Бутилираната вода за котките: здравословен избор или не?

котка пие вода Снимка: iStock

З дравите котки трябва да пият около 100 мл вода на около 2 кг телесно тегло дневно. Това количество обаче ще варира при различните котки в зависимост от тяхната диета, нива на активност и всякакви основни медицински състояния. За съжаление, някои котенца са много придирчиви и внимателни към вида вода, която пият, и съда, от който пият. Тъй като често се наслаждаваме на свежия и чист вкус на бутилираната вода, има смисъл нашите котки също да ѝ се наслаждават, нали?

Въпреки че котките може да обичат да пият бутилирана вода и да я пият безопасно, това не винаги е най-добрият вид вода за пиене на вашето коте. В настоящата статия ще разберете защо.

Могат ли котките да пият бутилирана вода?

котка пие водаСнимка: iStock

Даването на бутилирана вода на вашето коте не е опасно, стига въпросната марка да е висококачествена и свежа опция. Бутилираната вода е страхотна в краен случай, например когато пътувате с мъркащия си приятел. Препоръчваме да избирате изворна вода или бутилирани разновидности от чешмата, когато е възможно.

Dogsandcats.bg

Изворната вода е естествено без химикали като хлор или токсини, които могат да проникнат във водата от пластмасови бутилки. Обикновено съдържа и микроелементи като калций и магнезий, които могат да бъдат от полза за вашето коте.

Бутилираната чешмяна вода обикновено е филтрирана и следователно не съдържа примеси и токсини, които потенциално биха могли да бъдат открити в чешмяната вода.

Какви видове бутилирана вода не трябва да се дават на котка?

Не всяка бутилирана вода е еднаква. Някои видове трябва да се избягват, например:

  • Дестилираната вода, тъй като може да ѝ липсват някои важни вещества.
  • Газирана вода. Въпреки че може да бъде освежаващо за хората, газираната вода може да причини стомашно-чревно разстройство.
  • Овкусена вода. Колкото и вкусна да е ароматизираната вода, тя не е безопасна за котките поради добавките, които я правят ароматизирана на първо място.

Коя вода е най-добрата за котките

котка пие водаСнимка: iStock

Повечето експерти са съгласни, че чешмяната вода обикновено е най-безопасният и евтин вариант за домашни любимци, особено ако водата е филтрирана.

Това обаче зависи изцяло от това къде живеете, тъй като някои райони може да имат замърсители във водоснабдяването си, особено ако домът ви има по-стара водопроводна система. Въпреки това, обикновено е безопасно за вас да давате на котката си същата вода, която пиете. Можете да закупите филтърни приставки за вашите кранове, които филтрират примесите, правейки вашата питейна вода по-безопасна и по-здравословна за вас и вашите домашни любимци. Котките често са чувствителни към вкуса на хлор, така че често предпочитат филтрирана вода.

Виж още