8 лесни начина за намаляване на стреса и подобряване на психичното здраве при котките

домашна котка Снимка: iStock
П одобно на хората, котките могат да преживеят ситуации, които застрашават психичното им здраве и причиняват безпокойство, страх и депресия. Тъй като нашите котки не могат директно да ни кажат как се чувстват, трябва да наблюдаваме поведението им за признаци на стрес. Няколко предупредителни знака включват:
  • Промени в апетита
  • Промени в моделите на сън
  • Липса на интерес към игра или взаимодействие
  • Криене
  • Неизползване на тоалетната последователно
  • Намалена грижа за козината

Тези и всички признаци на заболяване, като повръщане или диария, са сигнал за тревога, за да се консултирате с вашия ветеринарен лекар и да се уверите, че нищо не е наред с вашата котка физически. Но какво да кажем, когато котката ви има емоционални проблеми? Какво можем да направим, за да предпазим нашите мяукащи приятели от стрес и депресия?

домашна коткаСнимка: iStock

Въпреки че понякога котките се описват като лесни за поддръжка и отглеждане, те имат умствени, емоционални и физически нужди. Осигурявайки тези нужди, ние даваме на нашите мъркащи спътници най-добрия шанс да бъдат психически щастливи и здрави. Ето осем сигурни начина да помогнете на котката си да се чувства по-добре!

1. Осигурете солидна рутина

Въпреки че винаги има моменти, когато трябва да пътуваме или да коригираме графиците си, колкото повече спазваме даден график - толкова по-добре.

Dogsandcats.bg

Опитайте се да храните котките си, да почиствате тоалетните им и да играете с тях по едно и също време всеки ден. Това прави тяхната среда предвидима и им позволява да предвидят кога определени неща (като време за хранене) ще се случат. Освен това предотвратява поставянето им в неприятната ситуация да изискват това, от което имат нужда! (Никой не харесва котката му да маука за храна посред нощ!)

2. Осигурете на котката си места, където да проявява нормално котешко поведение

Въпреки че котките са опитомени, те са запазили много от по-дивите си инстинкти. Някои от поведенията им, като катерене и драскане, са напълно нормални котешки поведения, но могат да бъдат досадни за живот, особено ако не осигурите подходящи цели.

Като дадете на котката си високи котешки дървета, на които да кацне, и здрави стълбове за драскане, можете да ѝ дадете възможност да се катери и да драска до насита, без да повредите мебелите си!

3. Осигурете безопасно пространство

домашна коткаСнимка: iStock

Котките са предпазливи по природа - в края на краищата това е опасен свят за едно малко коте! Мъркащите животни не са просто хищници, те са плячка на много видове. Често идва момент, когато изпитват нужда да се скрият или просто да се оттеглят.

Уверете се, че вашата котка има скривалища, където няма да бъде безпокоена. Това може да бъде рафт в килер, уютно котешко легло в стил пещера или дори просто кутия, обърната настрани с одеяло вътре.

Изследванията показват, че изборът да се скрият, когато е необходимо, е помогнал на котките в стресова ситуация (живеещи в приют за животни) да се справят по-добре и да се възстановят от стреса по-бързо!

4. Бъдете нежни с котката си

Обичаме да галим котки, много! Те са меки и сладки! Но те могат да бъдат много чувствителни на докосване и като цяло предпочитат чести, кратки взаимодействия, вместо продължително и интензивно галене.

Котките може да показват признаци на свръхстимулация, което означава, че твърде дълго сте ги галили. Признаците включват въртене на опашка, движение на ушите, раздразнително мяукане, отдалечаване или бързо завъртане на главата, гледайки ръката ви. Това означава, че е време да спрете да галите!

Опознайте какво харесва и не харесва вашата котка, когато става въпрос за галене и уважавайте нейните граници. Това ви предпазва от ухапване или одраскване.

5. Почиствайте тоалетната редовно

домашна коткаСнимка: iStock

Котките са придирчиви по природа! Те могат да се поддържат чисти, така че повечето котки не се нуждаят от къпане, въпреки че можете да им помогнете с редовно разресване, за да предотвратите появата на космени топки и да ги поддържате красиви.

Но една област, в която се нуждаят от вашата помощ, е да поддържат тоалетната си чиста! Тъй като котките са естествено толкова подредени, наличието на мръсна тоалетна може да бъде стресиращо.

Мръсната тоалетна затруднява котките да покрият отпадъците си, нещо, което правят инстинктивно, за да се предпазят от откриване от хищници! Въпреки че в дома ви може да няма хищници, вашите котки са програмирани да искат да изтрият всички следи от пикаене и изпражнения, като копаят и покриват, след като свършат работата си.

6. Поддържайте физическото здраве на вашата котка

Котките са експерти в криенето, когато не се чувстват добре, но болката и болестта могат да компрометират благосъстоянието им. Най-добрият начин да се уверите, че вашата котка има страхотно качество на живот е да я водите на годишен физически преглед при ветеринарен лекар. С напредване на възрастта котката ви ще се нуждае от допълнителни скринингови тестове (като изследване на кръв и урина) и ще има нужда от по-чести прегледи.

домашна коткаСнимка: iStock

Рутинната превантивна грижа е най-добрият начин да гарантирате, че защитавате здравето на вашата котка и хващате всички здравословни проблеми навреме, което означава, че гарантирате, че тя ще има възможно най-дълъг и щастлив живот.

7. Осигурете ежедневно интерактивно време за игра

Точно както упражненията могат да ни помогнат да се предпазим от депресия и безпокойство, карането на вашата котка да се движи също може да ѝ помогне! Интерактивната игра с въдици например имитира плячка помага да разкрият естествените ловни инстинкти на вашата котка.

Твърде много котки прекарват твърде много време на дивана, но само пет до десет минути на ден интерактивна игра могат да направят огромна разлика в щастието на вашата котка.

8. Предотвратете скуката

Въпреки че котките спят много, те не трябва да спят цял ден! Когато котките се отегчават и се разочароват, тогава могат да възникнат досадни проблеми с поведението (като мяукане в 3 сутринта, за да си поиграят).

Можем да предотвратим скуката, като се уверим, че нашите котки имат много забавни дейности, които да ги занимават, като картонени кутии за игра, слънчев прозорец за наблюдение на птици, котешка трева за дъвчене и пухкави играчки за мишки за гонене!

Накарайте котката си да използва мозъка си с хранителни пъзели — играчки, които раздават лакомства или храна, когато котката ви взаимодейства с тях! Обучението на вашата котка да прави някои забавни трикове е друг начин да ѝ позволите да ви покаже колко е умна. Осигуряването на възможности за решаване на проблеми като хранителни пъзели и обучение държи котката ви заета и далеч от проблеми!

домашна коткаСнимка: iStock

Знаци, че котката ви е щастлива

Откъде знаете, че тези стратегии работят? Щастливата котка е физически активна и социална: играе, драска се и се катери. Тя се храни, спи, мие козината си и използва тоалетната си. Когато почиват, тялото им е изпънато или лежат настрани. Щастливите котки обичат да бъдат с хората си и могат да мъркат или да се търкат във вас или просто да седят близо до вас.

Виж още