Как да успокоим котката по време на гръмотевична буря

уплашена котка Снимка: iStock

М ного хора не обичат гръмотевични бури, а какво да кажем за гальовните домашни любимци, които дори не знаят какво точно се случва навън.

Подобно на фойерверките, гръмотевичните бури са известни с това, че причиняват стрес в мъркащите приятели.

Въпреки че не можете да промените времето, има няколко начина да помогнете на вашата котка да остане спокойна по време на гръмотевични бури. Може да се наложи да изпробвате няколко метода и да видите кой работи най-добре за вашия мъркащ приятел:

1. Създайте безопасно пространство

Тъй като силните шумове и мигащите светлини на гръмотевични бури могат да причинят стрес и безпокойство в гальовния домашен любимец, първата стъпка за смекчаване на тези реакции е да създадете пространство, в което котката ви да се чувства в безопасност. Това може да е покрита зона, като картонена кутия постлана с одеяла или хралупата на котешкото дърво, където мяукащият приятел може да се скрие.

Dogsandcats.bg

Можете да поставите любимата кутия на гальовния приятел в тоалетната, банята или пералното помещение където няма прозорци. Така звукът от гръмотевиците ще е по-тих, а светлините от светкавиците ще останат „блокирани“.

2. Дръжте котката си на закрито

уплашена коткаСнимка: iStock

Това може да изглежда очевидно, но е жизненоважно да държите котки, които се страхуват от гръмотевични бури, на закрито. Някои мяукащи животни прекарват по-голямата част от времето си навън (ако живеете в къща) и когато наближи буря, трябва да ги вкарате вътре възможно най-скоро. Ако котката ви е навън по време на буря, тя може да стане дезориентирана и да се опита да избяга, което я прави уязвима и лесно би могла да се изгуби. Може да се наложи да я примамите с храна, за да я приберете на сигурно.

3. Минимизирайте шума

Тъй като най-вече силният шум от гръмотевични бури плаши котката ви, колкото по-малко от него чуват, толкова по-спокойни ще се чувстват.

Дръжте всички прозорци и завеси затворени, за да заглушите шума и да сведете до минимум светкавиците. Можете да пуснете музика или телевизор, за да пренасочите вниманието на мяукащия приятел към тях. Още повече, че това са нормални звуци, с които той най-вероятно е свикнал в ежедневието си, така че може да му подействат успокояващо щом види, че вие се държите по съвсем нормален начин.

Вижте още: Котките харесват ли музика

4. Разсейте котката си

Понякога разсейването може да ви помогне да държите ума на вашата котка далеч от бурята около нея. Можете да опитате да играете на игра или пък да я галите както обикновено. Това не само ще ви помогне да разсейвате вниманието, но може да помогне и при бури в бъдеще, тъй като котката ви вече ще свързва бурите с приятни чувства, а не със страх.

5. Осигурете ѝ уединение

Докато някои котки може да се радват да бъдат гушкани по време на буря, това просто може да влоши ситуацията за други. Трябва да обърнете специално внимание на нуждите на домашнию любимец, за да установите предпочитанията му.

Някои котки просто са щастливи да се скрият сами в безопасното си място и да изчакат, докато бурята отмине. Гушкането или задържането им може да ги накара да се чувстват ограничени и по този начин да станат още по-уплашени и тревожни. Ако котката ви идва при вас сама, това е страхотен знак, че се нуждае от компания, но в противен случай може просто да се иска пространство и време насаме.

6. Лакомства

уплашена коткаСнимка: iStock

Да дадете на вашата котка любимото лакомство може да бъде чудесен начин да я успокоите. Това е особено вярно за лакомства за дъвчене, върху които вашата котка може да работи дълго време, тъй като те могат да бъдат страхотно разсейване. Повечето котки обичат коча билка, тъй като тя често има успокояващ ефект, така че можете да опитате.

Никой не иска котката му да бъде стресирана или уплашена, а гръмотевичните бури със сигурност могат да причинят тази реакция при някои мяукащи животни. За щастие има няколко начина да намалите ефекта от бурите и дори да спрете вашата котка да се страхува в бъдеще. Опитайте и вижте кой метод работи при вас.

Вижте още:

Четири неща, които стресират домашната ви котка

8 начина да успокоите котката си, когато е под стрес

Как да успокоя котката ми по време на новогодишната заря

Виж още