8 проблема със здравето, към които са предразположени Ориенталските късокосмести котки

Ориенталска късокосместа котка Снимка: IStock

О риенталските късокосмести са една от най-популярните породи котки в света. Могат да се открият в различни цветове и шарки, което ги прави привлекателни за родителите на домашни любимци. Тези котки обикновено са здрави и нямат много заболявания, но ключов момент при тези приятели е тяхната генетика. Тези котки се раждат с генетична предразположеност към определени заболявания и за съжаление не можем да променим това. 

Все пак, голяма част от заболяванията могат да се облекчат, стига да полагате необходимите грижи и да следвате препоръките на вашия ветеринарен лекар. 

1. Проблеми с гръдната кост

Един от проблемите, с които се сблъскват гальовните животни от тази порода е деформация на гръдната кост. Този вроден дефект може да доведе до респираторни проблеми и трудности на гальовния домашен любимец да се храни. Някои котки се подлагат на операция, за да се отстрани проблемът.

2. Астма

Ориенталските късокосмести котки предразположени и към астма, което е сравнително често срещано заболяване при мъркащите животни, независимо от тяхната порода. Въпреки че няма лек за астма, тя може да се управлява с правилно лечение и препоръки от ветеринарен лекар. 

Dogsandcats.bg

3. Бронхиална болест

Известно е, че Ориенталските късокосмести са предразположени към бронхиални заболявания, което може да доведе до здравословни проблеми като пневмония. Причината за това заболяване все още не е известна, но изглежда, че е по-често при мъжките, отколкото при женските. Симптомите включват кашлица, хрипове и затруднено дишане.

Ориенталска късокосместа коткаСнимка: IStock

4. Аортна стеноза

Ориенталските късокосмести са специфична порода котки, които са предразположени към развитие на аортна стеноза, състояние, което засяга сърцето. Това се случва, когато аортната клапа се стесни, а това затруднява сърцето да изпомпва кръв в тялото. Симптомите могат да включват задух, умора и болка в гърдите. Ако не се лекува, аортната стеноза може да доведе до сърдечна недостатъчност.

5. Кръстосани очи

Кръстосаните очи са резултат от генетичен дефект, който кара очите да изглеждат накриво. Кръстосаните очи при Ориенталските късокосмести котки са аномалия в развитието, която води до неправилно подравняване на очите, което може да причини проблеми със зрението.

6. Мегаезофагус

Мегаезофагусът е състояние при котките, което засяга хранопровода, който пренася храната от устата към стомаха. При котки с мегаезофагус, хранопроводът се разширява и не може да избутва правилно храната надолу в стомаха. Това може да доведе до натрупване на храна в хранопровода и повръщане обратно, като в някои ситуации това води до загуба на тегло или дехидратация на мъркащия спътник. 

7. Лимфом

Ориенталските късокосмести котки са изложени на повишен риск от развитие на лимфом, вид рак, който засяга лимфните възли. Причината за този повишен риск е неизвестна, но може да е свързана с генетичния състав на породата или техния начин на живот или среда. Лимфомът е сериозно заболяване често може да бъде фатално. Налични са добри възможности за лечение, но те не винаги са успешни.

8. Нистагъм

Това е заболяване “наследено” от Сиамските котки. Нистагъмът е състояние, което засяга очите и може да ги накара да се движат напред-назад бързо. Това може да затрудни ясното виждане. 

Ориенталските късокосмести котки могат да бъдат здрави, но ако наследят здравословни проблеми поради гените си - тогава със сигурност ще трябва да внимавате и да се грижите много старателно за тях. Ако проучвате породата и искате такава у дома - трябва да знаете какви са рисковете при тези очарователни гальовни животни. 

Виж още