Защо котките месят с лапи

лапички Снимка: iStock

В сички котки обичат да месят с лапи – когато са в скута или в леглото на стопанина си, върху възглавница, одеяло или някоя ваша дреха. Макар че това поведение е доста сладко, особено ако котката ни го прави върху нас, все пак съществува риск от убождане, тъй като мяукащите приятели показват ноктите си при това „тъпчене“.

Въпреки че не всички котки месят с лапи, това е обичайно поведение както за малки, така и за възрастни котки. Едно от най-сладките неща е да мъркат и да се галят във вас, докато в същото време масажират крака ви. Дори и на пръв поглед да изглежда сякаш няма ясна причина за това, всъщност има обяснение за това котешко съвсем нормално действие.

1. За да стимулират мляко от майка си

Не, това не означава, че ако котката ви меси с лапи върху вас си мисли, че магически ще се появи мляко от вас. Всъщност, малките котенца месят по корема на майка си, докато сучат, за да изцедят повече мляко.

Възможно е възрастните котки да свързват месенето с лапи с чувството на спокойствие, когато са били близо до майка си.

Dogsandcats.bg

Когато мъркащият ви приятел порасне и меси с лапи върху възгалвница, това може да означава, че се чувства комфортно и „извиква спомени“ от моментите, когато е бил бебе и е правил това с корема на кралицата.

2. Форма на развижване

Котките имат сложна структура в лапите си, състояща се от малки кости, връзки, сухожилия и мускули. Възможно е месенето с лапите да им служи като вид упражнение и приятно разтягане на мускулите. Все пак, тези приятели спят по забележително много часове на ден. Ако не се разтягат по някакъв начин след всяка дрямка – ще се чувстват сковани.

коте и лапичкиСнимка: Pixabay

3. Израз на обич

Някои котки мъркат и месят с лапи, когато им се радват и ги галят. Усещайки обичта на стопаните си, е възможно котките да искат да покажат и своята привързаност към тях чрез месенето с лапи. Все пак, ако мяукащият ви приятел често ви убожда с нокти докато тъпче върху вас – можете да сложите дебело одеяло, за да го предотвратите. Бихте могли и да подрязвате ноктите на определено време, което спасява и мебелите ви.

4. Маркиране на територия

Гальовните приятели обичат да маркират територията си с миризма. Така показват, че това пространство (или цялото ви жилище) е тяхно и други животни трябва да стоят далеч! Котките обособяват територията си по различни начини – с урина и отъркване в предмети. Месенето с лапи също е начин, по който те „запазват“ някакъв предмет, тъй като при това действие се активират жлези намиращи се лапите. Така предметът върху който тъпчат (или върху вас) – става техен.

5. Признак на разгонване при женските котки

Месенето с лапи при гальовните красавици има допълнителна причина. Много често женските показват на мъжките котки, че може да се доближат за евентуално чифтосване чрез мъркане, разтягане и тъпчене с лапи.

6. Обособяване на легло в дивата природа

Предполага се, че дивите котки месят трева или растения, за да създадат меко местенце, на което да заспят. Можете да го възприемате като все едно котките оправят леглото си преди лягане.

Месенето с лапи е сладко поведение, което е характерно за гальовните домашни любимци. Макар и на пръв поглед да изглежда странно, всъщност си има много причини за това! В случай че ви боцкат твърде много докато го правят – нежно ги преместете и поставете одеяло между вас.

Вижте още:

Как котката показва, че ви обича

6 начина, по които котката ви комуникира с вас

Виж още