Любопитни факти за котешките очи

котка поглед Снимка: Pixabay

К отките имат силно изострени сетива и в някои отношения можем да им завидим. Техните слух и обоняние са толкова чувствителни, че те са способни да ни чуят и помиришат когато сме стигнали входа на блока ни, а когато отворим врата, вече ни чакат, за да ни поздравят.

Що се отнася до зрението, какво можем да научим за очите на тези приятели?

1. Котките имат добро нощно виждане

котка погледСнимка: Pixabay

Нещо за което със сигурност можем да им се възхитим - „нощният режим“. Причината е, че те имат повече рецептори в очите си, които улавят светлината много по-добре от нас, хората. Също така, техните зеници се разширяват по-широко от нашите, които им позволява да „съберат“ максимално много светлина, дори и наоколо да е почти непрогледен мрак.

Dogsandcats.bg

2. Котките не виждат червено и зелено

Нашите очи са снабдени с три вида цветни рецептори, които ни позволяват да видим цялата гама от цветове. Мяукащите приятели обаче, имат по-малко рецептори и всъщност

не успяват да различат червените и зелените нюанси. Те могат да ги видят по-скоро като сиво.

От друга страна, са много добри в улавянето на сини и жълти цветове, но получават повече информация за света от яркостта на цветовете, отколкото от самите цветове.

3. Очите на котките са много чувствителни към движение

Това не е изненадващо, тъй като те са отлични ловци. Очите им са много по-чувствителни на движение от нашите и могат да откриват обекти, движещи се с много по-висока скорост от тази, която ние улавяме. Това им помага да се нахвърлят успешно върху движещи се играчки у дома с лекота.

4. Котките не могат да фокусират обекти, близо до тях

Ако сте се чудили защо сочите на мяукащия приятел неговата храна, която е на сантиметри от лицето му и той не я вижда - това е причината.

Гальовните животни не могат да фокусират близки до тях предмети и, ако поставите играчка под носа на котката ви - тя ще използва чувствителните си мустаци, за да я открие, а не зрението си.

5. Котките имат страхотно периферно зрение

За сметка на трудностите, които изпитват при фокусиране, мяукащите приятели имат чудно периферно зрение, което им помага да забележат всякакви заплахи или обекти, които се приближават отстрани.

6. Котките имат „трети клепач“

Също както някои бозайници, котешките приятели разполагат с трети, вътрешен клепач, който е нещо като мембрана и служи, за да предпазва окото от изсушаване или увреждане. Ако забележите, че мяукащият ви приятел стои с присвити очи, това е защото третият клепач го предпазва и е индикация, че може би изпитва болка, така че посещението при ветеринар става наложително.

7. Белите котки със сини очи могат да имат проблеми със слуха

Тези представители са страшно красиви и няма как да не пробудят истинско възхищение у нас. Причините за евентуална глухота се дължат на липсата на меланин и пигментни клетки, които имат връзка със слуха. Все пак, е важно да отбележим, че не абсолютно всички котки с бяла козина и сини очи са задължително глухи. Всъщност, се предполага че 40% от тях биха могли да имат проблем със слуха, което оставя един голям процент представители без проблеми.

8. Котките могат да „целуват с очи“

котка погледСнимка: Pixabay

Това може би е най-сладката особеност при мяукащите приятели. Чували ли сте за „котешката целувка“? Това е начин, по който гальовните животни показват на стопаните си, че ги обичат и са привързани към тях. Ако котката ви прикове поглед във вас и започне много бавно да мига, това значи, че ви изпраща целувка. За да й отвърнете, можете да направите същото - да мигате бавно срещу нея. Така и вие ще й кажете, че я обичате на „котешки език“.

В някои отношения мяукащите приятели се справят по-добре от нас, хората, що се отнася до тяхното зрение, в други случаи - не съвсем. Можем да им завиждаме за по-доброто зрение през нощта, но пък от друга страна - ние можем да се любуваме на всички цветове.

Вижте още:

Глухи ли са белите котки със сини очи

Защо котките имат мустаци

Виж още