Защо някои котки показват коремите си, но не ни позволяват да ги погалим

котка показва корем Снимка: iStock

К оремът е много чувствителна зона за мяукащите животни, а в същото време доста желана за докосване от техните собственици. Опитните хора с кучета, са склонни да проявят неблагоразумие и да се „объркат“ когато им се изпречи някоя котка и нейният пухкав корем. Често когато понечим да погалим гальовните животни там - можем да се окажем надраскани или ухапани. Ако имаме късмет, гальовното животинче може по-скоро да измяука гневно и да избяга далеч от нас.

Знаем обаче, че когато котките показват коремите си, имат доверие в нас. Тогава защо ни „залъгват“ излежавайки се спокойно по гръб, но не ни позволяват да ги докоснем?

Според специалисти показването на корема е знак, че котката ви има доверие

котка показва коремСнимка: iStock

Трябва да имаме едно наум с това твърдение. Да, вероятно мяукащият спътник демонстрира, че ви има доверие, тъй като разкрива тази толкова чувствителна зона от тялото си. Въпреки това - дали действието е „покана“ да го погалите? Вероятно не съвсем. Дори и да ви остави да го мачкате там, със сигурност малко котки позволяват това да продължи твърде дълго и бързо се изнизват или обръщат на другата страна.

Dogsandcats.bg

Все пак, има мяукащи животни, които не само показват меките си кореми, но и на драго сърце се оставят да ги галите именно там, а мъркането им не закъснява.

С други думи - ако непозната котка покаже корема си - бъдете предпазливи преди да я погалите. От друга страна, ако познавате добре домашния си любимец - със сигурност сте се научили как да постъпите и сте наясно дали той обича да го милвате там или не.

Предпочитани зони за галене на котка

Преобръщането по гръб е точно противоположната позиция от защитната им поза. Гальовните животни могат да се изправят на четири крака с извит гръб, изправена опашка и настръхнала козина, когато се почувстват заплашени.

Котките защитават корема си по основателна причина. На първо място, там са разположени жизненоважните им органи. Второ, те са по-уязвими в тази позиция. Те все още могат да драскат и хапят, но много по-трудно. В допълнение, те не могат да бягат или да скачат от това положение.

Любимите зони за галене на тези мяукащи приятели са под брадичката, бузите, главата и гърба, но без да стигате чак до опашката или поне не при всички представители. Тези места са по-безопасни и със сигурност няма да си изпросите някой нокът.

Познавайте домашния си любимец

котка показва коремСнимка: iStock

Подобно на хората, мяукащите животни показват любов и привързаност по различен начин. Някои котки с радост ще покажат коремите си, други ще седят в скута ви, а трети няма да ви позволяват да ги докосвате никъде, но ще ви следват от стая в стая. Тези приятели просто имат много различни характери и ключът към спокойно съжителство е да научим какво обича и какво не нашият мъркащ приятел.

Ако все пак мяукащият ви спътник често се търкаля по корем във ваше присъствие и ви позволява да го погалите, следете за следните признаци, които ще ви покажат кога да спрете:

  • Бързо преобръщене на другата посока
  • Уплашен или объркан поглед
  • Блъска ръката ви
  • Опити за хапане или драскане

Вижте още:

Защо котките толкова обичат да ги галим под брадичката

Защо котките понякога ни хапят, докато ги галим

5 причини, поради които котките се търкалят по гръб

Виж още