7 породи котки с много къси крака, които още не са признати официално

котка Манчкин Снимка: iStock

И звестни още като „котки джуджета“, тези мяукащи приятели имат специфична генетична мутация, на която де дължат късите им крака. Не всички от тези котки са признати официално като породи от международните котешки организации, но са изключително любопитни и могат да се открият във всякакви цветове и тип козина.

Малко за късокраките породи котки

Всички сме запознати с породата Манчкин, която е призната официално, но все пак се счита за противоречива. Много ветеринарни лекари и регистри на котки не насърчават тяхното развъждане и осиновяване, тъй като тези котки имат генетични заболявания, които намаляват качеството им на живот; те не могат да функционират като нормална котка и са предразположени към няколко здравословни проблема, поради тяхната уникална скелетна система.

Тези породи също са незаконни в много части на света и развъждането им също може да бъде забранено в зависимост от държавата.

Трябва да отбележим, че в списъка, който следва, само 1-вата порода е призната от TICA. Всички други породи са експериментални, следователно в момента нямаме достатъчно информация за пълния обхват на възможните здравословни проблеми, с които биха се сблъскали като домашни любимци.

Dogsandcats.bg

1. Котка Наполеон

Котката Наполеон е разработена чрез кръстосване на котка Манчкин с дългокосместа Персийка. Тази порода котки е известна още като котка Менует. На пръв поглед ще забележите, че те запазват много от персийските черти, включително кръгло лице, кръгли очи, дълга коса и широк нос.

Те обаче запазват характерните къси крака на котките Манчкин. Поради своята генетика, те са предразположени към много здравословни проблеми, които наследяват както от Манчик, така и от Персийската котка.

2. Котка „Skookum“

Котките Skookum са друг хибрид на джуджетата, но този път те са кръстосани с котката къдравата Ла Перм. Skookum се различава доста по отношение на козината и цветовите си вариации и може да бъде късокосместа или дългокосместа. Има обаче няколко черти, които обикновено споделят.

3. Котка „Lambkin“

Подобно на Skookum, сладкото тези котки все още се считат за експериментална порода и не са признати официално. Произлизат от Манчкин и Селкърк Рекс.

4. Котка „Kinkalow“

Това е кръстоска между котка Американски Кърл и Манчкин. Тези гальовни приятели имат късите крака на Манчкина, обърнатите нагоре извити уши на Американския Кърл.

5. Котка „Bambino“

Bambino наистина е единствен по рода си. Това е порода без косми с къси крака, произлизаща от линията на котките Сфинкс и Манчкин. Малкото собственици, които имат такива котки споделят, че дори и с малкия си ръст и липсата на козина, те са почти безстрашни и са много привързани към семействата си.

6. Котка „Dwelf“

Котката Dwelf е сложен хибрид, произхождащ от три породи: Сфинкс, Американски Кърл и Манчкин. Това е друга порода без косми като Bambino, но има къдрави уши, които придават техния „елфски“ вид и съответно име (от английски език „dwelf“ означава „джудже“).

7. Котка „Minskin

котка мискинСнимка: munchkincatguide.com

Ако наистина търсите миниатюрна котка, котката Minskin може да е точно породата за вас. Като друг сложен хибрид (Сфинкс, Девон рекс, Бирманска котка и Манчкин), това малко коте може да бъде със или без козина.

Най-добрият начин да различите тази порода от другите е миниатюрният им размер и дългата опашка, която често е много по-дълга от тялото им. Въпреки това, както може би се досещате, тази експериментална порода също ще предостави предизвикателства по отношение на потенциалните медицински проблеми, които те могат да наследят от своята линия.

Въпреки че тези котки са резултат от интензивни режими на отглеждане, е известно, че имат различни здравословни проблеми. Какво ще е тяхното бъдеще - предстои да разберем!

Виж още