Защо всяка домашна котка има нужда от скривалища

котка у дома Снимка: iStock

Е дин аспект на обогатяването на околната среда, който често е неразбран или пренебрегван от котешките стопани, е необходимостта гальовният приятел да има скривалища. Когато много хора мислят за котка, която се крие, те винаги я смятат за страхлива и сякаш подхождат негативно към нея.

Котка, която е уплашена, почти винаги ще търси безопасно място, затова е от съществено значение да подсигурите необходимите места, за да може тя да се чувства комфортно.

Ако мяукащият домашен любимец няма къде да се скрие, тогава той ще остане стресиран и уплашен. Местата за скриване дават на котката време да се успокои и тогава тя може да започне да избира кога и как да излезе отново. В случай, че тя няма къде да се скрие - може да стане доста неспокойна. Мяукащите приятели, които се чувстват „притиснати в ъгъла“ без никакъв избор, са тези, които са склонни да се нахвърлят или хапят.

Dogsandcats.bg

Осигуряването на безопасни места е необходимо дори и за котки, които не са плашливи

котка у домаСнимка: iStock

Ако имате домакинство с няколко гальовни животни, наличието на скривалища в различни територии в дома е от ключово значение. Има моменти, когато котката иска да бъде видима, и такива в, които иска да се скрие. Независимо от характера на мяукащия спътник - бъдете сигурни, че ще оцени пространство, което му осигурява защита, когато се уплаши. За някои котки скривалищата може да са просто уютни места за дрямка извън обсега на семейното куче, но за други котенца тези скривалища може да се разглеждат като убежище, което да ги защити в случай на нужда.

Когато мислим за обогатяване на околната среда, първите неща, които вероятно идват на ум, са играчки, съоръжения за катерене и възможности за забавление. Тези неща, макар и изключително важни, не са достатъчни. Котешкото дърво, хралупите, картонените кутии, високи рафтове или място на гардероба, са все места, които мяукащите приятели харесват.

Няколко идеи за уютни скривалища за котки

Можете да бъдете доста креативни в обособяването на котешко скривалище. Разбира се, един от най-добрите варианти е високо, хубаво котешко дърво с различни хралупи, етажи и нива, тъй като то събира в себе си място за скриване, сън, драскане и игра. Въпреки това, ако нямате бюджет за такова, можете да използвате картонени кутии, които да поставите в различни стаи, за да може мяукащият приятел да има убежище на различни места в апартамента ви. Не забравяйте да направите кутията още по-уютна, като поставите одеяло вътре.

Високите етажерки или шкафове също са чудесни места, където котката може да се оттегли. Ако мяукащият ви приятел се катери - оставете някой рафт свободен от книги или ваши вещи, за да може той спокойно да наблюдава случващото се в дома.

Позволете на вашата котка да избере да се скрие, вместо да бяга

котка у домаСнимка: iStock

Ако имате мяукащ приятел, който се страхува и винаги се „гмурка“ под леглото, когато компанията дойде в къщата, създайте опция за високо скривалище във всекидневната, така че котето да има безопасен избор да остане с вас, вместо да тръгне само. Това може да създаде възможност за него да започне да се чувства по-сигурен около хората и да свикне с тяхната компания.

Ключът към успеха при съжителството с котка е да ѝ оставяте избор да се скрие, играе или да се гушка във вас. Котка, която няма избор се чувства стресирана. Затова наблюдавайте гальовния си приятел от какво има нужда и му дайте възможност да прави това, от което има нужда в този момент.

Вижте още:

Котката ми се плаши от непознати

Как да помолим гостите ни да уважават личното пространство на котката

Виж още