Игнорирането на котката добър метод за обучение ли е?

котка у дома Снимка: iStock

И ма моменти, когато трябва да игнорирате котката си. Това може да се дължи на факта, че се държи лошо или се опитвате да обезсърчите определено поведение. Въпреки това, не всички котки ще приемат това с особена радост, тъй като повечето обичат да получават внимание от вас.

Всички котки реагират по различен начин на игнориране. Въз основа на тяхната личност някои ще се ядосат, докато други ще се почувстват тъжни. За разлика от тях, някои котки няма да се интересуват от пренебрегването им и ще продължат да се държат лошо.

Интересното е, че някои котки гледат на игнорирането им като на забавна и вълнуваща игра. Те ще ви дебнат, за да привлекат вниманието ви, в крайна сметка ще се нахвърлят върху вас като мишка или друга играчка. Така че в този случай игнорирането на вашата котка е не само начин за коригиране на лошото поведение, но може да бъде и начин за обвързване.

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките знаят ли кога ги игнорирате?

Както е описано в списание от Animals, котките поддържат социални отношения с хората. Те също са чувствителни към нашите комуникационни сигнали. Така че гальовните животни могат да разпознаят, когато стопаните им ги игнорират.

Те не само са засегнати психически, но и физически. Това означава, че ако пренебрегвате котката си като средство за обучение, това може да не е най-ефективният метод. Вместо това обучението с положителни стимули работи по-добре.

По същия начин, след като започнете отново да обръщате внимание на котката си, тя вероятно ще продължи с лошите си навици. Най-лошото нещо, което може да направите, е да накарате котката си да се чувства тревожна, като не ѝ обръщате никакво внимание.

Възможно ли е котката да се ядоса, когато я игнорирате?

котка у домаСнимка: iStock

Въпреки често срещаните погрешни схващания, котките имат широк спектър от сложни емоции и изпитват тъга, гняв и щастие. Когато котките са обвързани със своите стопани, те вероятно ще се уплашат, тревожат и объркат, когато бъдат игнорирани, особено ако не могат да разберат защо.

Ако пренебрегвате котката си, защото се държи лошо, може да подхранвате това поведение. Някои котки стават по-разрушителни, за да привлекат вниманието ви.

По същия начин някои мъркащи животни не само се разстройват, когато ги игнорирате, но също така страдат от форма на тревожност при раздяла. Въпреки че вие и вашата котка може да не сте физически разделени, вие не сте емоционално свързани. Това може да разстрои чувствителните котки или тези, които жадуват за внимание.

Как реагират котките, ако ги игнорираме?

Мяукащите приятели реагират различно на игнорирането в зависимост от личността си. На някои няма да им пука, докато други ще се побъркат, за да привлекат вниманието ви.

котка у домаСнимка: iStock

Трябва да наблюдавате реакцията на вашия домашен любимец, за да определите дали е справедливо да игнорирате котката си или не. Ако изглежда неудобно или тъжно, спрете да гоправите, тъй като разстройвате домашния си любимец.

Кога трябва да игнорирам котката си?

Мяукащите животни ценят вниманието на стопаните си, особено когато са изградили силна връзка с тях. В резултат на това те ще работят усилено, за да спечелят обичта им, скачайки в скута, навирайки се между краката и търкайки главите си в тях.

Когато това поведение е възнаградено с погалване или гушкане, котките се чувстват спокойни. Смисълът на пренебрегването на непослушна котка обаче е да я научите, че се е държала лошо, като я разубедите да не проявява лошо поведение отново в бъдеще. В резултат на това можете да игнорирате котката си, за да ѝ покажете, че поведението ѝ е било неприемливо и не го толерирате.

Игнорирането на котка добър метод за обучение ли е?

котка у домаСнимка: iStock

Понякога игнорирането на котка е ефективен метод за обучение за предотвратяване на лошото поведение. Работи най-добре, когато животното си даде сметка, че е направило нещо неприемливо и затова вие не му обръщате внимание.

Игнорирането на лошото поведение обаче работи само ако сте последователни в това да не реагирате на него. В момента, в който се поддадете на изискванията на вашата котка, тя ще работи по-усилено, за да привлече вниманието ви следващия път, знаейки, че нейната упоритост ще се изплати.

Въпреки това, ако вашата котка показва следните признаци, игнорирането ѝ не е подходящ метод за обучение и може да накара котката да се държи по-лошо:

  • Агресия
  • Съскане
  • Ухапване
  • Драскане
  • Нахвърляне, докато минавате
  • Стрес
  • Тъга

Това не само може да бъде болезнено, но и застрашава връзката между вас и вашата котка.

котка у домаСнимка: iStock

Котките са наясно с нашите емоции и те отразяват поведението и благосъстоянието на своите собственици. Ако игнорирате котката си поради стрес или чувство на неудовлетвореност, вероятно ще накарате котката си да се почувства застрашена, оттук и агресивното поведение.

В тази ситуация вашата котка се нуждае от внимание. Отделяйте малко време всеки ден, за да играете с вашия домашен любимец. В крайна сметка котките са дългосрочен ангажимент и заслужават вашето време. Те също се нуждаят от умствена стимулация.

Въпреки че игнорирането на вашата котка работи в някои ситуации, можете да промените лошото поведение на котката си, като използвате по-положителни методи. Въпреки това, ако пренебрегнете поведението на котката си, не забравяйте да наблюдавате непрекъснато нейната личност за всякакви промени, които означават, че е нещастна. По този начин можете да спрете веднага щом котката ви се почувства тревожна или притеснена.

Винаги е по-добре да насърчавате доброто поведение на мъркащия си спътник с лакомство, вместо да наказвате нейните лоши действия. С повече баланс и умереност в действията ви, вероятно ще може да намалите лошото поведение на вашия мъркащ приятел.

Виж още