Любопитни факти за котките, които трябва да знаете

котка Снимка: Pixabay

М ъркащите животни са много тайнствени същества, които са любопитен феномен за науката, но с поведението си те често повдигат все повече и повече въпроси. Съществуват множество факти за тези животни, някои от които донякъде са доказани от науката, други се осланят само на догатки.

В тази статия, подготвихме някои любопитни котешки факти, които със сигурност ще ви се сторят интересни!

Можете да се сприятелите с котка, ако мигате бавно срещу нея

Така наречената „котешка целувка” се случва, когато мяукащият ви спътник бавно затваря и отваря очи докато гледа към вас. Това е начин, по който котката ви комуникира с вас, че ви обича и ви има доверие.

Със сигурност сте забелязвали домашния си любимец да го прави с вас. Следващия път когато присвива бавно очи, с поглед вперен във вас, вие можете да направите същото. Така ще покажете, че сте разбрали съобщението и дори отвръщате със същото.

Dogsandcats.bg

Котките страдат от раздяла, когато ги оставим сами

Изследване, проведено в Бразилия, установява, че една от всеки десет домашни котки, показва поведенчески проблеми, когато са отделени временно от собствениците си.

В допълнение, в своето изследване на стеса от раздяла, учените също наблюдават, че засегнатите домашни любимци са от домакинства, в които няма жени или живеят жени, но са повече от една.

Липсата на достъп до играчки, както и отсъствието на други домашни любимци в къщата, също допринася за поведенчески проблеми при гальовните приятели. Анализът показва, че в повечето случаи, когато котките са оставени дълго време сами, те се насочват към разрушителни поведения. Те са склонни да мяукат звучно, да уринират на неподходящи места, да са превъзбудени и по-рядко да дефекират извън тоалетната си.

От друга страна, някои представители преживяват раздялата с като изпадат в депресия или апатия, липса на енергия или загуба на интерес, към нещата, от които обикновено се впечатляват.

Котките обичат стопаните си

Дори и често да не сме сигурни в горното твърдение, мяукащите животни са социални и се привързнат към човешките си родители, просто го показват по свой начин. Все пак, не бързайте да се размеквате прекалено, тъй като гальовните приятели вероятно гледат повече на вас като на източник на храна и защита. Но все пак ви обичат.

В допълнение, историята на котките с хората, датира от хилядолетия, когато тези приятели са защитавали храната на хората от гризачи.

Разбира се, тези отношения тогава са били от взаимен интерес, и едва ли в основата им са лежани гушкането и галенето, но това се развива в днешно време. Връзката между котките и хората може да е много силна, все пак дори и мъркащият приятел да е пакостлив и често да си навлича неприятности, той се възприема като част от семейството.

Котките могат да разберат кога идва гръмотевична буря

коткаСнимка: Pixabay

Много животни имат тези свръхестествени способности и котките не правят изключение. Всъщност няма нищо магическо в тези техни умения. „Тайната” се крие в това, че тези приятели са чувствителни на звуци, миризми и промени в атмосферното налягане. По този начин техните засилени сетива им позволяват да уловят наченките на идващата буря много преди собствениците да си дадем сметка за това.

Непосредствено преди бурята вътрешните уши на котката ви могат да открият внезапния спад на атмосферното налягане и вероятно така тя се е научила да свързва това с предстояща буря. Ако в далечината вече бушува буря, мяукащият ви приятел може би успява да долови слабия тътен на гръмотевиците.

По същия начин котките могат да усетят аромата на идващия дъжд или острата, метална миризма, която съпътства мълниите.

Котките не могат да бъдат вегетарианци, нито вегани

Котките са изцяло месоядни животни. В контраст с кучетата, които са всеядни, ако мяукащият ви приятел не консумира месо е обречен на множество здравословни проблеми и пагубен край.

Гальовните приятели синтезират няколко аминокиселини, които се намират само в месото, като например таурин. Ако мяукащият ви домашен любимец не консумира достатъчно таурин, това може да доведе до слепота, сърдечна недостатъчност и други много сериозни състояния.

Дори и вие, като техни собственици, ако не консумирате месо или животински продукти, не подлагайте на това мяукащите си спътници. Чисто физически, за разлика от нас, хората, за тях е невъзможно да живеят без да се хранят с животински протеини.

коткаСнимка: Pixabay

Мустаците на котките ги правят прецизни убийци

Както всички знаем, мяукащите приятели са снабдени с мустаци, които имат множество функции. Косъмчетата които виждаме над устата на котките не са единствените обаче. Тези животинчета имат мустаци и по други части на тялото - над очите, на брадичката и дори на лапите си.

Тези косъмчета са живи с дълбоко вкоренени нерви, които служат на тези приятели като радар и им помагат да си проправят път за лов особено в тъмното. Мустаците на лицето например помагат при преценяване на разстоянието, докато котките са в движение им помагат да измерят колко трябва да скочат, за да храват плячката си.

Мустаците също съдействат за преценяването въздушния поток, за да може мяукащите приятели да координират допълнително движението си, което прави котките толкова грациозни и същински обект за възхищение!

Не случайно привържениците на котки не само ги харесват, но и са меко казани обсебени от тях! Тези животни са едновременно красиви, грациозни много сладки, но и изключително трудни характери, които могат във всеки един момент да вдигнат лапа срещу собствениците си. Все пак, са ни слабост и не можем да спрем да им се възхищаваме!

Вижте още:

Защо котките имат мустаци

Как котката показва, че ви обича

Виж още