7 признака, че имате алергия към котката си

жена киха около котка Снимка: iStock

К ато родители на домашни любимци, ние обожаваме нашите котешки приятели и притежаването на котка е наистина прекрасно изживяване. Въпреки че котките могат да бъдат дистанцирани, мрачни и да имат навика да правят каквото си искат, те също могат да бъдат любящи, гальовни, сладки и очарователни.

Разбира се, това е само ако не сте алергични към гальовните домашни любимци. Въпреки че все още ще се усмихвате и ще се присмивате на котката си, вие също вероятно подсмърчате, кихате и в някои случаи ще бъдете направо нещастни! Докато котките са едни от най-разпространените домашни животни по цял свят, в същото време са и виновниците за едни от най-често срещаните алергии, от които страдат хората.

Ако обичате котки, но изглежда, че сякаш сте болни около мъркащ приятел - за съжаление може да попадате в процента на алергичните хора към котки.

И така, как да разберете дали сте алергични към вашата котка? Ще ви дадем няколко знака, които могат да ви подскажат.

Dogsandcats.bg

1. Сърбящи и насълзени очи

жена киха около коткаСнимка: iStock

Червени, воднисти, сърбящи и понякога дори сухи очи са признак, че имате алергична реакция към вашата котка. Въпреки че същите тези симптоми могат да бъдат свързани със сезонни алергии, ако това се случва, когато държите или галите котката си, може в нея да е проблемът.

Всъщност някои хора са толкова алергични към пърхота от котки, че дори не могат да бъдат в една стая с една, без да имат сърбящи, сълзещи се, червени очи.

2. Изтощение

Много страдащи от алергия не осъзнават, че алергията към котки може да ви накара да се чувствате изтощени през цялото време. Всъщност може да усещате  „мозъчна мъгла“ и тя е причинена от възпаление от алергията. Дори сезонните алергии могат да причинят изтощение, защото ви оставят да се чувствате изтощени, тъй като не можете да спите добре през нощта и не може да дишате качествено.

жена киха около коткаСнимка: iStock

Имунната система на тялото ви се активира поради възпалението, което ви кара да бъдете уморени, изтощени и неспособни да правите много от нещата, които обичате или дори трябва да правите. Ако се чувствате напълно изтощени, след като сте били около котки, това може да е причината.

3. Възпалено гърло с дискомфорт в синусите

Понякога е трудно да определите дали имате настинка или сте алергични към вашата котка, защото много алергии идват със симптоми, подобни на настинка. Възпалено гърло и дискомфорт в синусите са два от тези симптоми, за които трябва да внимавате.

4. Кожни обриви

Въпреки че не са толкова разпространени, колкото другите признаци на котешки алергии в списъка, някои страдащи са развили кожни обриви като реакция. Докато внезапният, сърбящ обрив със сигурност ще ви уведоми, че сте алергични към нещо, трябва също да следите за признаци на общо зачервяване на кожата си.

Това зачервяване най-вероятно ще се появи върху участъците от кожата ви, които влизат в контакт с вашата котка. Възможно е това зачервяване да се появи на кожата ви само след контакт с котка, така че трябва да наблюдавате внимателно за общо зачервяване, за да сте сигурни.

5. Астма

жена киха около коткаСнимка: iStock

В повечето случаи справянето с алергиите към домашни любимци е просто трудно. При някои хора обаче алергията може да стане опасна. Например, възможно е някой, който е алергичен към котки, да получи тежък астматичен пристъп, когато е около котки.

Всъщност е важно да се отбележи, че продължителното излагане на котки може да доведе до хронична астма за хора, които са алергични, като начало. Така че, ако видите някой от признаците и симптомите в нашия списък, най-добре е да говорите с вашия лекар, за да видите дали има нещо, което може да се направи за безопасна борба с вашата алергия към котки, така че да не се налага да се отказвате от своя котешки приятел .

6. Недостиг на въздух

Някои хора, които са алергични към котки, в крайна сметка изпитват недостиг на въздух, когато са около тях. Това се дължи на носещия се във въздуха пърхот на домашни любимци, който попада в носните ви проходи.

7. Подуване и подпухналост на лицето

Някои страдащи от котешка алергия също завършват с подуване на лицето си, когато са изложени на котки или понякога дори в стая, в която е била котката. В повечето случаи това подуване е в синусите и лицето ви и може да причини също сериозно синусово главоболие.

Ако това подуване, подпухналост и запушване на главата са по-интензивни, отколкото при настинка, може да сте алергични към вашата котка и трябва да намерите начин да се преборите с алергиите, преди да са се влошили.

жена киха около коткаСнимка: iStock

Вие не сте единствените, който е страдате от алергия към вашата котка. Тези реакции се причиняват от урината, пърхота във въздуха и дори протеина в слюнката на вашата котка. Въпреки това, не винаги е лесно да се диагностицира алергия към домашни любимци и понякога лекарите трябва да направят обширни тестове. Ако имате повече от един от симптомите по-горе, когато сте около вашия котешки приятел, тогава вероятно сте алергични и трябва да намерите начин да се справите.

Също така е възможно да развиете алергия към котки по-късно в живота, дори ако никога преди не сте имали реакция, така че това, че не сте били алергични към тях, когато сте били дете, не означава, че няма да сте толкова възрастен.

Ако чувствате, че сте алергични към вашата котка, най-доброто нещо, което можете да направите, е да се свържете с вашия лекар. След като се установи, че сте алергични, вашият лекар може да ви помогне да разработите план за лечение, който да ви помогне да държите алергията под контрол, без да се налага да се отказвате от котката си.

Виж още