Д-р Кристиян Коцев за ползата от кастрацията на домашни любимци

ветеринарен лекар Кристиян Коцев Снимка: клиники „Добро хрумване“

Д -р Кристиян Коцев е член на клиники „Добро хрумване!“ от ноември 2017г. През 2012 г завършва СОУ „Христо Ботев“ гр. Враца с профил биология и химия. Същата година е приет в „Тракийски университет“ гр. Стара Загора със специалност „Ветеринарна медицина“. 

  • С какво пухкавите пациенти са по-различни? Защо избрахте да лекувате точно тях?

Обичам животните от дете. Цял живот съм заобиколен от животни - кучета, котки, риби, костенурки. Те дават нещо, което не може да се опише. В един момент реших, че може аз да съм един от хората, които да им помага в онези моменти, когато те не могат сами. Това, че мога да предложа помощ на животно си е цяло вдъхновение.

  • Мит ли е, че ветеринарните лекари имат много домашни любимци от различни видове?

Някои лекари имат по много животни, някои имат по едно, някои дори нямат. Аз лично имам две котки - осиновени и двете от бебета. Бяха намерени, нямаха си никого. И двете бяха в ужасно състояние. С женската ми котка имаме, бих казал, доста силна връзка. Домашните любимци дават безрезервна любов, която трудно може да се наблюдава в отношенията човек-човек.

  • Какви пациенти най-често преглеждате?

Най-честите пациенти са кучета и котки. Все по-често имаме и гризачи - зайци, чинчили. Може би кучетата и котките като процент са 50/50.

куче и коте при ветеринарСнимка: iStock

  • За какво Ви посещават най-често?

Най-често при нас идват стопани с въпроси за кастрация, като изключим, разбира се, регулярните прегледи, спешните случаи и т. н. Все повече хора започват да разбират ползите от кастрацията, което ме радва.

  • Вие какво бихте посъветвали собствениците, които все още се колебаят да направят тази крачка?

В случая с кастрацията и хората, които се колебаят - трябва да знаят, че тази рутинна операция носи много повече ползи, отколкото вреда. Трябва да излезем от рамката на „емоционалните си разбирания". С времето това се е превърнала в операция, извършвана ежедневно, възстановяването от която е доста кратко.

  • Ако кастрацията има толкова много ползи, то защо продължава да е тема табу за голяма част от хората и те се страхуват да кастрират мъркащите си любимци?

Именно защото го гледаме от „човешката" гледна точка. Защото ние хората си мислим, че ги лишаваме от нещо. Напротив - даваме им един по-здравословен и спокоен живот. „Да роди за здраве" не е за здраве.

куче и коте у домаСнимка: iStock

  •  За да разбие всички тези митове, Purina Pro Plan създаде ексклузивен тематичен подкаст, посветен на котките. В последния епизод, редом до Поли Недкова и геймъра Константин Кънев можем да видим и Вас. Какво е посланието, което искате да отправите с участието си към всички приятели на тези пухкави създания?

Да имаш животно е лукс, отговорност. Би било хубаво стопаните по-често да се консултират с ветеринарен лекар, а не из форумите. Радвам се, че виждам много отговорни стопани, които правят всичко възможно за любимците си. Ако трябва да говорим конкретно за кастрацията - повтарям се, но ползите са много повече от негативите, а лично аз пожелавам и на стопаните и техните любимци много здраве и дълги години съвместно щастие!

Purrcast е първият подкаст посветен изцяло на котките – грижата за тях, храната, кастрацията и всичко, което вълнува всеки един стопанин и техен верен фен. Третият епизод с гост д-р Коцев може да гледате ТУК.

ветеринарен лекар Кристиян КоцевСнимка: клиники „Добро хрумване“

* Още за д-р Коцев:

  • Участие в семинар по ветеринарна анестезиология - Наблюдение на пациенти по време на анестезия. Как да го правим без апаратура. Защо и как да го правим с монитор, Пловдив, 24.11.2018г
  • BAVOT Ортопедичен семинар, 02.06.2019г
  • Практическо обучение "Въведение в ортопедията" - 15-16.01.22г"
Advertisement
Виж още