Как да намалим линеенето на котешката козина

котешка козина Снимка: iStock

Л инеенето на козината е неизбежно, когато живеем с домашен любимец, независимо дали е куче или котка. Космите на нашия пухкав приятел могат да попаднат навсякъде – върху мебелите, в храната, която приготвяте, върху дрехите... Най-добрият начин да намалите котешкото линеене е чрез редовно четкане и грижа за козината. Котките се почистват сами, но ежедневното сресване на козината им ще има голяма разлика в здравето им, както и в количеството козина, която пада в дома ви от домашния любимец.

Дългокосместите котки може да се нуждаят от повече грижи за козината, отколкото по-късокосместите котки, но разресването е една от най-важните части на това да сте родител на котка. Четкането не само помага за спиране на отделянето на количества, но също така предотвратява сплъстяването на козината и може да намали честотата на образуването на топки косми, които причиняват дискомфорт на вашата котка и могат да доведат до големи здравословни проблеми.

Причини за линеене на козината на котките

котешка козинаСнимка: iStock

Обилно линеене се случва сезонно, когато подкосъмът на котката пада през късна пролет и късна есен. Сухотата на зимния сезон в определени климатични условия също може да увеличи паданате на козината. Ако то се случва извън сезона или често, това е нещо, което трябва да се провери. Докато линеенето при котките е нормално, повишаването на нивата на стрес или хроничният стрес може да играе голяма роля в прекомерното линеене на котешка козина. Можете да помогнете на котката си, като промените околната среда и премахнете или промените причината за стреса, ако това е възможно.

Dogsandcats.bg

За да осигурите на котката си хармонично жизнено пространство, винаги се уверете, че тя има поне две тоалетни, прясна вода и храна. Осигурете ѝ тихо пространство, където да може да отдели за време за себе си, но също така се уверете, че има достатъчно време за игра и за свързване с вас.

Ако стресът продължи, вашият ветеринарен лекар може да го тества за тревожно разстройство. Тревожността от раздяла, например, включва промяна на хранителните навици, много гласовитост и нестигане до тоалетната навреме. Ако гальовният домашен любимец има косопад и други симптоми, които не са обичайни за него, попитайте вашия ветеринарен лекар за съвет.

Не е изключено котката ви да има проблеми с психичното здраве, някакво заболяване, или просто може да се наложи да направите някои промени в нейната диета и начин на живот.

Как да намалим котешкото линеене

котешка козинаСнимка: iStock

Ако се чудите как да спрете котките да линеят, най-важната стъпка е честото четкане. Това може да се направи с четка, гребен или ръкавица. Отстраняването на свободната козина от козината на вашата котка намалява количеството, което пада на земята и върху спалното бельо и дрехите.

Няма начин напълно да попречите на котката да „пуска“ малки количества козина в дома ви, но редовното разресване ще окаже голямо влияние.

Освен че намалява линеенето, честото разресване на вашата котка може да подобри нейното храносмилателно здраве и да предпази козината ѝ от възли и сплъстяване, като разпредели естествената ѝ кожна мазнина навсякъде и премахне кожните люспи. Това също може да бъде опит за свързване между вас и вашата котка и шанс за вас да проверите за други здравословни проблеми.

Диетата също помага да се спре прекомерното линеене на котките. Търсете храни с повече масла и течности, за да поддържате козината на котката здрава. Даването на повече мокра храна на вашата котка, както и насърчаването на хидратация и добавяне на влага чрез добавки, ще дадат на гальовния домашен любимец по-здрава козина. Ако искате да знаете как да спрете котешкото линеене, свържете се с вашия ветеринарен лекар за предложения за корекции, които можете да направите в диетата на вашата котка за по-здрава козина.

Прекомерно падане на котешката козина

котешка козинаСнимка: iStock

Въпреки че всички котки линеят, прекомерният косопад през годината може да бъде причина за безпокойство. Ако забележите, че козината пада на големи снопове, това може да е признак на възпаление, алергии, бълхи или трихофития, всички от които се нуждаят от лечение възможно най-скоро.

Голямата загуба на коса при котки може да е признак на алопеция, която е по-често срещана при определени породи, но не е често срещан проблем за повечето котки. Понякога загубата на козина се случва, когато котката ви се подстригва мие много или ако има непоносимост към храна, която яде. Той може също да има заболяване на щитовидната жлеза, рак или странични ефекти от лекарства. Най-добре е да получите съвет от вашия ветеринарен лекар, ако котката ви има тежка загуба на козина. Въпреки че може да не е нещо сериозно, пълният преглед може да изключи причините и да помогне за диагностицирането на проблема.

Вижте още:

Как да се справим с космените топки при котките

Дехидратация при котки

6 възможни причини, поради които котките губят козината си

Виж още