8 причини защо котката ви преследва

котка у дома Снимка: iStock

К отките са сладки и очарователни, дори когато ви преследват, но понякога може просто да искате малко пространство. За да ви помогнем да разберете дали поведението на котката ви е нормално, трябва да разберете защо тя изобщо ви гони.

Съществуват много потенциални причини, но тук сме подчертали осемте най-често срещани от тях. Също така, въпреки че това котката да ви гони е напълно нормално, ако не харесвате поведението, има няколко неща, които можете да направите по въпроса.

1. Котката ви ловува

котка у домаСнимка: iStock

Мяукащите животни са естествени ловци и обичат да усъвършенстват ловните си инстинкти. За да сме наясно, вашата котка не се опитва да ви „улови“ или убие, когато ви гони. Тя просто се упражнява и ако някога се окажете с гризач или насекомо в дома си, тя може да използва „наученото“, за да хване натрапника.

Dogsandcats.bg

2. Котката се забавлява

За една котка няма по-добър начин да прекара деня от това да гони нещо наоколо. Ако открият, че сте „доброволен“ участник, те ще продължат да го правят само за да се забавляват! Ако крачите бързо от стая в стая, защото се приготвяте за излизане или чистите, котката вероятно ще ви преследва, защото си мисли, че играете.

3. Котката ви харесва

Преследването на собственика им може да бъде чудесно преживяване за сближаване на котката. Ако нямате нищо против и те не ви нараняват, това може да не е нещо, което искате да спрете.

4. Котката се страхува от вас

котка у домаСнимка: iStock

Ако котката ви се страхува от вас и това е причината да ви гони, тя ще покаже няколко показателни маркера. Ако козината ѝ  е „изправена“, това означава, че не се чувства комфортно. Ако е така, когато ви гонят, може би сте ги изплашили. Това често се случва със собственици, които наказват коткити си или им се карат. Напомняме, че този начин на възпитание никога не води до нищо добро. За гальовните животни не е ефктивно да им викате, тъй като така те се объркват, не разбират какво лошо са направили, а в същото време започват да се страхуват от вас, а със сигурност не целите този ефект.

5. Лоша социализация

Понякога котката ви просто ви гони, защото не знае нищо по-добро! Малките котенца трябва да прекарват време време сред други котки, за да научат какво трябва или не трябва да правят. Ако котката ви не е социализирана, това води до проблемно поведение в по-късен етап.

котка у домаСнимка: iStock

Добрата новина е, че макар и да е предизвикателство, е възможно тези проблеми да бъдат преодолени с малко обучение и търпение.

6. Котката е отегчена

Мяукащите приятели се нуждаят от начини да се забавляват. Ако нямат други животни или играчки, които да ги интересуват, те могат да прибягнат до това да ви гонят.

За тях преследването ви е както физически, така и психически стимул, а това е точно това, от което се нуждаят. Ако искате преследването да спре, трябва да намерите други начини да ги забавлявате. Играчките или друга котка могат да бъдат чудесно решение!

7. Котката търси безопасност

котка у домаСнимка: iStock

Не е изключено, ако гальовният приятел е уплашен, имате гости или нещо се случва да ви гони, защото търси утеха във вашага компания.

8. Котката се чувства добре

Не и изключено това да е начин, по който котката ви показва, че не се чувства добре. Може да е сигнал, че изпитва дискомфорт или болка и може да се наложи да я заведете на преглед при ветеринар.

Котките, които гонят своите стопани, не са нещо странно и вероятно няма да спрат скоро. Но въпреки че това е нормално поведение, все пак можете да обучите котката си да не ви гони, а да насочва енергията си към играчки, с които да се забавлява. Ако пък ви е приятно - може да включите в преследването и въдица или да тичате заедно с мяукащия приятел! Със сигурност ще бъде едвакво забавно както за вас, така и за него!

котка у домаСнимка: iStock

Виж още