Екзотична късокосместа котка: 5 проблема със здравето, за които трябва да знаете

Екзотична късокосместа котка Снимка: Istock

Е кзотичната късокосместа котка е очарователно гальовно животинче, което има сплескана муцуна, подобно на Персийската котка, от която произхожда. Макар че развъдниците проявяват много голямо старание, за да развият породата като здрава, все пак са възможни някои проблеми със здравето, които ще обсъдим в настоящата статия. 

1. Поликистозна бъбречна болест

Един от често срещаните здравословни проблеми, за които трябва да следите при Екзотичните късокосмести котки, е поликистозното бъбречно заболяване, “наследено” от Персийските котки. Това състояние се причинява от неправилна бъбречна функция и бъбреците на вашата котка са увредени.

Докато кистите от това заболяване обикновено присъстват при котенца преди да навършат 12 месеца, самата бъбречна недостатъчност може да се появи години по-късно.

Има ДНК тестове, които могат да определят дали състоянието е налице, така че се уверете, че вашият развъдчик може да представи доказателство, че майката и бащата на котето не са болни.

Dogsandcats.bg

2. Сълзене на очите

Сълзенето на очите е доста обичайно за тази порода котки, по същия начин, по който това се случва с кучетата със сплескани муцуни. Въпреки това, ако сълзенето е прекомерно - може да доведе до инфекции и други проблеми. Има много причини очите на котката да сълзят, включително алергии или нараняване на окото.

Все пак, основна причина за това е, че тези мъркащи приятели са предразположени към по-влажни очи, поради формата на главата, кръглите очи, късият нос и плоските лица. Въпреки че това вероятно не е нещо, за което трябва да се тревожите, ще трябва да поддържате котката си чиста и да бършете нейните сълзи или секрети, по съвет на ветеринарен лекар.

3. Респираторни проблеми

Екзотична късокосместа коткаСнимка: Istock

Поради плоските лица и късите носове е възможно вашата Екзотична късокосместа котка да има респираторни проблеми и трудности с дишането, като това се случва най-често при много горещо или влажно време. За съжаление няма много какво да направите, за да облекчите състоянието, тъй като причината за неговата поява е в генетиката на мъркащия домашен любимец. Все пак, ако проблемите с дишането станат много сериозни - консултирайте се с ветеринарен лекар. 

4. Прогресивна дегенерация на ретината

Прогресивната дегенерация на ретината е друго генетично заболяване, което може да засегне Екзотичните късокосмести котки. Това е едно от няколкото очни заболявания, от които може да страда мъркащият прител. Състоянието може значително да се облекчи, ако се хване навреме и започнете лечение. 

5. Кожни проблеми

Кожните проблеми при котките са доста чести, но могат да бъдат по-сериозни при Екзотичните късокосмести. Тъй като те имат гъста, пухкава козина, те лесно могат да се запарят, което често е причината за различни кожни състояния.Ако подозирате, че котката ви има кожен проблем, най-добре е да я заведете на ветеринар.

За да предотвратите появята не тези състояния е необходими до сe грижите за козината на мъркащия приятел и да го разресвате редовно. Така ще намалите сплъстяванията и заплитанията, които често след това причиняват дискомфорт в Екзотичните късокосмести котки и не само. 

Виж още