7 причини, поради които котката ви носи играчките си

коте играе Снимка: iStock

К огато мислите за домашен любимец, който ви носи играчки за игра, вероятно си представяте махащата опашка и тъжните очи на вашето куче. Но много хора не осъзнават, че котките също погат да имат подобни поведения и да носят играчки на стопаните си!

Мяукащите животни не само носят любимите си играчки из къщата и се гушкат с тях за дрямка, но някои също така ги пускат в скута на стопаните си или ги оставят в краката им. Те правят това, за да покажат обич, да поискат време за игра и дори да покажат своите ловни умения.

Има обаче други причини, поради които котката ви проявява тези поведения и в тази статия ще ги обсъдим!

1. Изразяване на обич

коте играеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

С репутацията на самостоятелни животни, котките не винаги могат да покажат ясно колко много обожават членовете на своето човешко семейство. Вместо това те ще намерят фини начини да покажат привързаността си. Въпреки че знаят точно какво искат да кажат, тяхното значение не винаги е най-разбираемото за нас.

Донасянето на любимата им играчка в скута ви показва тяхното доверие във вас, тяхната вяра, че ще ги предпазите от опасност. По същество това е подарък, който ви правят, за да покажат колко много ви обичат.

2. Да ви покажат, че нещо не е наред с играчката

Всички играчки в крайна сметка се чупят и идва момент, когато шевовете на плюшената мишка на вашата котка просто не могат повече да издържат на нейните нокти или ароматът на котешката трева е изчезнал. Гальовните животни могат да бъдат внимателни към притежанията си и ако внезапно нещо се промени в любимата им играчка, те често ще се обърнат към вас за помощ.

Може да е трудно да разберете защо котката ви е донесла своята играчка, но като обърнете внимание, вероятно ще откриете проблема. Вашата котка може да я е донесла, защото пълнежът е отвън или играчката просто се разпада.

3. Ловни трофеи

коте играеСнимка: iStock

Ловът е трудна работа, дори за естествени ловци като вашата котка. Изисква голям набор от качества - търпение, дебнене, чакане. Дори котката ви лови само старата дрънкаща топка, която има от години, отнема време, усилия и решителност, за да покори обекта. След като го хване, съвсем естествено е да иска да докаже уменията си.

4. Време за игра

Котките играят с вас и други котки като начин да развият своите ловни умения. Те дебнат играчките си и ще се упражняват да се нахвърлят върху тях. Въпреки че често могат да се забавляват с подходящите играчки и аксесоари, понякога е много по-забавно да играят с приятел. Ако те нямат друга котка, с която да се забавляват, задължението като партньор за игра пада върху вас. Те ще отправят молбата си, като ви дадат една от своите играчки.

Играта с вашата котка е от полза и за двама ви. Насърчава вашия мъркащ приятел да се движи и помага за укрепване на връзката между вас. Лудориите на вашата котка, докато играете, също са забавни и са чудесен начин да се отпуснете.

Отделете няколко минути на ден от задължения, за да играете с гальовния си спътник. Бъдете сигурни, че котката ви ще бъде повече от щастлива.

5. Осигуряване на храна

коте играеСнимка: iStock

Вие правите толкова много за вашата котка и тя го знае. Понякога може да изглежда, че те ви харесват само защото ги храните, но връзката между котка и техния човек често е по-дълбока. Да ви дадат своите играчки е начин те да ви върнат услугата и да изразят своята благодарност за вашите грижи.

Въпреки че техните играчки не са годни за ядене - и вашата котка го знае - жестът да ви предложи своята „плячка“ е символичен начин да ви поднесе храна.

6. Търсене на похвала

Всички в даден момент сме се съмнявали в умение, което притежаваме. Независимо дали е свързано с работа или за хоби, понякога просто се нуждаем от някой, който да каже „Добра работа“ или „Страхотно!“ да знаем, че сме на прав път към успеха. Похвалата може да направи чудеса, за да повиши увереността ни и да ни вдъхнови да продължим.

По същия начин вашата котка може да ви представи своя улов, за да се похвали. Дори ако сте заети по това време, не забравяйте да отделите няколко минути, за да похвалите гальовния си спътник за неговата упорита работа. Може би ги възнаградете с любимото им лакомство.

7. Доверие

Котките, особено ако са затворени вкъщи, разчитат на хората за своята храна, подслон и социални нужди. Може да отнеме известно време, за да се изгради връзка, изпълнена с доверие, и можете да помогнете, като разработите рутина, на която вашата котка може да разчита.

Давайки ви любимата си играчка, вашата котка поверява безопасността си на вас. Когато оставят своята мишка с коча билка в обувката или прането ви или я пускат в скута ви, те не се опитват да ви досаждат. Вместо това те ви позволяват да се грижите за любимото им притежание до следващия път, когато искат да играят.

Ако имате други домашни любимци или деца в къщата, това може да е начинът на вашата котка да запази любимата си играчка за себе си.

Нормално ли е котките да ви носят играчки?

коте играеСнимка: iStock

Въпреки че носенето на играчки често се смята за черта на кучешкия характер, възможно е и някои котки да го правят. Може да е по-вероятно да вирнат нос, когато ги помолите да вземат нещо за вас, но те ще ви дадат играчките си, когато ги овладее желанието.

За любителите на котки, които не са запознати с поведението, може да изглежда странно. Въпреки това е напълно нормално. Не всички котки ще ви носят играчките си, но когато го направят, обсипете ги с похвали и си починете от работа за една бърза игра с котката си. Ще укрепите връзката си и ще насърчите правилното развитие на ловните умения на вашата котка.

Котките определено знаят как да привлекат вниманието ви. Да ви донесат играчките си може да се смята за кучешко поведение, но някои гальовни животни са също толкова склонни да го правят. Те ще направят това, за да ви покажат своята благодарност, че се грижите за тях или да поискат внимание под формата на бърза игра!

Виж още