9 знака, че вашата котка е здрава и щастлива

котка у дома Снимка: iStock

К ато загрижени стопани на котки, ние всички искаме нашите мъркащи домашни любимци да бъдат щастливи и здрави. Но как да разберем, че сме се грижим правилно за нашия домашен любимец?

Котките не могат да говорят нашия език и понякога е трудно да се каже дали се чувстват добре. Затова трябва да познавате добре какви са признаците на щастлива и здрава котка. Тази статия ще отговори на този въпрос като разгледаме девет признака, по които може да познаете, че котката ви е здрава и щастлива!

1. Котката играе

Котките обичат да играят. Те гонят, дебнат, хапят, нахвърлят се и драскат всеки и всичко, което видят. Вашата котка е по-вероятно да бъде игрива, ако е щастлива и в добро здраве.

Една щастлива възрастна котка е любопитна към заобикалящата я среда и е готова да използва енергията си в игра. Някои котки са естествено по-общителни от други. И все пак, дори срамежливите гальовни животни взаимодействат весело със заобикалящата ги среда, ще бъдат приятелски настроени с хората и ще откриват нови неща, ако се чувстват в безопасност.

Dogsandcats.bg

котка у домаСнимка: iStock

Котка, която обича да играе с вас и вашето семейство или други котки или домашни любимци, е здрава и щастлива.

2. Котката мърка

Това е често срещан знак за щастлива котка. Въпреки че котките също мъркат от болка или нервност, това често е съчетано с негативен език на тялото, като например слепване на ушите, навеждане на главата или криене.

Котка, която мърка, когато е сгушена до вас или докато се наслаждавате на сесия за разресване на козината, е такава, която се радва да бъде с вас. Мъркането се признава за признак на щастлива и здрава котка. Ако мъркането на вашата котка е меко и нежно, можете да приемете това като знак, че тя е щастлива и в добро здраве.

3. Котката показва корема си

Друг знак за щастие, който вашия мъркащ приятел може да покаже, е да ви покаже корема си. Котка, която показва корема си в много уязвима позиция, а ако го прави - това показва комфорт, щастие и увереност.

Следователно, ако вашия мъркащ приятел се обърне и ви покаже корема си, това е знак, че котката ви е доволна от вас. Котките обикновено се преобръщат и оголват корема си, когато се чувстват комфортно с хора, които познават.

4. Редовна грижа за козината

котка у домаСнимка: iStock

Когато става въпрос за грижа за козината, котките са придирчиви в миенето. Блестящата, чиста козина е знак за здрава котка. Козината на вашата котка трябва да е лъскава и чиста. Но ако гальовният приятел не се е разресвал известно време, може да забележите допълнителни петна по кожата или пърхот по козината, което може да изглежда неугледно.

Липсата на грижа за козината или внезапна промяна в поведението на миене на козината може да е признак на основно здравословно състояние и е най-добре да се консултирате с вашия ветеринарен лекар.

5. Здравословен апетит

Апетитът на котката говори много за нейното благополучие и щастие. Загубата на апетит или промяната в обичайните хранителни навици на котката е един от най-очевидните признаци на стрес или инфекция.

Мъркащите животни са склонни да ядат често, но без да прекаляват, когато са здрави и щастливи. Прекаляване с храненето или обратното (липса на апетит) може да е признак на различни проблеми. Трябва незабавно да се свържете с вашия ветеринарен лекар, ако апетитът на вашата котка внезапно се промени или, ако котката ви спре да яде напълно.

6. Котката ви се търка във вас

Котките маркират своята територия, като се търкат в предмети с лицата и телата си. Това е така, защото имат ароматни жлези на челото, брадичката и бузите, които отделят феромони.

Вашата котка ви маркира като приятел, като търка лицето си във вас и оставя след себе си аромата си. Това означава, че вашата котка е щастлива да бъде с вас. Това не е просто знак за щастлива и здрава котка. Вашият мъркащ приятел също иска да е сигурен, че ви маркира с миризмата си.

котка у домаСнимка: iStock

7. Здравословно поведение при използване на тоалетната

Щастливата котка ще използва своята тоалетна и обикновено няма да драматизира, ако сте пропуснали да я почистите един ден, защото сте били заети. Нещастна и тревожна котка може да го покаже, като уринира извън тоалетната си.

8. Котката ви прекарва време с вас

Ако мяукащият приятел се чувства притеснен или некомфортно, той вероятно ще отиде и ще се скрие. Така че, ако вашата котка е щастлива, тя обикновено иска да прекарва известно време в една стая с вас.

9. Котката ви меси с лапи

Гальовните приятели месят лапите си върху меки повърхности като леглата си, други домашни любимци или хора. Котките месят с лапи, за да покажат удоволствие, комфорт и щастие. Те често се месят, докато ги галят или когато се сгушат на място за дрямка. Вашата котка може също да меси в скута ви, за да покаже любов и щастие.

Месенето е успокояващо поведение, което котките правят, когато се чувстват напълно спокойни. Стресираната котка може да меси, за да създаде спокойно настроение.

котка у домаСнимка: iStock

Ако искате да знаете дали вашата котка е щастлива, наблюдавайте нейното мяукане, език на тялото, поведение и навици. Така ще имате по-добър поглед относно това как се чувства и ще може да разберете, ако котката ви е смутена или изпитва болка.

Виж още