7 съвета как да научите котката ви да не хапе

котка хапе Снимка: iStock

П оведението на хапане или драскане е характерно както за котенца, така и за възрастни котки, въпреки че те го правят по различни причини.

Ухапванията от възрастни котки са болезнени и потенциално опасни. Но ухапванията и на коте също не трябва да се толерират. Въпреки че може да изглеждат сладки, те няма да бъдат безболезнени, когато котето узрее след няколко месеца и използва истинския потенциал на захапката си.

Не се притеснявайте обаче. Възможно е да обучите котката си да не хапе, независимо от възрастта. Предлагаме ви седем съвета и трикове как да направите това.

Защо котките хапят

Нека първо да започнем от възможноте причини, поради които гальовният приятел хапе, за да може да реагирате на конкретното поведение. Разбирането на „мотивацията“ зад ухапванията е първата стъпка в научаването как да спрете това поведение.

Dogsandcats.bg

котка хапеСнимка: iStock

  • Игра

Котенцата учат жизненоважни комуникационни и ловни умения чрез игра. Поради своите хищнически инстинкти, те обикновено въвличат своите братя и сестри в груба игра, която често включва нокти и зъби. Това често е причината за на пръв поглед по-агресивна игра, която не е задължително да е опасна стига да не причинява болка на другите котенца, а по-късно и на вас.

  • Търсене на внимание

Котката може да направи няколко неща, за да привлече вниманието ви, когато е гладна, отегчена или жадува за обич. Може да мяука, да се търка във вас или да ви гледа. Но може и да ви ухапе.

  • Утвърждаване на господство

Някои котки искат да утвърдят господство в домакинството и да демонстрират това чрез физически агресивни действия като хапане, драскане и удряне, пакости и т.н. Те обикновено правят това с други котки в дома, но могат да го направят и с вас.

котка хапеСнимка: iStock

Котките обикновено налагат доминация, когато се чувстват застрашени и понякога придружават ухапването със съскане или ръмжене.

Ухапването също може да бъде форма на изразяване на възбуда, когато котка иска да спрете да правите нещо. Може би ѝ е писнало от галенето. След като издаде няколко предупреждения, може да отстрани заплахата, като ви ухапе.

  • Стрес или болка

Котка, която ви ухапва, също може да е реакция на стрес или болка. Това може да бъде начин за изразяване на дискомфорт, когато други визуални и вербални форми на комуникация се провалят.

Котка също ще ви ухапе, ако ухапването ѝ е помогнало да облекчи други форми на дискомфорт преди. Например, ухапването ви може да го е спестило от неприятно пътуване до ветеринаря, подрязване на ноктите или време за баня. Тъй като гальовните животни са доста умни същества, знаейки че хапването ги спасява от тези неприятни дейности, те се научават и може да опитат късмета си следващия път.

Обучението на котка да спре дадено поведение може да изисква време и търпение, особено когато имате работа с възрастна котка. Но е възможно, ако го правите с внимание и постоянство.

Ето седем съвета и трика, които можете да опитате.

1. Не дърпайте ръката си рязко

котка хапеСнимка: iStock

Когато котка ви ухапе, инстинктивната реакция е да дръпнете ръката си. Но това е лоша идея. Котката инстинктивно ще хапе по-силно, ако направите това, по същия начин, по който би го направила, ако жертва под нейната хватка се опита да избяга.

Вместо да се отдръпнете, опитайте да натиснете ръката по-навътре в устата на котката. Това може да изглежда нелогично, но може да означава разликата между освобождаването и мъчителната болка. Движението ще изненада котката и вероятно тя ще ви пусне.

2. Не наказвайте котката

Може да се изкушите да дисциплинирате котката, като ѝ се скарате или дори се опитате да я отблъснете агресивно. Но това само ще налее масло в огъня. Вашата котка може да изтълкува това като груба игра и да продължи да се връща.

Освен това може да прекалите и в крайна сметка да изплашите котката. Това може да предизвика поведение, свързано със стреса, като агресия, криене или уриниране извън тоалетната.

Най-добрата реакция в тази ситуация е да се оттеглите за няколко минути. Ако направите това достатъчно пъти, котката ще научи, че ухапването прекъсва играта и спира.

3. Пренасочете поведението с играчка

котка хапеСнимка: iStock

Никога не използвайте ръцете или пръстите на краката си, когато играете с котката. Преместването им наоколо, за да ги преследва котето, само ще засили поведението. Следващия път може да се нахвърли върху тях и да ги ухапе, когато дори не ги гледате.

Физическата игра и умствената стимулация са от съществено значение. Така че, ако котката използва ръката ви за игра, помислете за закупуване на играчки.

Уверете се, че имате няколко интерактивни (поне четири), така че котката ви да не скучае. Можете да ги използвате, за да пренасочите вниманието на котката винаги, когато се насочи към ръката ви.

4. Наградете доброто поведение

Един от най-ефективните начини да промените или повлияете на поведението на котката е чрез положителни стимули, при които насърчавате доброто поведение, като предлагате награди и лакомства.

Можете да използвате тази техника, когато обучавате косматия си приятел да спре да хапе. Например, когато котката вземе играчката вместо ръката ви, можете да насърчите поведението, като я гушкате, говорите тихо или ѝ предлагате лакомство.

Можете също така да предлагате лакомства и похвали, когато котката ви използва меката си лапа, за да привлече вниманието ви, вместо да хапе.

5. Дръжте котката си спокойна и отпусната

Една от причините, поради които котките се стресират или разочароват, е промяната. Котетата обичат познатото и действат (понякога чрез ухапване), когато има промени в рутината или околната среда.

Можете да поправите ситуацията, като поддържате нещата последователни, включително времето за хранене, дрямка и игра. Правете промени само ако е необходимо. В противен случай поддържайте графика предвидим, за да сте сигурни, че котката ви ще остане спокойна и уверена.

Котката може да се почувства стресирана без подходяща храна, игра или сън. Така че, хранете го със здравословна и балансирана диета и отделете време през деня за умствено стимулираща игра.

6. Бъдете последователни

Всички съвети и трикове по-горе няма да работят, освен ако не сте последователни. Ако се отказвате всеки път, когато котката се хване за ръката ви, няма да я научите на нищо.

Други членове на домакинството също трябва да бъдат включени, тъй като обучението няма да работи, ако не всички правите едно и също нещо. Ако някой реагира по различен начин, котката може да се обърка.

Посетителите могат да усложнят нещата. Така че е по-добре да уведомите и тях.

7. Посетете ветеринар

Вашата котка може бързо да изгуби нервите си, ако е болна или наранена. Това може да я провокира да действа агресивно чрез драскане, ръмжене или хапане.

Консултирайте се с ветеринарен лекар, ако подозирате, че внезапната промяна в поведението на вашата котка може да е резултат от основно медицинско състояние. Агресията може да е свързана с болка и е трудно да се каже, тъй като котките са добри в прикриването на болката

Ухапванията от котки могат да бъдат болезнени и потенциално опасни. За щастие е възможно да обучите котката си да спре поведението. С повече търпение, постоянство и грижа от всички в домакинството, може да имате успех.

Вижте още:

Защо котките атакуват глезените на стопаните си

Защо котките хапят и как да ги отучим

Защо някои котки показват коремите си, но не ни позволяват да ги погалим

Виж още