Наполеон (Минует)

Наполеон Снимка: Istock

Други имена

Napoleon, Minuet, Минует

Научно име

Felis catus

Размери

18-20 см. см.

Тегло

2 - 4 кг.

Живот

9 - 15 г.

Произход

САЩ

История

Породата Наполеон или Менует е една от най-новите, като е призната официално през 2016г. от TICA. Тези приятели са кръстоска между сладкия късокрак Манчкин и Персийската котка. Джо Смит, който е известен с това, че развъжда кучета порода Басет е впечатлен от късокракия ген на котките Манчкин и му хрумва да създаде нова порода. Предвид че историята на породата Манчкин е белязана с големи трудности при признаването ѝ, именно поради гена за къс крак, можете да предположите, че признаването на породата Наполеон също не минава гладко. Въпреки това, „битката“ е спечелена и породата вече е официална.

Котките Наполеон са представители на т.нар.„котки джуже“ (Dwarf cat), заради късите си крачета. Макар тези приятели да имат състезателен статус, все още не са признати от някои организации като Американската асоциация на любителите на котки, както и Fédération Internationale Féline (FIFé)

Външен вид

Късите крака са отличителен белег на породата Наполеон. Въпреки, че произхожда от Манчкин, има по-различен външен вид. Котките Минует имат изявено закръглен вид (за разлика от Манчкин, които са издължени и напомнят повече на Дакел) - главата и очите са кръгли, а ушичките са със заоблени върхове. Излъчването им е сладко и миловидно. Муцунката и носът са със скъсени пропорции, които са наследство от Персийците. Козината им е плътна и дебела, независимо дали е с къс или дълъг косъм. Срещат се в разнообразни цветове и окраски.

Характер

Наполеон притежават нежността на Персийските и енергията на Манчкин. Те са изключително ориентирани към хората и се привързват лесно към стопаните си. С най-голямо удоволствие ще ви преследват из целия апартамент с и радост ще се гушкат във вас. Поради късите си крачета не са най-добрите скачачи, което е добре дошло за вас, тъй като няма да се катерят абсолютно навсякъде и да събарят вещите ви. Въпреки това, обичат много играта и са способни да тичат с голяма скорост, за да стигнат любимата си играчка.

Dogsandcats.bg

Здраве

Наполеон се счита за здрава порода. Все пак, заради персийските си гени, може да наследи техните поликистозни бъбреци. Също така, поради сплесканите си муцуни, могат да имат прекомерно сълзене на очите.

Грижа

Козината варира при отделните котки, като може да бъде както дълга, така и къса. Тя е плътна и пухкава, с подкосмие, но все пак не може да се сравни с козината на Персийските котки. Препоръчва се да се разресват поне веднъж в седмицата. Както при останалите породи – грижата за зъбите, ноктите и ушите е желателна.

Хранене

Тези котки не са особено активни, така че е задължително постоянно да се следят килограмите им, за да ги предпазите от наднормено тегло. Както и при хората, така и при тях, метаболизмът на всеки е строго индивидуален. Препоръчително е да приемат висококачествена храна на гранули, както и мокра. Лакомствата са разрешени от време на време като награди. Както при всички котки, важно е ежедневно да им давате прясна и чиста вода.

Деца и домашни любимци

Наполеон се разбира чудесно с малки деца. Все пак, наблюдавайте първоначалното общуване между децата и котешкия приятел. Що се отнася до други домашни любимци, добродушният Наполеон обикновено се разбира добре с тях. И при този случай е важна ранната социализация – запознаване на котето, докато е малко с другите членове на семейството, за да може да свикне с тях.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още