8 любопитни факта за котките Рагдол

Рагдол Снимка: iStock

П ородата Рагдол е една от най-порулярните в днешно време и обичана от котешки стопани по цял свят! Тези приятели са красиви дългокосмести котки, а по характер са мили, привързани и чудесен избор за семейства с малки деца точно поради благия си характер. Ако искате да научите повече за породата - продължавайте да четете!

1. Породата Рагдол има „кучешки характер

Наблюдава се, че тези гальовни приятели са склонни да се интересуват повече от хората, отколкото някои породи котки. Те се смятат за подобни на кучета, тъй като е вероятно да ви поздравят на вратата, да ви следват от стая в стая и да искат да „помогнат“ с каквото и да правите. Те се настаняват в скута на стопаните си и обичат да са близо до тях.

2. Традиционните котки Рагдол винаги имат сини очи

Стандартът на породата Рагдол според TICA изисква сини очи и колкото по-дълбоки, толкова по-добре. Ако вашият Рагдол няма сини очи, може да е смесена порода, но това не означава, че няма да е най-милият домашен любимец на всички времена! И все пак могат да се открият котки от тази порода със зеленикав оттенък на очите.

3. Рагдолите обикновено имат бели крака

РагдолСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Относно цвета на козината, тези гальовни животни се срещат в няколко различни модела - двуцветни, colorpoint (с тъмни крайници) и други. Те обикновено имат бели крака и бяло петно на носа. Рагдолите с оцветяване colorpoint много приличат на Сиамските котки.

4. Всички котенца Рагдол се раждат бели

Всички котенца от породата се раждат бели. След известно време започват да се появяват и по-тъмни петна, а до месец - вече оцветяването става по-тъмно на съответните места по тялото.

5. Котките Рагдол са предразположени към сърдечни проблеми

Тези гальовни животни са предразположени към хипертрофична кардиомиопатия. Благодарение на ДНК тестове може да открие дали за вашия гальовен приятел има опасност да развие проблеми със сърцето.

6. Тези котки са средни по размер

Очарователните Рагдол могат да варират по размер, но можем да ги определим като „средни“. Те със сигурност не могат да достигнат размерите на Мейн Куун, но не са и точно с размерите на „стандартна“ домашна котка.

7. Котките Рагдол растат бавно

РагдолСнимка: iStock

За да достигнат пълните си размери, тези пухкави приятели могат да се нуждаят от 2-4 години.

8. Козината на Рагдол обикновено не се сплъстява

Въпреки че котките от породата рагдол имат буйна дълга коса, тя обикновено не се сплъстява. Това е така, защото им липсва подкосъм. Те ще линеят по време на смяната на сезоните, но нямат дебел изолиращ подкосъм, който предизвиква допълнително сплъстяване. Въпреки това козината им все още трябва да се разресва всяка седмица.

Виж още