Харесват ли котките бял шум

Котка и звуци Снимка: IStock

Н е е новина, че котките се наслаждават на самотата си и обичат спокойствие и тишина. Но докато се мотаят на ръба на дивана или топлия перваз на прозореца, има много външни шумове, които могат да бъдат смущаващи, а някои дори могат да причинят безпокойство на котката ви - от звука на лаещите кучета в квартала или клаксоните на колите до гръмотевични бури и фойерверки, ако е празник.

Ако мъркащият приятел изпитва безпокойство от определени звуци, може да обмислите използването на бял шум, за да помогнете на звуците да останат по-постоянни и да заглушите онези, които могат да накарат котката ви да се уплаши. В тази статия ще обсъдим защо понякога белият шум може да действа добре и успокояващо на гальовните приятели.

Котка и звуциСнимка: IStock

Какво е бял шум

Докато спим, мозъкът ни не спира да сканира за звуци. Може да сте го изпитали, когато е твърде тихо и всеки лек или внезапен звук ви изтръгва от съня. Гальовните животни споделят същия феномен, особено защото са естествени ловци. Обикновено са бдителни и често се събуждат от най-малкия звук, прекъсващ съня им.

Dogsandcats.bg

Белият шум може да бъде звук, генериран от машина или други домашни уреди, като вентилатор, телевизор или радио, който ще създаде постоянен звук, за да маскира всякакви шумови прекъсвания. Осигуряването на бял шум за вашата котка може да помогне за заглушаване на всички звуци, които могат да причинят проблеми, особено ако котката ви е оставена сама вкъщи.

Използването на машини с бял шум за котки не е добре изследвано. Белият шум е ефективен за някои хора, но при гальовните животни предстои тепърва да се проучва.

Чувствителни ли са котките към шум

Котка и звуциСнимка: IStock

Котките имат отличен слух. Тъй като чуват толкова добре, това означава, че са чувствителни към шум. Колко чувствителни са те ще зависи от това как и къде са били отгледани и нивото на тревожност, което могат да изпитат. Една нервна котка е по-вероятно да се стресне от внезапни звуци или котка, която е живяла целия си живот в спокойно място, може да бъде чувствителна към звуците на града, ако сменят средата.

Котките обикновено ще изберат най-тихата част от дома, за да почиват или да прекарват времето си. Те ловуват по звук, така че естествено не искат да ги разсейват.

Кои звуци харесват котките

Докато котките могат лесно да бъдат стреснати и като цяло предпочитат звука на тишината, има няколко звука, които те могат да понасят и да им се наслаждават.

 • Звуци на други котки
 • Звуци, издавани от хищни животни като мишки
 • Шумолене на торби
 • Звуци от природата
 • Класическа музика
 • Гласът на собственика им

Кои звуци мразят котките?

Котка и звуциСнимка: IStock

Повечето котки са изпитват непоносимост към силни шумове. Трудно може да се определи кои са звуците, които гальовните животни не понасят, но ако трябва да изброим няколко, те могат да бъдат: 

 • Внезапни, силни шумове
 • Тревожни звуци при всякаква сила на звука
 • Високочестотни звуци
 • Продължително дрънкане или тракане
 • Внезапните силни звуци могат да включват фойерверки, гръмотевични бури, удар на автомобили, клаксони и затръшване на врати
 • Домакински уреди като прахосмукачка, звуци от строителство, плач на бебета, кухненски уреди и електрически инструменти.

Котките харесват ли музика

Музиката може да бъде чудесна форма на бял шум и да действа успокояващо на гальовните животни.

Много собственици на домашни любимци са открили, че техните котки се наслаждават най-вече на класическа музика или на тиха музика.

Музиката, специално създадена за котки, ще включва звуци, които те харесват и са познати, а темпото е проектирано да се хареса на сетивата им. Котешката музика се състои от звуци на чуруликане на птици, шумолене на листа или приятни звуци от природата. 

Котките харесват ли бял шум?

Въпреки че котките са по-чувствителни към звуци, може да е трудно да се определи дали харесват бял шум и всяка котка може да реагира по различен начин, така че ще трябва да експериментирате малко, за да разберете дали мъркащият домашен любимец реагира положително на белия шум.

Котка и звуциСнимка: IStock

Няма много изследвания, които да разкрият дали котките се наслаждават на звука на белия шум, но всяка котка ще реагира на него по различен начин. Някои гальовни животни може да се насладят на звука на белия шум, ако той постоянно издава звук и блокира други външни шумове. Някои котки също обичат класическа музика или музика, създадена специално за котки.

Ако домът ви е шумен и имате тревожна котка, белият шум може да бъде изключително полезен. В противен случай е важно да разпознаете звуците, които влияят на вашата котка, и да направите всички необходими промени в нейната среда, като същевременно осигурите безопасно пространство за домашния любимец.

Виж още