7 причини, поради които някои котки просто не обичат да ги държим

жена държи котка Снимка: iStock

Н якои котки определено са котки, които се наслаждават да седят в скута на стопаните си, обичащи всички форми на привързаност от потриване на корема до любяща прегръдка. От другата страна на спектъра, някои собственици на домашни любимци откриват, че техния гальовен приятел изобщо не иска физическо докосване, активно се отдалечава от гушкания и силно се противи при всеки ваш опит да го държите.

И така, котката не дава да я вдигате и държите - това може да се дължи на следните причини:

1. Естествен инстинкт

Мъркащите приятели никога не се поздравяват взаимно като се вдигат една друга. Това действие може да е нормално за нас, хората, но не е естествено за мъркащите приятели. Те се поздравяват използвайки езика на тялото си - чрез аромат и триене на глави, бузи, брадички или тела едно в друго.

Вдигането и държането на котката е доста неестествено усещане за нея.

Dogsandcats.bg

2. Липса на социализация

Като малки преминават през много важен процес, наречен социализация, при който научават кое е нормално и част от безопасна среда и кое не. Котките, които са били слабо социализирани, са склонни да бъдат по-уплашени и стресирани в нови ситуации, отколкото тези, които са преживели широк спектър от преживявания и комуникация в ранна възраст.

жена държи коткаСнимка: iStock

3. Сдържаност

Много гальовни животни гледат на задържането като на форма на ограничение, което ги кара да искат да се измъкнат, за да почувстват повече контрол.

Колкото и гушкането да е прекрасно нещо, то все пак намалява възможностите на котката да се измъкне, ако нещо я стресне. Ако вашата котка мрази да бъде държана, може да се окаже, че тя го възприема като форма на ограничение и е нетърпелива да потвърди отново своята независимост и да се премести в избраната от нея позиция.

Това обикновено се наблюдава при бездомните, за които е по-малко вероятно да се откажат от контрола си върху ситуацията. Среща се и при котки, които са имали негативен опит да бъдат държани или пък котки, които са прибрани от улицата.

4. Котките обичат комуникацията, но при техните собствени услогия

Мяукащите приятели обичат да „кацнат“ някъде нависоко, като често избират да са на облегалката на стол или на друго високо място, откъдето могат да огледат територията си на спокойствие. Може би си мислите, че това би ги накарало активно да искат да бъдат вдигнати и задържани, нали?

Въпреки това, вашата котка може да се почувства сякаш не я уважавате, ако бъде взета, когато предпочита сама да избере мястото си. Осигурете котешко дърво и когато котката ви се е качила на нивото на очите ви я погалете, като уважавате нейното лично пространство.

5. Страх

Някои котки са по-плашливи от други. Ако вашият мъркащ приятел се крие при внезапни движения или силни шумове като, тя може просто да е по-чувствителна душа.

жена държи коткаСнимка: iStock

Мъркащите животни, на които им липсва увереност, може да не харесат да бъдат нападнати и взети от вас. Котките, които са малко по-тревожни, може да поискат да потърсят обич при свои условия, когато са в по-уверено и приятелско настроение.

6. Порода

Някои породи котки са известни с това, че са по-привързани от други, докато някои са известни със своята по-отчуждена и независима природа. Например, много от котките Рагдол обичат да бъдат гушкани и държани, докато Бенгалските позволяват доста по-рядко.

7. Медицински състояния

Вашата котка протестира ли, когато я вдигнете и държите? Реагира ли лошо на какъвто и да е допир и дори съска и хапе? Това може да са признаци на здравословен проблем, като болка или дискомфорт. Котките са много добри в прикриването на болка и понякога промяната в поведението е ключов знак, че нещо не е наред, особено ако промяната е внезапна.

Също така - ако мъркащият приятел преди е позволявал да го вдигате, а изведнъж започне да се противи - това може да е знак, че изпитва известен дискомфорт, който си заслужава да проверите с ветеринаря.

Състояния като артрит могат да причинят болка. Това може да доведе до промени в поведението, но болката може да бъде облекчена с лекарства. Вашият ветеринарен лекар ще бъде най-добрият човек, който ще ви посъветва по този въпрос, така че си запазете час, ако се притеснявате.

Можем ли да научим котката да свикне да я държим?

Някои котки просто не обичат да бъдат държани, но други просто не са свикнали с това и някои внимателни практики могат да повишат нивото на толерантност на вашата котка и да им помогнат да се наслаждават. Започнете с нежно галене по страните и гърба им, като използвате лакомства и похвали, за да направите това положително изживяване. Тогава можете да напредвате бавно, като ги вземете за много кратък период от време, преди да ги пуснете и да ги обсипете с похвали.

жена държи коткаСнимка: iStock

Правилното държане на котка изисква известна практика. Винаги използвайте две ръце и не оставяйте краката им без опора. Едната ръка обикновено е под гърдите им, за да поддържа предния им край, а другата ви ръка обхваща здраво задния край и краката. Дръжте котката близо до гърдите си, така че да е безопасно притисната към вас. След като котката ви поиска да я пуснете след няколко секунди - наградете я с лакомство, че все пак ви е позволила да я подържите, дори и за кратко.

И все пак не забравяйте, че мяукащите животни са индивидуални - някои се радват на гушкането, а други - не. Уважавайте техния характер и предпочитания и не ги притискайте.

Виж още