Фонтаните насърчават ли котките да пият повече вода?

котешки фонтан Снимка: iStock

А ко вашето коте пренебрегва купите с вода, вероятно се замисляте дали да не опитате да не го насърчите да се хидратира повече с помощта на котешки фонтан. Гледката и звукът на пенлива, бълбукаща вода трябва да привлече вниманието на котките и да ги мотивира да пият.

Но фонтанът за котка може да изглежда като инвестиция от ваша страна, без да знаете дали би имало смисъл. Освен това какво ще кажете за вашите собствени предпочитания - колко шум издават фонтаните? И колко почистване и поддръжка изискват?

Как работят котешките фонтани: плюсове и минуси

котешки фонтанСнимка: iStock

Обикновената домашна средната котка се нуждае от около една чаша вода на ден. Ако давате на котката си мокра храна, голяма част от тази вода може да бъде осигурена в храната, тъй като повечето мокри храни съдържат около 80 процента вода.

Dogsandcats.bg

Но ако вашата котка яде предимно суха храна, тя ще разчита на вас да осигурите водата, от която се нуждае. Тази вода може да е от купа с вода, от течащата вода в банята (ако котката ви харесва да пие от нея) или от котешки фонтан.

Какво прави котешкия фонтан по-добър от обикновена стара купа за вода?

Теоретично водният фонтан трябва да бъде по-интересен за котешките сетива от купа с вода. В някои фонтани водата циркулира от по-високо място и е по-интерактивна и интересна за котката. В други случаи водата се се движи повече в купата. Движението на течащата вода и шумът на фонтана трябва да привлекат вниманието на котката и да я насърчат да пие.

Някои предполагат, че това говори за инстинктивно предпочитание към течаща вода, която би била по-безопасна за дивите предци на котката, отколкото застоялите басейни, които могат да съдържат опасни бактерии.

котешки фонтанСнимка: iStock

Съществува и фактът, че филтърът предпазва водата от отпадъци, което улеснява капризните котки, които биха избягвали купа с вода, в която има козина или други мръсотии, които са попаднали там.

От гледна точка на домакинството фонтанът може да е по-удобен от купа с вода. Нуждае се от почистване по-рядко от купа за вода, благодарение на сменяемите филтри, които премахват котешки косми, парчета храна и частици мръсотия и отпадъци от питейната вода.

Но фонтаните за котка имат някои недостатъци.

котешки фонтанСнимка: iStock

Помислете за това привличащо котките бълбукане: при някои фонтани пръскащата се вода може да бъде доста шумна за вас. Затова потърсете фонтан, който да не ви пречи или го поставете на място, което няма да го чувате.

Също така някои фонтани може да са доста скъпи и да се изисква да отделите повече средства за тях. Въпреки това не забравяйте, че ако котката ви го харесва и той улеснява и вас в сменянето на водата, тогава цената му може да си заслужава.

Виж още