Грешки при съхранението на котешка храна, които искате да избегнете

котешка храна Снимка: iStock

К олкото и да е важен изборът на правилната храна за гальовния ни домашен любимец, толкова и начинът, по който я съхраняваме. Наша отговорност е да я запазим максимално свежа, за да може тя да е апетитна и здравословна за котката ни.

Често собствениците на гальовни домашни любимци допускат грешки при съхраняването на котешка храна. Нека видим кои са те и да ги избегнем в бъдеще!

Не изхвърляйте оригиналната опаковка

Опаковката, в която купувате котешката храна е създадена така, че да запази свежестта и веществата в храната за максимално дълго време. Още повече, че ако пазите опаковката - бихте могли да погледнете срока на годност, партидата или да прочетете допълнителна информация, която би ви потрябвала в случай на нужда.

Ако купувате суха храна насипно, бихте могли да я съхранявате в стъклени, пластмасови или метални опаковки, които да са затворени, за да предпазят храната от изсушаване или насекоми. В допълнение, можете да попитате в зоомагазина дали ви препоръчват определен вид съдове за съхранение.

Dogsandcats.bg

Съхранявайте храната винаги затворена

Затварянето на опаковката ще предпазят сухата храна от излагане на въздух или влага. И двете неща влияят негативно на тяхната свежест.

Ако трябва да съхраните отворена консерва - поставете я в хладилник и я затворете с капаче (можете да откриете такива в зоомагазините) или фолио. Мокрите храни, които са отворени могат да издържат около 3-4 часа на стайна температура. Разбира се, най-добре прочетете опаковката на съответната храна, тъй като това време варира, в зависимост от съдържанието на храната.

Пазете котешката храна от слънчева светлина

За мократа храна, може би това е без съмнение, но същото се отнася и за сухата. Светлината може да повиши температурата на хравата и съответно - влажността. Това ще ускори разграждането ѝ и ще я направи по-привлекателна за развиване на бактерии. Най-добре съхранявайте храната в шкаф, който освен, че е тъмен е и недостъпен за лакомия спътник.

Следете срока на годност

Ако открием някоя стара консерва с храна, задължително трябва да спазваме срока на годност! Винаги е добре да не си правите експерименти, тъй като развалена храна ще причини дискомфорт и стомашно-чревни проблеми на мяукащия ви спътник, а вие със сигурност не искате това.

Не смесвайте стара и нова храна

Макар и да се изкушавате да прехвърлите последната порция суха храна от старата кутия в новата - недейте. Това са храни от различни партиди, още повече, че старата ще се смеси бързо с новата, което ще афектира свежестта на току що купената храна.

Макар и да ни се струва, че няма какво да сбъркаме в съхранението на котешка храна, голяма част от неопитните стопани правят грешки. Това може да постави гальовният домашен любимец в голям дискомфорт, тъй като храната му няма да е свежа. Ако имате съмнения - винаги четете етикетите на храните и съхранявайте храната според указанията. Това би ще помогне на мяукащия ви приятел да си облизва лапичките от кеф.

Вижте още:

С каква храна да храня котката си: мокра или суха

Виж още