Трябва ли да кастрирам котката си

кастриране на котка Снимка: iStock

К астрирането е част от списъка със задължителни неща, който собствениците на нов мъркащ приятел имат. В момента, в който се сдобием с гальовен съквартирант освен да го ваксинирамеи обезпаразитим, трябва да планираме неговото кастриране.

Тук на помощ идва ветеринарният ви лекар, който би могъл най-добре да определи кога да се извърши процедурата. Обикновено се прави преди мъркащите приятели да достигнат полова зрялост и преди първото разгонване. Различните котки достигат този момент по различно време, но най-рано това може да се случи в четвъртия месец. От този момент те могат да се разгонват, чифтосват и съответно да създават поколения.

Освен че кастрирането се препоръчва от ветеринарите като мярка срещу увеличаване броя на бездомни котки, то ограничава редица поведенчески проблеми и намалява риска от развитието на някои болести.

Причини да кастрирам женската си котка

  • Контрол на популацията. Както споменахме - проблеми с бездомни животни се срещат по цял свят. Котките могат да раждат до три пъти в годината. Представете си какво би могло да се случи, ако вашата кралица ражда толкова много! От друга страна - грижата за бебета е изключително нелеко и опасно занимание за вас. Също така, осигуряването на дом на всички котета е трудно и много отговорно!
  • Намаляване на неприятностите. Когато женската ви котка се разгони, тя ще започне да изпраща сигнали, че е готова за чифтосване. Освен обичайното търкане във всички видове повърхности и силно мяукане, ще трябва много да внимавате с прозорците, тъй като тя ще се опита да избяга, за да намери мъжки котарак. Говорейки за тях - те пък ще започнат да се навъртат около дома ви. Ако живеете в къща или на някои от долните етажи на сграда - ще усетите силна миризма на урина, тъй като котараците ще започнат да маркират. Също така, биха могли да се опитат да влязат в дома ви при всяка появила се възможност.
  • Избягване на някои здравословни проблеми. Женските котки, които не са кастрирани, са по-склонни да страдат от пиометра (инфекция на матката), а по-късно в живота могат да развият и тумори на млечната жлеза. Кралиците с инфекциозни заболявания като котешки СПИН или левкемия, могат да ги предадат на своите бебета. В допълнение, самата бременност също може да протече с известни рискове за мяукащата ви приятелка.

кастриране на коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Причини да кастрирам мъжкия си котарак

  • Избягване на маркирането. Маркирането е едно от най-неприятните поведения на мъжките котки. Когато мъркащият ви съквартирант започне да маркира, домът ви ще замирише на урина, а редица вертикални мебели или стени ще пострадат.
  • Спестяване на здравословни проблеми. Също както женските, некастрираните котараци са по-склонни да развият болести като котешки СПИН и левкемия, които могат да предадат на други котки. Ако гальовният ви спътник е свикнал да излиза и да се скита сам за определено време, когато е разгонен ще отиде много по-далеч, за да потърси женска. Би могъл да се изгуби, да бъде блъснат от кола, нападнат от куче и какво ли още не.  
  • Агресия и проблеми с други домашни животни. Некастрираните мъжки представители могат на моменти да проявят необичайна агресия към собствениците си. Същото отношение могат да получат и други домашни животни, ако имате.
  • Намаляване риска от забременяване на други котки. Както споменахме - котараците ще направят всичко възможно, за да намерят женска котка. В допълнение - докато скитосват, могат да оплодят множество кралици. Това отново ни връща към проблема с бездомните мъркащи животни, който е много сериозен!

Как се стерилизира женската котка

Мит е, че кралиците трябва да родят поне веднъж преди да бъдат кастрирани. Както споменахме - ползите от стерилизирането са много повече. За предпочитане е процедурата да се извърши преди достигане на полова зрялост, за да се избегнат всички поведенчески проблеми.

Операцията по стерилизиране включва прилагане на обща анестезия и хирургично отстраняване на яйчниците и матката чрез разрез, направен в хълбока или корема на котката. Преди операцията, вие или с помощта на ветеринарния, лекар трябва да обръснете мястото, където ще бъде направен разрезът. Обикновено вашето коте ще може да се върне у дома още същия ден, но трябва да го наблюдавате известно време след операцията. Конците обикновено се отстраняват от 7 до 10 дни.

Как се кастрира мъжка котка

Процедурата включва отстраняване на двата тестиса, и както при женските, това се случва под обща анестезия. Прави се марък разрез през скротума. Обикновено кожните разрези са толкова малки, че не изискват конци, а след процедурата, мъркащият ви приятел е готов да се върне у дома същия ден.

Какво можете да очаквате след процедурата

Мяукащите ни спътници обикновено се възстановяват бързо. Веднага след процедурата могат да бъдат малко сънливи за няколко часа, заради анестезията. На следващия ден би трябвало отново да искат да се върнат към пакостливите си навици.

Макар и домашният ви любимец да иска да скача и да си играе както обикновено, е добре за ден или два да се опитате да го въздържате от тези дейности, за да заздравеят вътрешните рани.

Ако обаче мяукащият ви съквартирант изглежда необичайно тих или умърлушен, трябва да се свържете с вашия ветеринарен лекар. Също така, ако ви започне да ближе или драска прекомерно по кожните конци, отново трябва да потърсите лекаря за превръзка или специална яка. Така ще предотвратите инфектиране или увреждане на раната.

Обикновено след кастрацията, метаболизът на котките се забавя, което води до тяхното напълняване и наднормено тегло. Следователно може би ще се наложи да коригиране количеството порции, както и да купите храна за кастрирани котки.

Както сами виждате ползите от кастрация са много по-големи от негативите. Кога да извършите процедурата е най-добре да обсъдите с ветеринарния си лекар. И не забравяйте да внимавате с гозбите след извършването на операцията! Колкото е да е сладко да имаме пухкава, кръгла котка, това не е никак добре за здравето ѝ!

Вижте още:

Как протича половият цикъл при женските котки

Кога котките навлизат в пубертета

Възможно ли е котката ми да е сексуално активна след кастрация

Виж още