Мъжките котки ще се чифтосват ли с женски, които не са разгонени?

котки се чифтосват Снимка: iStock

М ъжките и женските котенца могат да достигнат полова зрялост на четиримесечна възраст – много по-млади, отколкото повечето хора си представят. Разбира се, те все още са много малки на тази възраст и забременяването може да има сериозни последици за вашето любимо коте и всички неродени котенца.

Когато женската котка е разгонена, тя е във фертилната фаза на своя цикъл на еструс. Котките се размножават сезонно и имат множество цикли на еструс по време на активния си сезон. Обикновено в Европа размножителният сезон на котките е през пролетните и летните месеци (често февруари до септември/октомври).

Разбира се, напомняме на всички отговорни стопани, че следва да кастрират и стерилизират котките си, за да предотвратят увеличаване на така или иначе огромната популация от мъркащи животни, които нямат дом. Въпреки това с цел информация за любопитните ще поговорим малко повече за размножаването на гальовните животни.

Разгонването при котките

котки се чифтосватСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Когато некастрирана мъжка котка е в полова зрялост, нивата на тестостерон се повишават и може да забележите промяна в поведението. Може да започне да мяука силно, да се разхожда или да се опитва да избяга от дома. Котаракът може да стане по-териториален и агресивен към другите котки в квартала, като влиза в конфликти по-често. Това обикновено се предизвиква от присъствието наблизо женска котка в разгонване.

По същия начин, когато женска котка достигне полова зрялост, може да има някои ясни признаци, че тя започва да се разгонява. Женските котки често стават прекалено привързани и може да започнат да разтриват аромата си във вас или в меките мебели. Разгонените котки могат да се търкалят много по пода и да заемат странни позиции.

Някои женски котки ще мяукат силно и необичайно, сякаш ги боли, и това може да звучи тревожно за собствениците, но не се притеснявайте – това е напълно нормално поведение!

Както мъжките, така и женските некастрирани котки могат да започнат да маркират урината из дома по време на сезона на чифтосване. Маркирането им позволява да общуват с други котки и да маркират своята територия.

Мъжките котки знаят кога женските са разгонени

котки се чифтосватСнимка: iStock

Котките имат много развито обоняние. Не само това, техният специален вомероназален орган е специално проектиран да открива котешки феромони. Тези аромати се отделят от специални жлези по лицето на вашата котка и в урината.

Те действат като биохимични съобщения, казвайки на мъжките котки възрастта, пола и разгонения статус на всички женски котки около него. По този начин мъжките котки активно ще търсят женски котки, които усещат, че са разгонени – в техните очи това е перфектният партньор!

Какво се случва, ако женската котка не е разгонена

Ако котката ви не е разгонена, тогава е малко вероятно тя да позволи на мъжки котарак да се чифтосва с нея. Като цяло, мъркащите животни се чифтосват, когато женската е разгонена.

Освен това не забравяйте, че мъркащите животни могат да се разгонят през цялата година. Така че, ако вашата котка е около мъжка, която се интересува от нея, това може да я стимулира да се разгони, което да доведе до неочаквано чифтосване.

Помислете за кастрация на вашата котка

котки се чифтосватСнимка: iStock

Кастрацията е отговорно действие за предотвратяване на нежелана бременност, както и за намаляване на шансовете за някои заболявания.

Тъй като много приюти не могат да поемат повече бездомни животни, а популациите от бездомни растат ли растат, не е добра идея и вие да допринасяте за проблема.

Но в допълнение към предотвратяването на нежелани котила с котенца, кастрирането има много други предимства, включително намаляване на разпространението на вирусни заболявания, намаляване на териториалното поведение и битки между некастрирани мъжки, намаляване на агресията между мъжки и женски по време на чифтосване и премахване на риска инфекции на матката и рак на млечната жлеза при женските.

Ако не сте сигурни относно кастрацията или сте загрижени за поведението на вашата котка или каквито и да било симптоми, които тя показва, потърсете съвет от вашия ветеринарен лекар.

котки се чифтосватСнимка: iStock

Виж още