Гиардия - често срещан чревен паразит при котките

Котка ветеринар Снимка: IStock

Г иардията е често срещан чревен паразит, който може да се открие при гальовните домашни любимци, включително други животни и хора. Той може да причини доста тежки стомашно-чревни заболявания. Разпространява се предимно чрез замърсена с фекалии вода, храна или почва. 

В тази статия ще научим повече за този паразит, за да предпазите гальовния домашен любимец и семейството си от стомашно-чревни проблеми. 

Симптоми на гиардия при котки

Това е основно заболяване, което причинява много тежка, водниста диария при гальовните животни, но можете да наблюдавате и други симптоми

  • Повръщане
  • Излишни газове
  • Намален апетит
  • Ниска енергия
  • Чести посещения на тоалетната

Вероятно ще забележите раздразнена перианална област и прекомерно поддържане на чистота и близане на областта, което за съжаление е източник на непрекъсната повторна инфекция. 

Dogsandcats.bg

Също така си струва да се отбележи, че котките (и други животни) могат да имат протозои в червата си и въпреки това да не показват никакви симптоми. Не е известно колко често се случва това, тъй като гиардия не се изследва рутинно при котки, освен ако нямат диария.

Причини за появата на гиардия при котките

Котка баняСнимка: IStock

Мъркащите животни се заразяват с този паразит предимно чрез поглъщане на замърсена с изпражнения вода или почва. Те могат и да полепнат по козината, а котката след това да ги погълне при миене. Като цяло заразата с мръсна вода се случва при гальовни животни, които живеят на открито. За домашна котка, която пие вода от паничката си не съществува опасност от зараза с гиардия. 

Как да излекуваме котката от гиардия

След преглед ветеринарния лекар най-вероятно ще препоръча антибиотик, но може да се наложи и прием на допълнителни лекарства, ако инфекцията е тежка. Лошото на заболяването е, че може да отнеме време, тъй като често козината е покрита с кисти на паразита, които мъркащият приятел поглъща при миене и така се получава кръговрат, който има нужда от време, за да се изчисти. 

Как да предпазим котката си от повторно заразяване с гиардия

Тъй като гальовните животни, които са били лекувани, нямат „имунитет“ срещу бъдеща инфекция, те лесно могат да бъдат повторно заразени. Следователно всички жилищни помещения, до които котките имат достъп, трябва да бъдат дезинфекцирани. Амоняк, разреден разтвор на белина или почистване с пара могат да бъдат ефективни. Именно непрактичността на дезинфекцията на цели домакинства прави този паразит труден за елиминиране.

Ако във вашето домакинство има други домашни любимци, може да им се прилагат лекарства като превантивна мярка. Замърсената почва или райони могат да останат заразни с месеци при правилните условия, така че е препоръчително избягването на тези райони, когато е възможно.

Необходими са множество отрицателни тестове, за да се гарантира, че заболяването е преминало, тъй като кистите не винаги се отделят и откриват при теста.

Макар че този паразит може да бъде упорит, с помощта на правилното лечение, дезинфекция и търпение от ваша страна, ще гарантират унищожаването на паразита и излекуването на гальовния спътник. Гиардията трябва да се лекува задължително и да се изкорени, иначе повторната ѝ поява ще създаде отново неприятности на гальовния спътник, диария и силен дискомфорт. И не на последно място - хората могат да се заразят с гиардия и това причинява диария. Затова е важно да сте сигурни, че сте предпазили и мъркащия домашен любимец, и семейството си от това неприятно и болезнено състояние. 

Виж още