8 признака, че котката не ви харесва и как да промените това

котка у дома Снимка: iStock

Ч увствате ли, че мъркащия домашен любимец не отвръща на обичта ви? Това се случва дори на дългогодишни родители на котки, особено ако притежавате независима котка със специфичен характер.

Но дори ако гальовният приятел да изглежда сякаш не ви мисли доброто, не се тормозете прекалено много за това. Нужно е много, за да го спечелите!

Котките със сигурност не са откровени комуникатори като кучетата, но имат силно развито чувство за интуиция. Така че, ако имате чувството, че котето ви не е щастливо от вас, все пак има какво да направите, за да обърнете нещата. Може би правите нещо, което котката ви не харесва, например:

1. Не давате на котката си пространство

За съжаление, някои мъркащи животни не обичат прекалено много внимание и не се радват на прегръдки, независимо как подхождате към тях. Следователно вие досаждате на котката, ако я обсебвате прекалено много.

Dogsandcats.bg

Мъркащите приятели също така се чувстват претоварени и се нуждаят от безопасно пространство, като например гардероб или под леглото, където да се оттеглят.

2. Наказвате котката за нежелано поведение

Да, също като хората, котките са отмъстителни и са способни да бъдат злопаментни. Ако накажете котката, тя се чувства ощетена и може да ви одраска или ухапе.

3. Оставяте котката прекалено дълго време сама

котка у домаСнимка: iStock

Въпреки че котенцата имат репутацията на самотници, те все пак са социални същества и жадуват за човешка компания. Наистина можете да ги оставите сами за по-продължителни часове, но ако останат сами твърде дълго, това може да ги подтикне към избухливост.

4. Третирате котката си като дете

Костюмите за Хелоуин може да са забавни за вас, но дразнят котката ви, ако се опитате да я облечете. Дрехите са неудобни и ограничават движенията, което кара котките да ви действат. Общо взето всички човешки дейности, които бихте правили с малко дете може да не са подходящи за повтаряне с котка.

5. Ароматът ви е недружелюбен

Котките имат изострено обоняние и могат да намразят някои аромати като парфюми или дори миризмата на животни. Така че, ако носите парфюм, който ги дразни, или се мотаете около друга котка, домашният любимец ви изведнъж ще ви намрази.

Това са някои от причините, поради които мъркащият приятел може да не ви харесва. Но как всъщност разбираме, че котката не харесва собственика си?

котка у домаСнимка: iStock

 • Отстъпва, когато се приближите

Котка, която напуска стаята, когато влезете, и избягва контакт с очи, се опитва да ви каже, че не се интересува от вас или че е недоволна от вас.

 • Крие се от вас

Може да забележите, че котката ви се крие под дивана или в гардероба, когато сте наблизо. Възможно е да го прави, за да ви направи невъзможно да я намерите, защото не е щастлива от присъствието ви.

 • Дружелюбна е към всички останали, освен към вас

Ако котката ви е най-сладкото и миловидно космато кълбо за гостите и другите членове на семейството, но отказва да се занимава с вас, значи тя си има нещо против вас.

 • Съска срещу вас

Да ви съскат е ужасяващо, а котката, която съска, е разстроена. Това е сигурен сигнал, че има вероятност да ви нападне, защото се чувства застрашена или като цяло е недоволна.

 • Опашката ѝ е хоризонтална

Котката спуска опашката си, за да пази равновесие, но също така я използва като канал за изразяване на емоциите си. Пуснатата хоризонтално опашка е сигурен знак, че котето е уплашено, агресивно и във враждебно настроение.

котка у домаСнимка: iStock

 • Взира се във вас

Погледът не винаги е толкова невинен. Гледането е предупредителен знак за възбуда и за това, че реагира на нещо, което сте направили. Ако го докосвате, наказвате или успокоявате, това ще го разтревожи още повече.

 • Не използва тоалетната си

Вашето коте знае, че мразите, когато то върши работата си на друго място, извън тоалетната. И, то ще направи нещо умишлено, за да ви разстрои, дори ако е обучено.

 • Котката ви обръща гръб

Обръщането по гръб не е покана на котката да я погалите, а знак, че се чувства неудобно и трябва да спазвате дистанция. Ако понечите да я погалите може да усетите готовите нокти, които ще ви нападнат.

Какво да направя, за да ме хареса котката ми

Мяукащите животни са особени същества и дори и да имате спречвания с домашния любимец - не се отчайвайте. Може да опитате следните неща, за да накарате котката да ви харека:

 • Пристъпвайте бавно към промяна

котка у домаСнимка: iStock

Котката може да ви намрази за това, че внасяте заплаха в нейния малък свят. Затова запознавайте котката си с непознати хора и други животни постепенно, без да я карате да се чувства изоставена. Това важи и за промените в диетата, посрещането на новородено или преместването в друг дом.

 • Не наказвайте котката си и не ѝ се карайте

Гальовните животни мразят, когато им крещите или ги наказвате за поведение, което те възприемат като напълно нормално. Вместо да бъдете агресивни към котката или да я пръскате с вода като наказание, изградете доверието на котката си, като я пренасочите към желана алтернатива. Ако драска дивана ви - веднага я насочвайте към играчка или драскалка, а след това я награждавайте, че точи ноктите си на правилното място.

 • Давайте ѝ малки лакомства

Наградите и вкусните лакомства са начин да примамите котката си от скривалищата и отличен начин да възстановите доверието, докато се сближавате с котето си.

 • Интерактивна игра

Котетата обичат преследването, дори когато изглежда, че обичат уединението. Мъркащият спътник ще ви възприеме като свой приятел, ако отделяте достатъчно време и играете с него.

 • Разчитайте езика на тялото

котка у домаСнимка: iStock

Не забравяйте, че трябва да се държите като котка, за да разберете котката. Затова четете езика на тялото ѝ, за да не се окажете на нейна страна, когато е в лошо настроение. Следете движенията на опашката, ушите и погледа. Така много лесно може да се ориентирате кога котката ви иска да бъде оставена сама и кога иска да я погалите.

Ако усещате неприязън от страна на мъркащия приятел, от вас зависи да разберете котката достатъчно добре, за да разпознаете грешките си.

Но от друга страна, истината е, че някои неща са неизбежни и е трудно да премахнете всичко, което котката ви мрази. И все пак направете максималното, на което сте способни, за да я накарате да изпитва топли чувства към вас.

котка у домаСнимка: iStock

Виж още