8 вида котешки мебели, за които трябва да знаете

Котешка мебел Снимка: IStock

И збирането на нови котешки мебели за вашия дом може да бъде забавно както за вас, така и за вашата котка. В днешно време на пазара има огромен избор от аксесоари за мъркащи животни, така че ако имате бюджет или място у дома - можете да направите чудесен котешки дом! Добавянето на малко котешко обзавеждане, ще предпази мебелите ви от унищожаване и ще осигури добро качество на живот на вашия спътник. Правилната стимулация и безопасната среда правят щастливи както вас, така и вашата котка.

Запознаването с индивидуалните нужди на вашата котка и видовете налични котешки мебели ще ви помогне да направите правилната покупка. В тази статия ще обсъдим различните видове котешки мебели, които които можете да откриете на пазара, за да се вдъхновите.

1. Котешко дърво

Котешките дървета се предлагат във всякакви форми и размери. Тези дървета стимулират упражненията, като предоставят на котката ви безопасно място за катерене, драскане, скачане и игра. Обикновено в едно котешко дърво има няколко нива, осигуряващи място за упражнения и почивка. Котешките дървета са големи и могат да бъдат със сложен или прост дизайн.

Положителните страни при закупуването на котешко дърво са, че тази една мебел може да осигури място за различни котешки дейности - спане, игра, убежище, драскане. Недостатъкът е, че котешките дървета са големи, обемисти, а в някои случаи - скъпи.

Dogsandcats.bg

2. Стълбове за драскане

Котешка мебелСнимка: IStock

Котките се нуждаят от място, на което да се грижат за ноктите си, иначе ще го правят върху вашите мебели или килими. Осигуряването на стълб за драскане може да даде на котката нещо, с което може да се забавлява, но и да се чувства в безопасност, тъй като при точенето на ноктите, котките разпространяват аромата си.

Стълбовете за драскане се предлагат в различни материали, позиции и височини: 

  • Хоризонтални стълбове - те са чудесни котки, които обикновено обичат да късат килима.
  • Вертикални стълбове за драскане - можете да ги откриете като самостоятелни или такива, които се облягат на стена или друга мебел. Този стил на пост е чудесен за котките, които обичат да драскат диваните или техните страни.

Относно материала на драскалките, можете да ги откриете изработени от сизал, картон, плат за тапицерия, или нишки, подобни на нашите килими. 

Изборът кой материал да изберете зависи от предпочитанията на вашата котка. В някои случаи, ако котката не харесва усещането на материала, тя ще избегне напълно драскалката, така че можете да експериментирате с различни видове, за да установите кой е най-подходящият избор за мяукащия приятел. 

3. Котешка къща

Котешка мебелСнимка: IStock

Можете да намерите къщи за котки за външна или вътрешна употреба. Тези мебели са идеалното скривалище за гальовните животни. Външните къщи за котки осигуряват здрава и безопасна среда, за да предпазят вашата котка от атмосферните условия, ако живеете в двор и мъркащият приятел излиза на него. Вътрешните къщи за котки са сравними с легло за котки с покрив.

Котка, която прекарва по-голямата част от времето си навън, и котка, която обича да се крие вътре, ще се възползват от котешка къща. Недостатъкът на къщите за котки е почистването им, тъй като може да бъде трудно. 

4. Котешки кули

Котешките кули са чудесен избор за дом с много котки. Обикновено тези огромни котешки дървета имат множество легла, нива и дори добавени стълбове за надраскване. Тези мебели са големи, така че трябва да сте сигурни, че разполагате с това пространство. 

Положителните страни на котешките кули включват пространство за упражнения, възможности за спане или излежаване и осигуряват скривалище за вашите по-плахи и срамежливи котки. Недостатъкът е огромното пространство, което заемат, а цената обикновено е по-висока в сравнение с други котешки мебели.

5. Котешки рафтове

Котешка мебелСнимка: Istock

Котките обичат да се катерят. Катеренето нагоре е инстинкт за вашата котка и допринася за дневната доза упражнения. Монтирането на стенни рафтове за котки може да бъде функционално и естетически красиво в дома ви. Има опции за рафтове, които да пасват на всяка стая, която имате.

Рафтовете за котки са уникални и дават на гальовния домашен любимец шанс да се катерят на високо. Те могат да използват тези зони и като място за дрямка. Този тип котешки мебели не са подходящи за по-големи котки. Ако имате Мейн Куун или котка с наднормено тегло - може да е опасно тя да се катери по рафтове, тъй като те ще трябва да издържат много голяма тежест и могат да паднат. 

6. Котешки рафт или хамак за прозорец

Ако вашата котка обича да си прави слънчеви бани, хамаците или рафтовете за  прозорец може да са идеални за нея. Тази котешка мебел спестява място в дома, като осигурява повдигнато котешко легло в сравнение с такова на пода.

Някои недостатъци на хамаците за прозорци са кабелите, които ги прикрепят към прозореца, тъй като някои мяукащи животни са склонни да ги дъвчат.

7. Легло за котки

Леглата за котки са основни котешки мебели, които служат чудесно на мяукащите животни. Осигуряването на вашата котка собствено топло, комфортно пространство ще ѝ носи чувство за сигурност.

Ако котката ви някога трябва да пътува с вас, леглата са лесни за пренасяне. Друг техен плюс е, че се предлагат във всякакви цветове и размери. Можете да намерите пухкави, плоски, затворени легла и много други.

Имайте предвид, че ще трябва периодично да почиствате леглото на котката си.

8. Котешки мостове

Котешка мебелСнимка: IStock

Можете да включите котешки мост в рафтове, пътеки или да ги поставите като самостоятелни котешки мебели в дома си. Можете да използвате тези мостове, за да свържете котешки дървета, кули или хамаци.

Котешките мостове, като рафтовете и пътеките за котки, могат обаче да струват много и да изискват малко усилия за инсталиране. Ако имате време и средства да инвестирате в изграждането на такъв увеселителен парк за мяукащия приятел - не се колебайте да го направите. 

Има много възможности, които трябва да имате предвид, когато избирате котешки мебели за вашия дом. Обърнете внимание на вашата котка и усетете нейната личност, нужди и желания в дома. Това ще ви помогне да изберете мебелите, които най-добре ѝ подхождат.

Виж още