Да научим малко повече за новородените котенца

бебе котета Снимка: Pixabay

К акто всяко живо същество – когато се появи на бял свят – то има нужда от непрекъснатата грижа на майка си. От момента на раждането си, до първите няколко седмици – тези мъничета не могат да оцелеят без нея или без непрекъсната човешка грижа, в случай че бебето или цялото котило поради някаква причина се окажат без майка.

Постепенно със всеки ден, бебетата започват да растат, да се социализират и да се развиват като прекрасни, величествени мъркащи представители. Все пак, да научим малко повече за малките котенца преди да се превърнат в темпераментни, красиви същества, които с поведението си се държат като господари на вашия дом.

Тегло на малките котета

Когато се родят, тези мъничета тежат между 85-115 грама. Можете да си представите колко са мънички! Все пак, след раждането си, благодарение на кърмещата кралица, бебетата започват да наддават със всеки изминал ден. Първия месец могат да достигнат до 400-500 гр. Здравите котенца могат да наддават приблизително с около килограм на месец, докато навършат шест месеца.

Кралицата им осигурява мощен „природен антибиотик“

Както е характерно за бозайниците, когато мъничетата се родят, в първите 48-24ч, те получават коластра от майка си. Това е първата секреция, която се появява при кралицата (и при всички бозайници), която предхожда кърмата и съдържа антитела, както и незаменими вещества и микроелементи. Без коластра, котенцата не могат да развият здрава имунна система и биха били податливи на инфекции.

Dogsandcats.bg

Котенцата не могат да се стоплят сами

бебе котетаСнимка: Pixabay

Мъничетата не могат да се терморегулират сами и се нуждаят от „външен“ източник на топлина през първите седмици. Ако майката не е наоколо, може да се използва нагревателна възглавничка за домашни любимци или шише с топла вода, поставено под одеялцето. Ако ви се налага да се грижите за новородено – поставете източника на топлина така че, мъничетата да могат да се отдалечат малко от него, в случай че им стане твърде топло.

Котенцата се раждат слепи и глухи

Мъничетата се появяват на бял свят със затворени очи и ушни канали. Очите им ще се отворят след около 7 до 14 дни, а ушните им канали ще се отворят на възраст между 10 и 14 дни. Всички котенца се раждат със сини очи, след което някои от тях започват да се оцветяват.

Трябва да се хранят на всеки два до три часа

Докато се кърмят от кралицата си, бебетата се хранят често – през два или три часа. Котенцата започват постепенно да хапват храна за котки когато са между 3 и 4 седмици.

Не могат да ходят до тоалетна сами

Мъничетата трябва да бъдат стимулирани от майка си, за да отидат до тоалетна. Това се случва, когато кралицата облизва долната част на корема на котетата, за да ги стимулира да уринират или да се изходят.

бебе котетаСнимка: iStock

Млечни зъби

Техните зъби започват да никнат когато мъничетата са на около 3 седмици. След което, когато пораснат на около шест месеца – започват да ги губят, а на тяхно място се „настаняват“ постоянните зъби, които остават за цял живот.

Отбиване

Между осмата и десетата седмица от живота си, котенцата вече са напълно отбити от кралицата. На тази възраст, те са вече много игриви, забавляват се с братята и сестрите си и могат да бъдат захранвани с храна за малки котета.

Прекрасно е да имате в дома си мънички мъркащи приятелчета и да виждате как растат и се развиват с всеки изминал ден. Особено когато пораснат и бъдат отбити от кралицата – бъдете сигурни, че в дома ви ще бъде вечен празник. Все пак напомняме, че винаги когато имате избор – най-добре да кастрирате домашните си животни, защото така ще направите своя малък принос към намаляването на бездомни домашни животни.

Вижте още:

Трябва ли да кастрирам котката си

Как да определя какъв пол е котката ми

Отбиването на малките котета от майката - какво трябва да знаем

Виж още