Д-р Мирослав Генов: У нас има много митове относно кастрацията

др Мирослав Генов Снимка: Многопрофилна ветеринарна клиника България

Д -р Mирослав Генов завършва средното си образование през 2002 г. в Техникума по Ветеринарна медицина в гр. Ловеч. През 2008 г. завършва Факултета по Ветеринарна медицина към Лесотехническия университет в гр.София. 

От 2008 до 2009г. работи във Ветеринарна клиника „Глобавет“. От 2009 до 2019 г. е част от екипа на „Централна ветеринарна клиника“, където през периода 2016 до 2019 г. е на позиция главен лекар.

От 2019 година насам заедно с екип от негови колеги осъществяват проекта „Многопрофилна ветеринарна клиника България“. Член е на престижната организация The European Veterinary Society for Small Animal Reproduction (EVSSAR).

 • Вие ли избрахте животните или те избраха вас?

Още от малък имах голям интерес и любов към животните. Контактът ми с тях ме е карал да се чувствам по начин, който не може да бъде описан с 2-3 изречения. Истината е, че възможността да им помагам ме кара да се чувствам пълноценно като човек. 

 • Кои са най-ценните качества, които човек трябва да притежава, за да се нарече „добър ветеринар“?

Няма точен отговор на този въпрос. Всичко е голям микс от качества, които правят един ветеринарен лекар добър. Ключови са всеотдайността към професията, грижовността към пациента и техния собственик, високия професионализъм, знанията ни като специалисти и непрекъснатия ни стремеж да научаваме нови похвати, с които да лекуваме още по-добре. 

коткаСнимка: iStock

Стремежът всеки ден да откликваш на болката на другите, да помагаш и да спасиш живот. Лекуваш член на семейство, на хората които са срещу теб, никога не забравям това.

 • Как изглежда един обгрижен домашен любимец?

Обгриженият домашен любимец е щастлив, игрив, спокоен в присъствието на стопанина си. 

 • А как изглежда стопанина на един обгрижен домашен любимец? 

Стопанинът на обгрижения домашен любимец се вслушва винаги в съветите на ветеринарния лекар, отговорно подхожда към препоръките на лекаря и спазва стриктно профилактичния/лечебния план. Подхожда отговорно към храненето, което е от изключително значение за здравето на пациентите, профилактиката и всичко препоръчано от ветеринарния лекар. 

коткаСнимка: iStock

 • Има ли нещо, което задължително трябва да направим ако искаме да бъдем отговорни към пухкавите животни, чиито домове обитаваме ние?

Ежедневното правилно хранене, ваксинациите и редовното ежемесечно обезпаразитяване са от изключителна важност. Не на последно място по значение, като основна част от профилактиката на заболяванията, е разбира се кастрацията. 

коткаСнимка: iStock

 • Знаем, че кастрацията е една доста деликатна тема. Спрямо опита ви, на какво се дължи този страх от процедурата?

Не смятам, че тази тема е деликатна, за това се правят проучвания от години в цял свят, но в България тази тема се избягва от стопаните и те стават подвластни на митове без медицински смисъл. 

Най-честите страхове на собствениците, са свързани с промените в характера, наддаването на тегло и самата хирургическа интервенция. Все повече хората обаче започват сами да се интересуват и питат за кастрацията. 

Разговорите в публичното пространство са фактор, провокиращ хората да се запознават и да я търсят като ключова манипулация за любимеца си. Създаденият Purrcast от Purina също допринася съществено за разбулването на темата кастрация и развенчаването на доста митове около нея. 

коткаСнимка: iStock

 • Какво можем да научим от пъркаста на Purina Pro Plan

Могат да бъдат видени различните гледни точки на ветеринари, които са насочени към това, че кастрацията е рутинна процедура, удължаваща живота на любимеца им - спестява много проблеми.

 • Кое е най-важното послание, което вие бихте искали да предадете?

Искам да посъветвам стопаните да имат доверие на своя ветеринар, защото всичко се гради на взаимно доверие. Мисля, че това е най-правилната формула за комфорт и дълъг живот. 

Да кастрират животните си, да са стриктни в препоръчаната им профилактика и да се радват дълги години на прекрасни мигове с любимците си.

др Мирослав ГеновСнимка: Многопрофилна ветеринарна клиника България

*Още за д-р Мирослав Генов

 • Докторант към „Института по Биология и Имунология на Репродукцията академик Кирил Братанов“ към БАН.
 • Има публикации в български и чуждестранни издания в областта на репродукцията (най-много върху промените в криотолерантността на сперматозоидите при кучета с доброкачествена простатна хиперплазия).
 • През 2018 г. печели Research Grants,към European Veterinary Society for Small Animal Reproduction (EVSSAR), на тема - Characterization of seminal plasma proteins associated with benign prostatic hyperplasia in dogs.
 • Водещ на workshop по репродукция и репродуктивни смущения при кучето и котката, който се провежда всяка година.
 • Заедно с екипа на Проф. Мария Иванова от ИБИР към БАН България замразяват успешно сперма от кучета и прилагат съвременни биотехнологии в репродукцията на кучето и котката.
 • Комуникира често с водещи специалисти в областта на Репродукцията и Репродуктивните смущения и участва в семинари по темата

 

Вижте още относно ползите от кастрацията в интервюто ни с д-р Кристиян Коцев, член на клиники „Добро хрумване!“.

 

 

Advertisement
Виж още