7 съвета как да се отървете от котешкия пърхот

котка у дома Снимка: iStock

З а съжаление проучванията показват, че 10-20% от възрастните са алергични към котки. Нещо повече, котките са вторият най-съществен източник на респираторни алергени на закрито след праховите акари.

Много хора вярват, че козината на котката причинява алергични симптоми на подсмърчане, кихане и хрема, но всъщност мъртвите кожни клетки са основният отключващ фактор за котешки алергии.

Тези мъртви кожни клетки са известни като пърхот и всяко животно с козина може да ги произведе. За щастие има някои стъпки, които можете да предприемете, за да намалите излагането си на пърхот.

Dogsandcats.bg

Какво представлява котешкият пърхот?

котка у домаСнимка: iStock

Пърхотът е микроскопичните парченца мъртва кожа, които котките изхвърлят в заобикалящата ги среда. Тъй като пърхотът е толкова малък и лек, той може да остане във въздуха за дълги периоди, дразнейки дихателните пътища на страдащите от алергия. Може лесно да се захване за всяка повърхност в дома ви, но може да се залепи особено лесно за меките повърхности. Така че може да пренасяте пърхота на котката си от дрехите си сред хората и дори да не го знаете.

Една от значимите причини пърхотът да е алерген се дължи на протеин, наречен Fel d 1. Котките произвеждат този протеин в своите мастни жлези. Може да се намери и в клетките на кожата, слюнката и урината. Тъй като Fel d 1 се намира в слюнката на котките, той лесно се транспортира върху козината им по време на ежедневното им миене.

Макар и да не можем да премахнем напълно котешкия пърхот от нашия дом можем поне да намалим неговото разпространение, за да не ни дразни толкова. Представяме ви 10 стъпки как да направите това!

1. Разресвайте котката си редовно

Един от най-добрите начини да намалите количеството пърхот в дома си е да се ангажирате редовно да разресване на козината на котето си. Къпането също ще премахне натрупаната слюнка от козината на вашия домашен любимец, като същевременно ще премахне мъртвите косми, така че да не могат да паднат в дома ви. Въпреки че вашата котка е експерт в самопочистването ще трябва да се намесите, за да бъде почистването по-ефективно.

котка у домаСнимка: iStock

2. Използвайте продукти за намаляване на пърхота

Можете да опитате продукти за намаляване на пърхота, ако котката ви не дава да я къпете. В зоомагазините може да откриете спрейве, а дори в някои държави е налична храна, която намалява производството на котешкия алерген без това да вреди на животинчето.

3. Редовно почиствайте дома си

Можете да почистите с прахосмукачка цялото си пространство и преди дори да сте имали възможност да приберете прахосмукачката, котката ви с любов е поставила кичури козина върху вашия вече нечист под. Въпреки че може да ви се струва, че водите загубена битка, редовното почистване на вашия дом всъщност може да намали количеството пърхот в дома ви.

Почиствайте често своите килими, мебели, спално бельо и завеси, тъй като пърхотът може лесно да полепне по тези меки повърхности. Почистването с пара също е ефективно, тъй като помага премахването на пърхота в по-големите дълбини на дома.

котка у домаСнимка: iStock

4. Потърсете пречистватели и филтри за въздух

Пречиствателите и филтрите на въздуха могат да премахнат всеки замърсител, който влияе върху качеството на въздуха във вашия дом. Потърсете филтри, които имат приставка за улавяне на частици от домашни любимци.

5. Почиствайте вещите на вашата котка

Тъй като пърхотът може да полепне почти по всяка повърхност, има смисъл само любимите неща на вашата котка да са покрити с него. Легла, одеяла, играчки, тоалетната... всички котешки аксесоари могат да задържат много пърхот и слюнка.

6. Направете спалнята си забранена зона

Прекарвате осем часа на ден в спалнята си, когато спите. Ако вашата котка споделя тази стая с вас, представете си колко пърхот вдишвате, докато спите. Докато държите котето си далеч от спалнята си, няма да се отървете от пърхота (не забравяйте, че той полепва по дрехите ви, така че идва навсякъде с вас), това ще намали излагането ви на алергена. Колкото и да е трудно да се откажете от нощните гушкания, може да е необходимо, ако алергиите ви са тежки.

7. Нанесете препарати против бълхи или кърлежи

Паразитите като бълхи и кърлежи могат да причинят пърхот, тъй като тяхното присъствие кара кожата на вашата котка да сърби много. Сърбящо коте ще се чеше непрекъснато по кожата си, разпространявайки още повече пърхот из целия ви дом. Месечното третиране на тези паразити може да помогне за намаляване на количеството пърхот, което вашето коте произвежда.

Разбира се, ако вашето коте има бълхи, кърлежи или акари, трябва да го заведете на ветеринар за преглед.

котка у домаСнимка: iStock

Справянето с алергиите може да бъде предизвикателство, особено ако наскоро сте били диагностицирани и винаги сте били собственик на котка. Въпреки това се надяваме, че нашите съвети по-горе ще помогнат на вас и вашето любимо коте да живеете заедно в хармония.

Ако алергиите ви са тежки и се колебаете относно осиновяването на котка, може да помислите отново дали котката е подходящият домашен любимец за вас. Осиновяването на коте, когато имате тежки алергии, ще понижи както вашето качество на живот, така и неговото, тъй като ще трябва да го затворите в една стая или да го принудите да живее живот без гушкане, за да можете да живеете удобно.

Вижте още:

8 съвета за нови собственици на котки

4 ползи за здравето от притежаването на котка

Как да намалим линеенето на котешката козина

Виж още