Често срещани причини, поради които котките чешат ушите си

котка се чеше Снимка: iStock

К отките  могат да проявят това поведение поради силен сърбеж и раздразнение. Агресивното драскане с остри, мръсни нокти само може да усложни още повече нещата. Ето защо трябва да определите защо вашата котка изпитва принуда да чеше ушите си почти постоянно.

Инфекциите и акарите са най-честите причини за сърбящи и дори кървящи котешки уши. Други обяснения включват алергии, хипертония, заклещени предмети, възпаление от слънцето и ужилвания от насекоми.

Ако котката ви чеше ушите до степен на кървене, трябва да се консултирате с ветеринарен лекар и да се погрижите за проблема спрямо това, което ви е посъветвал той. Оставянето на ухото да кърви свободно увеличава риска от инфекции, така че ще трябва да определите какво причинява проблема.

Защо котките чешат ушите си толкова много?

Възможните обяснения включват:

Dogsandcats.bg
  • Ушни инфекции

Ушните инфекции обикновено започват поради наличието на ушна кал. Това привлича ушни акари, които се хранят с този восък. Восъкът може също да доведе до бактериални или гъбични инфекции.

котка се чешеСнимка: iStock

Ушните акари се отстраняват с помощта на локално лекарство, предписано от ветеринарен лекар.

  • Бактериални и гъбични инфекции

Тези инфекции се поради замърсяване, слаба имунна система на котката или друго. Също както при ушните акари - не отлагайте посещението при ветеринар, за да може да прегледа мъркащия приятел и да предпише необходимото лечение.

  • Алергии

Ако котката има алергия, това ще доведе до суха, сърбяща кожа. Този сърбеж ще бъде почти постоянен, като обикновено главата и ушите са засегнати.

Може да се назначат тестове, за да се определи причината за котешката алергия. За съжаление тестовете често са неубедителни и ненадеждни. Може да се наложи да предприемете подход на проба и грешка, премахвайки потенциалните задействания един по един.

Храната е най-вероятният отключващ фактор за алергия при мъркащите приятели. Ако наскоро сте сменили храната на котката си, върнете се към това, което мъркащият приятел е хапвал преди, стига това да е възможно.

  • Козина, растяща навътре

Вътрешността на котешките уши е гладка и без косми. По-специално, козината на дългокосместа котка расте бързо. Това може да доведе до това, че козината расте навътре, гъделичкайки ухото.

котка се чешеСнимка: iStock

Естествено, това ще причини дразнене на ушите, така че котката ви вероятно ще се чеше по ушите, за да осигури временно облекчение. Това няма да премахне космите, така че котката ще продължи да се чеше, без да успява да облекчи усещането за гъделичкане. Поговорете с ветеринарния лекар дали може нежно да се изрежат дразнещите косми или дали може да се направи нещо друго.

  • Травма и заздравяване на рани

Конфликтът с други котки е най-често срещаното обяснение за рана на вътрешното ухо. Котките също могат да наранят ушите си при падания или други премеждия, ако излизат навън да изследват външния свят.

Ако котката ви се върне у дома с рана на ухото, съсредоточете се върху почистването и стерилизирането на мястото на нараняването. Уверете се, че раната не е подута, тъй като това предполага, че котката има инфекция.

Ако котката има порязване или рана в ухото си, тя бавно ще се възстанови. Докато кожата се стяга, тя ще започне да сърби, което означава, че минава, но въпреки това мъркащият приятел не бива да се чеше в тази област, тъй като може да отвори раната повторно. Ако е необходимо - поставете медицинска яка на котката си, за да я ограничинте от допълнителното чешене и раздразняване на раната.

котка се чешеСнимка: iStock

  • Ужилвания

Ако котката ви прекарва време навън, може да бъде ужилена от насекоми или растения, което да доведе до усещане за сърбеж. Пчели, оси, мухи, мушици, комари и мравки са най-вероятните виновници. Открито е също, че котките могат да изпитат дискомфорт от парене на коприва.

Пчелните жила могат да останат в ухото на вашата котка, но не ги отстранявайте с пинсети, тъй като ще стиснете жилото, изпомпвайки повече отрова в ухото на котката или се обърнете към ветеринар.

Ужилванията от оси няма да доведат до забито жило в ухото на котката ви, но въпреки това сърбежът, болката и дискомфорта в котката ви ще останат, затова е добре да се консултирате с ветеринарен лекар как може да облекчите котката си.

  • Слънчево изгаряне

Котките, особено тези със светла козина, могат да страдат след излагане на слънчеви UV лъчи. Слънцето може да причини възпаление на кожата.

Ако котката ви броди на открито, ограничете времето ѝ навън през горещите дни на лятото. Оставете котката си да се разхожда рано сутрин и по-късно следобед. Слънцето обикновено е най-горещо между 12:00 и 15:00 часа. Можете също така да нанесете слънцезащитен крем за домашни любимци върху козината на вашата котка.

котка се чешеСнимка: iStock

  • Заклещени чужди предмети

Чужди предмети причиняват дразнене на ухото. Погледнете в ухото на вашата котка с малко фенерче. Чуждият предмет може да е нещо толкова малко и безобидно, като стръкче трева, пръст или песъчинки. Също така е възможно насекомите да пропълзят в ухото на котката, причинявайки подобна реакция на акарите. Котката ще почувства насекомото да пълзи наоколо и ще се почеше, за да го премахне.

Ако можете да видите предмет, извадете го с пинсети. Може да се нуждаете от втори чифт ръце, тъй като котката вероятно ще се извива и ще се мъчи да се освободи от хватката ви.

  • Полипи

Полипите са малки израстъци на тъкан в ухото на котката. Въпреки че не са вредни, полипите могат да бъдат досадни за котките. Те ще усетят полипа в ухото му и могат да ограничат слуха. Полипите също могат да причинят натрупване на восък, затова може да е необходимо почистване или консултация с ветеринарния лекар дали не трябва да се отстранят.

Ако забележите, че гальовният приятел се чеше повече от обикновено или излиза навън, където може да му се случат всякакви неща, да се натъкне на буболечки, бой с други котки или пареща коприва - тогава е добре да се погрижите за котката си. Консултирайте се с ветеринарен лекар, за да проверите какво е това, което я дразни и я кара да чеше ушите си или други области на тялото и работете заедно по намаляването на дискомфорта и отстраняване на проблема.

котка се чешеСнимка: iStock

Виж още