с техните характеристики. 

1. Автоматичните тоалетни изискват известна инвестиция

Както споменахме - тези видове тоалетни могат да бъдат доста скъпи, а в България могат да се открият на много малко места. Чуждестранните сайтове са много по-богати откъм видове и функции, но въпреки всичко - цената никак не е ниска. 

2. Не всяка котка ще хараса такава тоалетна

Знаем, че гальовните животни са много придирчиви и често капризни същества. Шансът да се сдобиете с такава чудесна тоалетна, която да улесни живота ви, но котката да не иска да я ползва е доста голям. Въпреки всичко, ако подходите плавно към промяната, може би мъркащият домашен любимец ще свикне. Когато донесете новата тоалетна у дома - поставете я до старите и известно време оставете нещата така, докато мяукащият спътник започне постепенно да използва новия си аксесоар. 

Dogsandcats.bg

3. Някои тоалетни могат да шумят

В зависимост колко иновативна е тоалетната, която сте избрали, трябва да имате предвид, че някои от тях могат да бъдат шумни, което може да не се хареса на гальовния спътник. 

4. Правилото за две тоалетни на котка все още важи

Мяукащите животни обичат да имат повече тоалетни, особено ако в дома имате повече от една котка. Знаем, че гальовните животни са териториални същества, които държат на собственото пространство и миризми. Не всички мъркащи приятелчета ще се чувстват комфортно да използват една тоалетна, независимо колко е голяма, самопочистваща се или автоматична. 

5. Някои тоалетни са снабдени с Wi-Fi, което ни помага да следим за здравето на котките

Котешка тоалетнаСнимка: IStock

Най-модерните варианти ни позволяват да наблюдаваме активността на котката ни с помощта на приложение на телефона. Това може да е много полезно в ситуации, в които котката ни има някакъв здравословен проблем, но ние не знаем за него. Например, при инфекция на пикочните пътища, мяукащият спътник ще влиза и излиза многократно от тоалетната си без да успява да уринира. Ако не сме у дома, може да отнеме твърде дълго време докато открием проблема, а това е доста опасна ситуация. В случай че имаме приложение на телефона си, с което да следим това - можем бързо да забележим, че котката ни се движи необичайно много в тоалетната си. 

6. Някои тоалетни могат да имат ограничение в теглото на котката

Поради технологичните си функции, някои гальовни животни могат да бъдат твърде големи или тежки, за да използват такъв тип тоалетни, тъй като могат да не издържат на теглото. Затова, ако имате голяма порода котка като Мейн Куун - проверете дали автоматична тоалетна би била подходяща. 

7. Ще трябва да проверявате тоалетната редовно

Макар че тези тоалетни премахват сами мръсната част от котешкия пясък, през определено време вие трябва да изхвърляте тези отпадъци. Никоя тоалетна не може магически да почисти абсолютно всичко (все още), така че не бива да забравяте да проверявате и почиствате тоалетната когато се налага, за да гарантирате комфорта на мяукащия домашен любимец. 

Трябва добре да познавате и наблюдавате котката си. Успехът от въвеждане на нов котешки аксесоар до голяма степен се дължи на това дали сте наясно с предпочитанията на мяукащия домашен любимец. Някои котки трудно се адаптират към промени и може би за тях би било трудно, даже почти невъзможно да свикнат с нова тоалетна. От друга страна - котки, които са авантюристично настроени могат да са по-отворени към нова котешка тоалетна. В крайна сметка - най-важното е да постигнем баланс между това да улесним ежедневието си, но в същото време да не стресираме котката си, а да се грижим за нейното щастие и спокойствие. 

Виж още